Folyamatosan nyitva tartó hotel is foglalkoztathat idénymunkában

 2014. február 01. 05:01

A Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezet kérésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal – egyeztetve a Nemzetgazdasági Minisztériummal – megfogalmazta álláspontját az idénymunkával kapcsolatosan. Eszerint adott feltételek mellett folyamatos üzemelésű szolgáltató is alkalmazhatja ezeket a szabályokat.

A szakszervezetet levélben tájékoztatta a NAV az ide vonatkozó szabályok pontos értelmezéséről. Mint írják, ahhoz, hogy valaki idénymunka jelleggel foglalkoztathassa alkalmazottjait, két feltételnek kell együttesen teljesülnie. A munkáltatónak kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatást kell végeznie, és a munkának idényjellegűnek kell lennie, vagyis olyannak, amely természete miatt a munkaszervezés körülményeitől független, nem küszöbölhető ki más módon, és egy-egy időszakhoz, évszakhoz kötődik.

Egész évben működő szálláshelyen tehát csak akkor foglalkoztathatnak idénymunka keretében munkaerőt, ha az nem a normál üzemszerű működést hivatott kiszolgálni. Ha viszont az adott feladatok idényjellegűek, a szolgáltató élhet ezzel a lehetőséggel.

„Egy adott munkakörbe tartozó munkavégzési feladat idényjellege az összes körülmény vizsgálata alapján dönthető el." – áll a levélben, azaz ennél konkrétabb iránymutatást nehéz szabni, minden eset egyedi megítélés alá eshet.