Konfrontáció helyett párbeszéd

Forrás: vg.hu

 2018. december 12. 14:01

A kormányzattal való érdemi párbeszédet tartja a sikeres érdekképviselet zálogának a szállodaszövetség most leköszönő elnöke, Könnyid László, aki a jövőben a hazai gyógyvizek, gyógykezelések nemzetközi piacra vitelére fókuszál.

„Amit vállaltunk és vállaltam, azt ebben az elnöki ciklusban véghez tudtuk vinni, de több olyan dolog is áthúzódik a következő ciklusra, amelyen sokat dolgoztunk. Ilyen például a jövő nyáron induló Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ, az NTAK, amelyről folyamatosan egyeztettünk a Magyar Turisztikai Ügynökséggel. Januárban startol a Hotelstars nemzeti tanúsító védjegy részeként a családbarát minősítés a szállodáknál, ebben szintén az MTÜ a partnerünk. Nagyon fontosnak tartom, hogy elindult az érdemi és szakmai partnerség az állami turizmusirányítással a közös célok érdekében” – összegezte az MSZÉSZ elmúlt két évét Könnyid László, a szállodaszövetség most leköszönő elnöke.

Mint mondta, az MSZSÉSZ érdekvédelmi szervezetnek tartja magát, ami a turizmusban dolgozó 400 ezer ember érdekében megtalálta a közös hangot a kormányzattal, és az új partneri viszonyban elkezdték az aktuális témákat feldolgozni. Tavaly kiemelt téma volt, hogy a versenyképesség érdekében mit lehet tenni a bérekkel, és miért kell foglalkozni például a szervizdíj lehetőségével. Most először mondta ki egy szakmai szövetség azt, hogy fehérítésre van szükség a vendéglátásban, a legálisan működő vállalkozások érdekében, ezért lehet beszélni a megfelelő adókörnyezetről mint a versenyképesség zálogáról.

Több ezer szakember hiányzik a szállodaiparból

Fotó: Kallus György/VG

Az egyik legégetőbb probléma a munkaerőhiány. Több ezer ember hiányzik a szállodaiparból. Szakácsok, felszolgálók és recepciósok tekintetében – részben a jelentősen megnőtt bérek miatt – stabilabb a helyzetet, mint két évvel ezelőtt, de szakképzetlen munkaerő, konyhai kisegítők, takarítók nagy számban hiányoznak. Megoldás lehet a közmunkások egy részének átképzése. Könnyid László egyébként optimista, hiszen úgy látja, hogy az elmúlt másfél évben Budapesten folyamatosan erősödik az a trend, hogy a most nyíló új szállodákban meghirdetett állásokra külföldről jönnek haza fiatal szakemberek. Fontos, hogy nyitó szállodákról, nívós munkakörnyezetről és az átlagnál magasabb bérszínvonalról van szó, ezzel versenyeznek a piacra frissen belépők a munkaerőért.

Kapcsolódó cikkek