Hamarosan új pompában a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum

Forrás: MTI

 2015. augusztus 03. 16:50

Végéhez közeledik a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum felújítása, szeptemberre elkészül a rekonstrukció jelentős része.

Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum ügyvezető igazgatója az M1 aktuális csatornán tegnap arról beszélt, hogy több jelentős beruházás is zajlik jelenleg a kastély területén.

A Környezet és Energia Operatív Program keretében valósul meg a történeti kastélypark rekonstrukciója 250 millió forintból.

Az 1880-as tervek alapján visszaállítják a viktoriánus kertművészet kiemelkedő alkotását, bizonyos esetekben már modern anyagok felhasználásával. Emellett a Nyugat-dunántúli Operatív Programon belül több mint 2 milliárd forintos beruházással megvalósuló turisztikai attrakció fejlesztés keretében megújul a kastélyhoz tartozó egykori Amazon szálló. A felújított épületben új, a főúri utazásokkal kapcsolatos kiállítást alakítanak ki, amely az 1880 és 1930 közötti időszakot öleli fel.

Pálinkás Róbert arról is beszélt, hogy ugyanezen fejlesztési program keretében a kastély is részben megújul, átalakul a bejárat és a kijárat. Olyan múzeumot hoznak létre, amely megfelel a 21. századi elvárásoknak. Kitért arra, hogy a titkárság és az igazgatói iroda kiköltözik a kastély közepéből, a teret a látogatóknak adják vissza. Ezekben a szobákban is új kiállítás valósul meg: Festetics-arcképcsarnokot mutatnak be. A Festeticsek sok mindent adtak Magyarországnak, a térség fejlődése a Festeticsekhez kötődik, nekik állítanak emléket a kiállítás, amely bemutatják a család történetét is.

A beruházás keretében a kastély pincerészében egy új bormúzeumot is kialakítanak, ahol emlékszobát hoznak létre Bakonyi Károly szőlőnemesítőnek.

Mint a műsorban elhangzott, a park szeptemberre újul meg, és várhatóan a jövő év elején a látogatók birtokukba vehetik az új kastélytermeket, illetve a felújított részeket is.