Lettország: természetes ízek és utazások

Forrás: turizmus.com

 2017. április 06. 16:37

Idén Riga és a környező Gauja Nemzeti Park nyerte el a European Region of Gastronomy címet, a dán Aarhus-szal és Lombardiával karöltve, ám Lettországba nem csupán konyhaművészete miatt érdemes utazni.

A Wild at Palate szlogen jegyében a Lettországra oly’ jellemző, vadon termő növények és az ország 3000 tavában, 2000 folyójában és patakjában, a Balti-tengerben, valamint a területének nagyjából felét borító erdőkben fellelelhető állatok és egyéb alapanyagok állnak a gasztronómiai év fókuszában. Mindez hűen fedi le Lettország kulináris kínálatát, hiszen itt a friss, szezonális, helyi alapanyagok és a letisztult, tradicionális ízek jellemzik az éttermek és piacok kínálatát.

Ám Lettország minden korosztály és célcsoport számára tartogat látni- és tennivalót – mutatott rá az ország budapesti nagykövete, Vilmārs Heniņš április 6-i sajtótájékoztatóján. – Itt található ugyanis Európa legszélesebb vízesése, legészakibb borászata, számos kastély, vár és történelmi emlék, lenyűgöző kisvárosok és zöld természeti környezet, ráadásul kimondottan megfizethető áron.

Riga belvárosa

Fotó: latvia.travel

 

Lettország 2015-ben 6,8 millió beutazót regisztrált, de közülük csak 2,5 millióan maradtak legalább egy éjszakára, a kihívás tehát ezen arány növelése – hangsúlyozta a Lett Befektetési és Fejlesztési Ügynökség turisztikai igazgatója. Az ország fő piacai Oroszország, Németország, Litvánia, Észtország, Nagy-Britannia és Skandinávia, és tavaly több mint 6000 magyar jelentkezett be a helyi szállodákba, ami 40 százalékos bővülést jelent.

A turisták 80 százaléka a fővárost keresi fel, amely változatos építészettel (főleg szecessziós épületekkel és faházakkal), történelmi belvárossal, operaházzal, koncerttermekkel, pezsgő éjszakai élettel és kiváló éttermekkel csalogat. Népszerű azonban a külföldiek körében is Jurmala tengerparti városa, vagy a Sigulda Gauja Nemzeti Park, amely kastélyt és bobpályát is kínál. A Rundale Palota barokk és rokokó elemekkel, Bauska vára pedig középkori emlékekkel csábít, de számos régi nemesi lakhely immár szállodaként működik, kiváló spa- és wellness-szolgáltatásokat kínálva. Liepeja egykori börtöne ma múzeum, ahol bárki önszántából fogoly lehet, a motorok szerelmesei pedig a Riga Motor Museumban csodálhatják meg a legendás darabokat. A családoknak a számos aktív, természetjáró program mellett például a Laima csokoládégyár workshopjait ajánlják, és a hivatásturizmusra is nagy hangsúlyt fektetnek.

Riga sosem alszik – hangsúlyozta a helyi turisztikai hivatal képviselője, hozzátéve, hogy városa nem csupán a Baltikum gasztronómiai központja, hanem a hipsterek fővárosa is. A kreatívipar és a kortárs művészetek, valamint a sörre épülő programok és túrák kimondottan pezsgővé teszik.

Riga, a Feketefejűek háza

Fotó: latvia.travel

Az idei gasztronómiai év keretében számos étterem speciális menüt és mesterkurzusokat kínál, fesztiválok, gasztrotúrák (piacokra, farmokba, főzdékbe és a természetbe) és éttermi hetek várják a látogatókat, akik nem térhetnek haza a központi piac felkeresése nélkül.

A rigai repülőtér tavaly 5,4 millió utast regisztrált, és összesen 89 célállomás érhető el innen közvetlen járattal. Legnagyobb „lakója”, az Air Baltic, amely Budapestre az idei nyári menetrendben hetente négyszer közlekedik (hétfőn, szerdán, pénteken és vasárnap esténként). A légitársaság most 30 útvonallal bővítette hálózatát, hogy kihasználja a flottájába érkező Bombardier CS300-asok kínálta kapacitásbővítést. Fedélzetén három tarifaosztály (basic, premium és business) közül választhatunk, és immár új oldal áll az agentek rendelkezésére is.

További információk: www.latvia.travel