Ízvezető, aki összehozta a szakmát

Szerző: Németh Andrea

Forrás: turizmus.com

 2020. március 06. 14:54

Szeretettel emlékeztek kollégái Jakabffy Lászlóra március 6-án a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban, ahol hivatalosan is bemutatták az Ízvezető címmel megjelent, életéről munkásságáról szóló, tartalmas és szórakoztató, szép kivitelű kötetet.

Kiss Imre, a múzeum igazgatója, a könyv létrehozását segítő csapat egyik oszlopos tagja így kezdte beszédét: „Laci mindig összehozza a társaságot". Valóban, több mint 60 szakmai érdeklődő volt kínácsi a gazdagon illusztrált, recepteket, illetve sok-sok személyes anekdotát és megemlékezést is tartalmazó könyvre. Mint mondta, a kötet kötelező olvasmány, és egyben tananyag is a szakma számára. A múzeumban egyébként korábban már átadtak egy Jakabffy-sarkot, a szakember könyveiből és kedvenc bútoraiból.

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, akinek oroszlánrésze volt a könyv megjelenésében, személyes szavakkal emlékezett vissza a vendéglátós szakma kivételes egyéniségérre.

Jakabffy László kemény üzletember volt, és szigorú szakember. A sok sztori közül az egyik leginkább megmosolyogtató, hogy akadt olyan kolléga, akit egy nap háromszor rúgott ki. Ugyanakkor mindig segített annak, aki rászorult, és kiállt a jó ügyek mellett.

A telt házas könyvbemutatón sok neves vendéglátós szakember részt vett. Az előadói asztalnál balról jobbra Csíki Sándor, Gyimesi Zsuzsa, Kovács László és Kiss Imre

Fotó: turizmus.com

A 2017 decemberében elhunyt vendéglátósról, séfről 71 kollégája nyilatkozik a könyvben, amely jól tükrözi, hol tart a magyar vendéglátás, sőt egyfajta korképet is fest az elmúlt évtizedekről.

Mint elhangzott, következő lépésként létrehoznak egy alapítványt is Jakabffy László emlékére, célja a vendéglátó oktatás és segélyezés lesz.

Szintén a szakemberrel összefüggő hír, hogy március 18-án az MVI az Alabárdos étterembe szervezi havi gasztrotúráját, melyre szakmai érdeklődők is jelentkezhetnek.

A könyv iránt már most kiemelt volt az érdeklődés. Egyfajta korképet ad, kötelező olvasmány a szakmabelieknek

Fotó: turizmus.com

A kötet szerkesztője Gyimesi Zsuzsa volt, munkáját Csíki Sándor segítette, a fotókat Bakcsy Árpád készítette. A megjelenést számos szervezet és vállalkozás szponzorációja tette lehetővé. A könyv megvásárolható a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban, éttermekben, továbbá terjesztik iskolákban és néhány kisebb könyvkereskedőn keresztül.

A közönségben szakemberek és a sajtó is képviseltette magát

Fotó: Bakcsy Árpád