HOTREC: Át kell állni a kevés érintéssel biztosított működésre

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 14. 13:48

Átalakulóban a vendéglátás címmel a HOTREC összegyűjtötte azokat a változásokat, amelyekkel a turizmusnak, a szállodaiparnak és a vendéglátásnak szembe kell néznie a koronavírus járvány következtében.

Az ágazatnak át kell állnia a „kevés érintéssel biztosított szolgáltatásokra, működésre” (low touch economy) és az eddiginél sokkal szigorúbb higiénés intézkedésekre. Ez az új modell meg fogja változtatni azt, ahogyan az emberek szabadidejüket eltöltik, s ehhez a szolgáltatóknak alkalmazkodniuk kell – idézi a HOTREC-et az MSZÉSZ hírlevelében.Bár a tisztaságnak mindig nagy jelentősége volt – többek között a szállodák esetében –, de a koronavírus járvány ennek a szónak a fogalmát új tartalommal töltötte meg.

Az ágazatban működő vállalkozásoknak új higiénés protokollokat kell bevezetniük

Fotó: 123rf.com

A következő lényeges változásokra hívja fel a figyelmet a HOTREC:

• Az ágazatban működő vállalkozásoknak új higiénés protokollokat kell bevezetniük, melyek kialakításában együtt kell működjenek az egészségügyi szervekkel, a hatóságokkal, s biztosítaniuk kell, hogy a személyzet és a vendégek is tisztában legyenek saját felelősségükkel.

• Olyan eljárásokat kell bevezetni, melyekkel az eddigi „érintkezési pontokat” kiváltják okostelefonokkal – pl. a check in, a szobakulcs, az ételek rendelése stb. Ugyanakkor továbbra is biztosítani kell a szolgáltatások magas színvonalát, személyre szabottságát.

• Bizonyos szolgáltatásokat okostelefonokkal, robotokkal kell kiváltani, miközben biztosítani kell, hogy szükség esetén a szolgáltató munkatársai is a vendég rendelkezésére álljanak.

A nemzetközi szervezet rámutat: ezekhez a technológiai változásokhoz szükséges befektetéseket olyan időszakban kell elvégezni, amikor az ágazat az utazások nemzetközi korlátozásai, a határok ismételt lezárása, az alacsony fogyasztói bizalom miatt egyébként is erős nyomás alatt áll.