Horvátország legszebb strandjai

 2014. július 30. 13:01

Az Adriaguest.com összeállította Horvátország legszebb strandjainak toplistáját. Így a szezon kellős közepén valószínűleg mindenki szívesen eljátszik a gondolattal, milyen sorrendben próbálná ki őket.

ISZTRIA legszebb strandjai:

1.: Bijeca - Medulin. Több szép homokos strandja is van, de ez a legismertebb, a legjobban ellátott és kiépített. Sokak szerint Horvátország legszebb strandja több, mint egy kilométeren húzódik egy védett öbölben. Természetes árnyékot adnak a part menti fák, a víz lassan mélyül, vannak felfújható játékok a vízben.

 

2.: Girandella - Rabac. Kavicsos strand, de vannak sziklás, köves és betonozott részei is, így lehet búvárkodni és kényelmesen napozni is. Zuhanyozók, bérelhető napernyők, sokféle sportlehetőség, esténként fesztiválprogramok biztosítják a kellemes nyaralást. Kék zászlós strand, ami garantálja a tiszta vízminőséget.

 

3.: Plava i Zelena Laguna (Kék és zöld laguna) Porec. A várostól mintegy 2 kilométerre találjuk, lehet menni gyalog, hajóval vagy kisvonattal. A strand két félsziget partján nyúlik végig, fenyőerdők övezik, ami nem csak látványnak gyönyörű, de kellemes klímát is biztosít. Porec városi strandjai kavicsosak, néhol homokosak, de mind nagyon tiszták.

 

 

4.: Sol Polynesia - Umag. Ennek a teniszpályáiról elhíresült városnak sok jó strandja van, homokosak és apró kavicsosak, a legjobbak a kempingek, üdülőtelepek strandjai, ezek között is a Polynesia. Homokos, sóderos és apró kavicsos, sekély partszakaszok váltakoznak, egy része naturista, ezt fenyőerdő határolja. A strand felett Katoroban a gyerekeket izgalmas játszótér várja.

 

 

5.: Koversada - Vrsar. Itt már régi hagyománya van a nudizmusnak, naturizmusnak. Az 5 km hosszú strand tele van kellemes kis öblökkel, sziklás búvárkodásra alkalmas helyekkel, és van egy nagyobb, homokos partszakasza is. Minden szükséges szolgáltatást és kényelmet megtalálhatunk, kék zászlós strand és akadálymentes.

 

 

 

A KVARNER-öböl legszebb strandjai:

1.: Vela Plaza - Baska/Krk-sziget. Kék zászlós strand, két km hosszan szép kavicsos partszakasz cukrászdákkal, bárokkal, éttermekkel, vízicsúszdával, sokféle vízisport lehetőséggel, gyermekjátszótérrel.

 

 

2.: Rajska Plaza - Lopar/Rab-sziget - szinte már világhírű a Rajska Plaza vagyis a Paradicsompart. Hosszan sekély vízű, homokos strandja nyugodt öbölben található, egészen kicsi gyermekek és úszni nem tudók számára tökéletes választás. Nap közben a strand a családoké, este a fiatalok tartanak strandbulikat.

 

 

3.: Cikat - Mali Losinj/Losinj-sziget. Ez a strand sziklás, köves, betonos, de vize rendkívül tiszta. Szépen tükröződnek benne az öblöt körülvevő, és árnyékot is adó fenyőerdők. Van egy kis homokos része is a strandnak, ami kisgyerekeknek is alkalmas fürdőhely. Egy 30 km hosszú sétány mentén pedig bárhol találunk kis strandokat.

 

 

 

4.: Moscenicka Draga - Opatija. Ezt a kavicsos, szép strandot a Lungo Mare sétány köti össze Opatijával. A strandon éttermek, kávézók, cukrászdák, szuvenirárusok kaptak helyet, a fenyőfák alatt kellemes árnyékot találunk, és zuhanyozók is vannak.

 

 

 

5.: Gradska Plaza - Crikvenica. Az itteni strandnak nincs hangzatos neve, egyszerűen csak városi strandnak nevezik. Ez nem is csoda, hiszen 8 kilométer hosszan húzódik végig a városon a strandok sora, főleg kavicsos partszakaszokkal, de van köztük homokos is. A város központjában lévő partszakasz, az igazi Városi Strand fizetős, cserében viszont ingyen használható sokféle létesítmény, ami máshol pénzbe kerül.

 

 

DALMÁCIA legszebb strandjai:

1.: Zaton - Zadar. Másfél kilométer hosszan kavicsos, sziklás és betonos szakaszok váltakoznak ezen a kék zászlós strandon, sőt van egy kis sekély, homokos része is. Fenyves övezi, így természetes árnyék is van. Sokféle sportolási és szórakozási lehetőséget kínálnak minden korosztálynak. Akadálymentes része is van, kisgyermekek, mozgáskorlátozottak is biztonságosan mehetnek a vízbe. Üzletekkel, vendéglátóhelyekkel is el van látva.

 

2.: Drazice - Biograd. Jól kiépített, kavicsos strand természetes árnyékkal, akadálymentes és ez is kék zászlós. Vannak medencék, aquapark, sokféle sporteszköz, valamint napozóágy és napernyő is bérelhető. Étterem, kávézó, cukrászda, palacsintázó, bár várja a vendégeket.

 

 

 

 

3.: Zrce - Novalja/Pag-sziget. A „horvát Ibizá"-nak is nevezett kavicsos strand első sorban azoknak való, akik kedvelik a nyüzsgést, zsibongást, itt mindig sokan vannak és jó a hangulat. Bérelhető napernyőkkel, napozóágyakkal, zuhanyozókkal rendelkezik. Sokféle bár, klub és étterem sorakozik a parton, érdekesség pl. az Aquarius, ahol a medencében állnak az asztalok és jóféle mediterrán konyha van. Délután már kezdődik a strandbuli, ami hajnalig tart és a legjobb lemezlovasok gondoskodnak a zenéről.

 

4.: Slanice - Murter/Murter-sziget. Murter városi strandja homokos és kavicsos, kibetonozott napozóhelyekkel. Vagy 30 méterig sekély a víz, ami alkalmassá teszi gyermekek és úszni nem tudók számára, és a strandröplabda valamint a picigin játékra is. A gyerekeket élménypark, csúszda és játszótér várja. Az étteremben, bárban, kioszkban dalmát specialitásokat kóstolhatunk.

 

5.: Zlatni Rat - Bol/Brac-sziget. Az Aranyszarv nevű strand a világ legszebb strandja, és az egyetlen, ami szinte óráról-órára változtatja az alakját. Hosszú, nagyon apró kavicsos földnyelv, sekély víz, kellemesen langyos, kisgyermekes szülők álma ez a strand, igazi homokvárépítős, pancsolós. Megközelíthető autóval, csónakkal, kisvasúttal, a fenyőerdőben árnyék is van, vendéglátóhelyek, játszótér. Búvárklub is működik, felszerelés bérelhető. Minden korosztálynak megfelel, napközben a családoké, este, éjszaka pedig strandbulikon szórakozhatnak a fiatalok.

 

6.: Punta Rata - Brela/Makarska. A makarskai riviéra kicsike, de nagyon szép strandja, jelképe egy hatalmas szikla a kis öbölben, amiből egy fenyő nőtt ki. Mivel ide kevés turista jár, a víz és a part is nagyon tiszta, apró fehér kavicsos. Háttérben a Biokovo hegy, fenyőerdőkkel, előttünk a napfényben fürdő, csodakék Adria. Ez a strandot a Forbes amerikai magazin a világ 10 legszebb strandja közé emelte.

 

 

7.: Bacvice - Split. Split. Méltán híres strandja szinte a városközpontban van, homokos, jól kiépített, mindenféle sport- és szórakozási lehetőséggel, a gyerekeknek élménypark, a bulizóknak Tropic Klub, bár. Nagyvárosi strand létére sikerült elnyernie a kék zászlós minősítést, pedig ez homokos strandoknál ritkaság. Azoknak ajánljuk, akik nem csak strandolni szeretnek, hanem kíváncsiak a városra is, esetleg a strandolás után bulizni szeretnének.

 

 

8.: Palmizana - Pakleni otok, Hvar/Hvar-sziget. Hvar városával szemben sorakoznak a Pokol-szigetek. Nevükkel ellentétben igen kellemes helyek gyönyörű strandokkal. Hajók, vízitaxik közlekednek naponta többször, szállítják a fürdőzőket a szigetekre. A sok szép közül a legszebb strand a Palmizana, melyet a Sveti Klement szigetkén találunk. Kristálytiszta víz, búvároknak sok látnivalóval, illatos jó levegő, fenyőerdők. A strand kavicsos és sziklás, de a bemenetele finom homokos. Egyik részét elkerítették a naturisták számára.

 

9.: Banje - Dubrovnik. Ez a csodás strand szinte az óvárosban van, gyalog érdemes megközelíteni. Strandolás közben egész nap gyönyörködhetünk a város látképében, a naplementéről nem is beszélve, ami itt különleges látványosság. A strand maga apró kavicsos, és gazdagon ellátott. Meg kell még említeni a Copacabana és a Cava strandokat, ez utóbbi nudista. Ezek a városon kívül vannak, a Lapad-félszigeten, mindkettő nagyon szép és nagyon tiszta.