KPMG: Budapest esélyei az olimpia rendezésére

Forrás: turizmus.com

 2015. március 17. 15:33

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság legújabb javaslatcsomagja alapján kisebb városoknak, országoknak is lesz esélyük olimpiát rendezni. Ennek fényében egy KPMG-tanulmány vizsgálja, milyen lehetőségei lennének Budapestnek a nyári olimpiai játékok megrendezésére.

Az új feltételrendszernek köszönhetően – melyet az „Olympic Agenda 2020" program fogalmaz meg –Budapest és Magyarország meggyőző érveket tud felsorakoztatni maga mellett, pályázni azonban csak akkor érdemes, ha az olimpia megrendezése nem önmagában cél, hanem egy fontos mérföldkő egy hosszabb távú nemzetgazdasági és fejlesztési tervben – állítják a KPMG szakértői, akik az Olimpia Budapesten – álom vagy valóság? című tanulmányt március 17-én a KPMG Váci úti székházában bemutatták a sajtónak. Az előadást követően panelbeszélgetést kezdeményeztek a témáról meghívott szakemberekkel, olimpikonokkal: Borkai Zsolttal, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökével, Győr polgármesterével, olimpiai bajnok tornásszal, Oszkó Péterrel, az OXO Group ügyvezető igazgatójával, volt pénzügyminiszterrel, Szalay-Berzeviczy Attilával, a Budapesti Olimpia Mozgalom alapítójával, vezetőjével, Dr. Futó Péterrel, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége elnökével, valamint Kovács „Kokó" Istvánnal, olimpiai bajnok ökölvívóval.

Az „Olympic Agenda 2020" program javaslatai egyértelműen a kisebb költségvetésű, fenntarthatósági szempontokat középpontba helyező játékok irányába mutatnak. Az új program lehetőséget biztosít arra is, hogy városok, régiók, sőt, akár országok közösen pályázzanak, s ez jó hír Budapest számára. A rendezési esélyeket a város előnyös földrajzi helyzete mellett az is növelheti, hogy az országnak jelentős tapasztalata van Európa- és világbajnokságok lebonyolításában – kezdte a tanulmány bemutatását Andrea Sartori, a KPMG sporttanácsadási csoportjának globális vezetője.

 

Másik nem elhanyagolható érv hazánk mellett, hogy kifejezetten sikeres nemzet a nyári olimpiai játékok történetében: az egy főre jutó olimpiai érmek tekintetében harmadik, míg az egy főre jutó olimpiai aranyérmek tekintetében a második helyen áll a nemzetek rangsorában. S hazánk az egyetlen olyan ország a legalább 100 aranyéremmel rendelkező nemzetek között, amely eddig még nem rendezett olimpiát. Hogy sportnagyhatalom vagyunk, az tehát nem elvitatható, és az is előre jelezhető, hogy az olimpia sikeres megrendezése jelentősen emelné hazánk nemzetközi presztízsét, s egyúttal a magyarok nemzeti büszkeségét, önbecsülését.

Az esély tehát megvan, az olimpiai rendezés mérlegelésénél azonban általában a finanszírozás és a későbbi fenntarthatóság a legkényesebb pontok. Az olimpiai játékok rendezésének egyik legköltségesebb területe kétségtelenül az infrastruktúra fejlesztése. Mind a KPMG-tanulmány, mind pedig a panelbeszélgetés résztvevői arra mutattak rá, hogy a szükséges fejlesztések nagy része (metrófelújítás, hídfelújítások, a gyorsforgalmi kapcsolat megteremtése a belváros és a repülőtér között) a játékok nélkül is megvalósulna, az olimpia csupán felgyorsítaná ezek kivitelezését. Az út-, tömegközlekedés-, közmű- és szállodafejlesztésekre azonban mindenképp utóhasznosítási tervet kell kidolgozni, és maximálisan ki kell használni az „Olympic Agenda 2020" által nyújtott rugalmasabb feltételeket: például azt, hogy amennyiben szükséges, a bécsi repülőtér kapacitásaira is számíthatunk, különösen, ha nyugat-magyarországi helyszíneket is bekapcsolnak a rendezésbe. Ugyanígy a szállodai kapacitásokat sem kell fenntarthatatlan mértékben bővíteni a fővárosban, hiszen a Balaton keleti részén is jó minőségű szállások találhatók alig egy órányi autóútra Budapesttől.

A NOB szerint az olimpiai játékok megrendezése hosszú távú előnyökkel jár a rendező ország számára. A KPMG elemzői és a meghívott szakértők úgy látják, e pozitív hatások csak részletes és alapos tervezés, valamint a terveknek megfelelő precíz megvalósítás mellett érhetők el. Az olimpiai játékok megrendezésével egy olyan kis ország, mint hazánk jelentős gazdasági lökést kaphat, és komolyan javulhat globális gazdasági pozíciója, azonban pályázat előtt gondosan kell mérlegelnie a rendezés kockázatait, köztük az egyik legfontosabbat, a lakosság támogatását, mely a Budapesti Olimpia Mozgalom februári közvélemény-kutatása alapján jelenleg 60 százalékos.

A tanulmány letölthető ITT.