Kína kiutazó turizmusáról az Utazáson

Szerző: Wagner Zsuzsa

Forrás: turizmus.com/MT Zrt.

 2016. március 06. 09:31

Az Utazás kiállítás szakmai napján rendezték meg a 2. Kína Turizmus Információs Nap elnevezésű konferenciát, amely prominens előadók segítségével járta körül a külföldi szakmai díszvendég kiutazó turizmusának kérdéskörét.

A Magyar Turizmus Zrt. keretein belül 2014-ben megnyitott Kína – Közép- és Kelet-kelet-eurEurópai Turisztikai Koordinációs Központ konferenciáján Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében kiemelte: az előrejelzések szerint 2030-ra 1,8 milliárdra nő a kínai kiutazók száma, ami óriási lehetőség régiónk számára is. A közép-európai országok közös termékfejlesztéssel elérhetik, hogy minél nagyobb szeletet szerezzenek meg maguknak ebből az egyre növekvő tortából.

Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója, egyben a 16 közép-kelet-európai ország és Kína közötti turisztikai kapcsolatokat erősíteni kívánó Koordinációs Központ vezetője többek között említést tett „Flights, Routes, Products" szlogennel fémjelzett stratégiájukról, melynek jegyében a Kína-KKE Turisztikai Koordinációs Központ az új légi járatok nyitására, a régiós turisztikai útvonalak és a régiós turisztikai termékek fejlesztésére fókuszálja jövőbeni tevékenységét.

 

Faragó Péter összegzést adott a Magyar Turizmus Zrt. keretein belül működő Kína-KKE Turisztikai Koordinációs Központ eddigi eredményeiről is. A 2014-ben létrehozott központ 16 európai ország és a Kínai Népköztársaság között segíti a szakmai információk áramlását. Célja, hogy Kína és a közép- és kelet-európai régió országai közt szorosabbra fűzze a turisztikai kapcsolatokat és fokozza mind a kiutazó, mind a beutazó forgalmat. Az államigazgatási és turisztikai szervezetek szintjén kezdte meg munkáját, 2015-ben pedig megvalósult a kínai utaztatásban érdekelt üzleti vállalkozók bevonása is. Két magas szintű találkozóra is sor került 2014-ben Budapesten és 2015-ben a szlovéniai Bledben. Az utóbbin, a II. Kína-KKE Csúcstalálkozón aláírták azt a szándéknyilatkozatot, amellyel a Kína-KKE turisztikai együttműködés is csatlakozott az „Egy Övezet, Egy Út" külgazdasági stratégiához. Fontos további eredmény, hogy létrehozták a régió angol és kínai nyelven egyaránt elérhető, közös honlapját a www.ceec-china.travel címen. Ezeken kívül számos tanulmányutat szerveztek kínai utazási szakemberek és újságírók számára és közös kiállítási megjelenéseket is megvalósítottak a KKE országok. Több mint 300 nemzetközi szakmai partnert vonzott az első Kína Információs Nap konferencia, amelyre 2015-ben a „Kína – Közép-, és Kelet-európai Turisztikai Promóciós Év" programsorozat keretében került sor.

Du Jiang, a Kínai Nemzeti Turisztikai Hivatal (CNTA) elnökhelyettese szerint négy dologra kell nagyon odafigyelni ahhoz, hogy a régió országai minél több kínai turistát tudjanak idecsábítani, ezek: még több közvetlen légi járat indítása (jelenleg Budapestre, Prágába és Varsóba üzemel Pekingből járat); a vízumkiadás könnyítése; odafigyelés a kínai utazók speciális igényeire; valamint a mainál innovatívabb promóció. Egyben örömét fejezte ki afelett, hogy az Utazás kiállításon mintegy 50 kínai tour operator és utazási iroda képviselője van jelen, és legtöbbjüknek már vannak régiós tapasztalatai, kapcsolatai.

Somogyi Zoltán, az ENSZ Turisztikai Világszervezetének főtitkár-helyettese szerint a növekedés és a fenntarthatóság a turizmusban sem zárhatja ki egymást. Az ENSZ fontosnak tartja a fenntartható és biztonságos turizmusfejlesztést, és 2016-ban számos rendezvényt, szakmai programot szentel a témának.

Wolfgang Arlt, a COTRI Kutatóintézet igazgatója beszámolt annak a workshopsorozatnak az első eredményeiről, amelyet az intézet vezetésével, a 16 együttműködő ország részvételével idén januárban és februárban a balkáni, a V4-es és a balti régióban tartottak a közös turisztikai útvonal- és termékfejlesztés témájában. A szakember rámutatott: jellemzően a kínai népesség mintegy 5 százalékát kitevő, leggazdagabb réteg utazik, amelyet nem igazán érintenek az ország gazdasági nehézségei, és hajlandó magas árat fizetni a jó minőségű, különleges szolgáltatásokért. A professzor szerint, mivel a kínaiak szeretnek több országot megismerni utazásaik során, logikus, sőt szükséges, hogy a régió országai együttműködjenek.

Rao Tian, a nagy múltú CITS kínai tour operator kiutazási osztályának szakértője elmondta: a kínai kiutazó turizmusban az is egyre inkább tendencia, főleg a fiatalabb korosztály körében, hogy a résztvevők nem csoportosan, hanem egyénileg utaznak, és a felületes, sok országot érintő utak helyett egy-egy kisebb régió alaposabb megismerését vagy tematikus utakat választanak. A kínai turisták jellemzően nagyobb városokból érkeznek, az utazási döntéseket főleg a nők hozzák meg, és legtöbbjük egy lépésben, interneten keresztül szereti megvásárolni utazását.

Casper Tollerud, a LEEMIAN Tourism Marketing tanácsadó cég ügyvezetője szerint a kínai utazási piacon 2020 után elsődlegesen az utazás tartalma fogja meghatározni, hogy egy adott úti cél vonzó-e, a desztinációs menedzsment tehát a második helyre szorul. A szakember szerint a kínai utazási piac nagyon éhes az új ötletekre, termékekre, a kínai turisták tömegére számító országoknak azonban néhány dologban változtatniuk kell: így például pár hét leforgása alatt tudniuk kell reagálni a piac változásaira és az új promóciós lehetőségekre, ugyanakkor a stratégiai tervezésben nem egy-két, hanem három-öt évre előre kell tekinteniük.

A kínálatot mind hagyományos, mind elektronikus csatornákon célszerű népszerűsíteni, ugyanakkor elengedhetetlen a World Wide Webtől számos tekintetben eltérő China Wide Web ismerete. Erről tartott előadást dr. Adam Wu, a CBN Travel & MICE vezérigazgatója, aki egy szlovéniai példával is alátámasztotta, mekkora forgalomnövelő hatásuk van a kínai közösségi oldalakra és más felületekre bejutó üzeneteknek.

Végül Nie Fu, a Gateway to Europe Hungarian–Chinese Cultural, Educational and Commercial Association turisztikai vezetője – aki rendszeresen vezet itthon kínai csoportokat – számos praktikus ötlettel szolgált a kínai vendégek sikeres fogadásához. A kínai turisták például igénylik a sok zöldséget és gyümölcsöt, a kevésbé sós ételeket, a szállodában a fogkefét és a papucsot, és az is megkönnyíti az utazásukat, ha a belépődíjak tartalmazzák a mosdó díját.

A nemzetközi turizmusra világviszonylatban az egyik legtöbbet költő ország, Kína utazóinak száma továbbra is kivételes ütemben növekszik. 2004 óta a növekedés töretlen, mutatója évről évre két számjegyű. Az Európai Utazási Bizottság (ETC) adatai szerint az európai kontinensre utazók és vendégéjszakáik száma minden európai fogadóterületen két számjegyű növekedést mutat. A kínai utazók száma 2015-ben elérte a 85,7 milliót. Hosszabb utazásokra 40,2 millióan indultak közülük, azaz az utazók közel fele. 12,5 millió kínai turista látogatott Európába, ebből Közép- és Kelet-Európába 3,6 millióan jöttek el, ez az összes utazások 4,2, a kontinensre tett utazások 30%-át teszi ki. A becslések szerint a régiónkba utazók száma 2015 és 2020 között évente 8,3%-kal fog növekedni, ennek köszönhetően Közép- és Kelet-Európa piaci részesedése a kínai beutazó forgalomból elérheti a 4,5%-ot.

Jelenleg – a LOT légitársaság Varsó-Peking járatával  együtt – három közvetlen légi vonal köti össze Kínát régiónkkal. Az Air China 2015-ben közvetlen légi járatot indított Peking és Budapest között, amely heti négy alkalommal szállítja a látogatókat a két országba. A Hainan Airlines szintén 2015-ben indította közvetlen Peking – Prága járatát. 2015-ben egyedül Magyarországon mintegy 40%-os emelkedés volt tapasztalható a kínai vendégéjszakák számában, decemberre ez a szám elérte a 223 029 éjszakát.