HOTREC-vélemény az utazási irányelv tervezetéről

 2013. július 16. 06:31

A HOTREC az Európai Bizottság által július 9-én közzétett új uniós utazási irányelv tervezetével kapcsolatban kifejtette: ellentmondásos, hogy eltérő szabályozás alá esik a közvetlen hotelfoglalás és a csomagban történő.

A HOTREC az Európai Bizottság által július 9-én közzétett új uniós utazási irányelv tervezetével kapcsolatban kifejtette: zavarhoz vezet az üdülési piacon, hogy míg az önálló hotelfoglalások az új fogyasztói jogokról szóló irányelv, a más szolgáltatásokkal bookoltak az utazási irányelv hatálya alá kerülnek.


A foglalás módja szerint ugyanis eltérő szabályok vonatkoznának a szállásfoglalás különböző formáira. Míg az ún. stand-alone (önálló) foglalásokra az új fogyasztói jogokról szóló irányelv, az egyéb szolgáltatásokkal kombináltakra az utazási formákról szóló, most benyújtott irányelv vonatkozna.

false

Így például, míg a fogyasztói jogokról szóló irányelv mentesíti a hotelfoglalásokat a kötelező elállási jog alól, az utazási formákról szóló új direktíva ugyanarra a foglalásra, amennyiben hozzá más szolgáltatást is vásárolt az utazó, kiterjeszti a fogyasztó elállási jogát. Olyankor is, amikor a szállodának például nincs is tudomása arról, hogy az utazó - pl.egy online foglalási oldalon - foglalása során a szállással mást is csomagolt, sőt adott esetben nem is kívánta szállásszolgáltatását az adott felületen értékesíteni vagy azt egy csomag részévé tenni.

Ez a foglalás módja szerinti diszkrimináció alaposan megnehezítené a harmadik fél által végzett online foglalások kezelését a szállodák számára - hangsúlyozta Kent Nyström, a HOTREC elnöke. A szövetség ezért arra kéri az Európai Bizottságot, módosítsa a tervezetet a következők szerint.
Az utazási formákról szóló irányelv mondja ki egyértelműen: a közlekedési szolgáltatásnak alkotó elemének kell lennie egy utazási csomagnak. A kombinált turisztikai szolgáltatások vásárlása esetén pedig ne érvényesüljön kötelezően a fogyasztó elállási joga, az a fogyasztói jogokról szóló irányelv hatálya alá eső, önálló turisztikai szolgáltatások foglalása esetében érvényesüljön.