Így alakult át Budapest vendéglátása a pandémia alatt

Forrás: turizmus.com

 2022. február 26. 19:05

Társlapunk, a We Love Budapest főszerkesztője mesél a Turizmus.com-nak arról, miként változott meg a budapesti vendéglátás helyzete az elmúlt két évben, és ehhez igazodva hogyan váltott némileg stratégiát a fővárost és kínálatát népszerűsítő oldal. Interjú Zacsek Ágnessel.

A pandémia nagy nyomást gyakorolt a budapesti vendéglátós piacra.  Hogyan látta ezt a szerkesztőség?

Próbáltuk folyamatosan figyelemmel kísérni a vendéglátóhelyek sorsát, amelyekről korábban írtunk, és nagyon drukkoltunk, hogy kedvenc éttermeink, kávézóink kibírják, túléljék a karanténidőszakot. Szíven ütött minket, hogy olyan legendás éttermek zártak be végleg, mint a Csalogány26, a Fricska vagy az Olimpia.

Talán a pizzázók voltak a legnagyobb bajban, mert ha meg akarták tartani a minőséget, akkor nem vállaltak kiszállítást. Ezt az egyik hely egy csavarral oldotta meg: a pizzatésztát és a feltéteket szállították ki, és otthon egy ötperces konyhai művelet után az asztalunkon volt a meleg, levegős nápolyi pizza.

Több étterem átalakította a koncepcióját, és így tudott újra kinyitni, mások házhoz szállítással élték túl a járványidőszakot, de sajnos akad olyan helyszín is, ahol már más étterem üzemel, természetesen ezekről a nyitásokról is beszámoltunk.

 

Milyen visszajelzések érkeztek a vendéglátósoktól  a We Love Budapesthez ebben az elhúzódó covidos időszakban?

Megjelenésekkel és hírekkel próbáltuk támogatni a vendéglátóhelyeket, és beszámoltunk a pozitív aktualitásokról. Az újranyitás idején több olyan kérés is érkezett, hogy várjunk picit a teszteléssel, mert kellő személyzet hiányában folyamatos változások, megakadások történtek. Akadt olyan hely, amelyik tőlünk kért segítséget, hogy tudunk-e nekik megbízható munkaerőt ajánlani.

Zacsek Ágnes: A bisztrókonyha egyre inkább éledezik tetszhalott állapotából, hogy betöltse a fine dining és a street food közötti űrt

Fotó: Szabó Gábor

Mennyire láttok átrendeződést a fővárosi vendéglátásban?

Sok étterem – főleg a turistalátványosságok közelében lévők – eddig főleg a külföldi vendégekre fókuszált, ez azonban számos helynél megváltozott a járvány hatására, mert az étteremvezetők rájöttek, hogy a magyar törzsközönség számára kell megerősíteniük a menüsort.

 

Változott-e a fogyasztók, az olvasóitok hozzáállása a vendéglátáshoz?

Amikor újra „„kinyitott" a város, azt vettük észre, hogy a jobb éttermek nagy százalékban folyamatosan telt házzal üzemeltek, mindenki örült, hogy végre visszatérhetett a kedvenc helyeire és nem rendelt ételt vagy házi kosztot kellett ennie. Megteltek a helyek. Ennek oka lehetett az is, hogy a gasztronómia iránt érdeklődők nagyobb figyelmet fordítottak az otthoni főzésre, kenyeret sütöttek, fermentáltak, és valószínűleg szívesen kiszabadultak már a saját konyhájukból.

 

Milyen helyek nyílnak mostanság, milyen trendeket tapasztaltok?

Mintha egyre több bisztró nyílna, amiből eddig inkább hiány volt, mert az olcsóbb egységek, illetve a fine dining helyek virágoztak Budapesten, pedig a jó értelemben vett közepes színvonalú és megfizethető konyha hiányzott a főváros palettájáról. Sok újonnan nyílt hely most nem akarja túlgondolni a koncepciót, de megbízható és kiszámítható élményt nyújt a vendégeinek. A bisztrókonyha tehát egyre inkább éledezik tetszhalott állapotából, hogy betöltse a fine dining és a street food közötti űrt. Mindkét irányból vesz át hatásokat, így végre talán eljön a minőségi bisztrókonyha ideje. A gasztrotársadalom kicsit kettészakadt, a fine dining és a fine bisztró az alapanyagárak miatt drágább lett, az igényes street food pedig még keresettebbé vált. A pizza, az ázsiai levesek, a tészták és a növényi alapú ételek továbbra is szárnyalnak, és szerencsére egyre több profi barbecue-s hely nyílik.

 

Mennyire kellett kreativitás, alkalmazkodás a szerkesztőségben, hogy a pandémia okozta nehéz helyzetet tartalommal és frissességgel tudja áthidalni a We Love Budapest?

Egyik napról a másikra a feje tetejére állt minden a városban. Szerencsések vagyunk, hogy ennek ellenére sokszínű tartalmat tudtunk kínálni a Covid idején is az olvasóinknak, noha szinte napok alatt kellett teljesen újragondolni az oldal koncepcióját. Az újságírók utazások és baráti vacsorák, találkozások helyett hétvégente elkezdtek kirándulni a város kevésbé ismert pontjain, és mindig csillogó szemmel számoltak be a túrákról. Így elhatároztuk, hogy megmutatjuk cikkekben is ezeket a helyeket az olvasóknak, hogy ne minden fővárosi a Normafánál tobzódjon, hanem eljuthasson olyan helyszínekre, amelyekről nem biztos, hogy hallott korábban. Gyűjtöttünk kezdő, illetve nagyobb fizikai terhelést bíró kirándulóknak is útvonalakat, a belvárosi sétáktól Budapest külső kerületein át a város határain kívüli célpontokig.

És ha már új étteremnyitásokról nem számolhattunk be, ajánlottunk elviteles lehetőséggel rendelkező éttermeket, bemutattuk az összefogásokat, felkutattuk a pozitív történeteket a városban, megírtuk a bezárt kultikus és legendás éttermek történetét, visszamentünk a múltba, megismertettük a mára már eltűnt épületek történetét. De születtek várostörténeti cikkek is, filmsorozatokat és online programokat is ajánlottunk az olvasóknak. Készítettünk online interjúkat, fókuszban azzal, hogy ki hogyan élte meg a karantént, és összeállítottunk online sétákat, mellékelve hozzájuk egy-egy térképes grafikát, ami alapján az olvasó egymaga is bejárhatta a látványosságokkal keretezett útvonalakat.