A vendégéjszakák száma 11, a vendégeké 10 százalékkal nőtt januárban

Forrás: MTI

 2024. február 28. 10:22

2024 januárjában a turisztikai szálláshelyeken (kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeken) 836 ezer vendég 2,1 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 10, a vendégéjszakáké 11 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 8,9, a külföldi vendégéjszakáké 12 százalékkal emelkedett.

A vendégéjszakák 74 százalékát a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom 9,6 százalékkal volt nagyobb az előző évinél. A magán- és egyéb szálláshelyeken 13 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban.
A belföldi vendégek száma 8,2, a vendégéjszakáké 8,9 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A vendégek száma 435 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 1,0 millió volt a turisztikai szálláshelyeken; ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken 345 ezer vendéget és 806 ezer vendégéjszakát regisztráltak. Utóbbiak 82 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 16 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldi vendégéjszakák száma 5,2 százalékkal nőtt 2023 januárjához mérten.

A jelentés kitér arra is, hogy a belföldi vendégéjszakák száma a Sopron-Fertő turisztikai térségben 27 százalékkal bővült, míg Győr-Pannonhalma térségében 6,6 százalékkal csökkent az előző évhez képest. A Balatonnál 19, Budapesten 0,5 százalékkal emelkedett a turisztikai szálláshelyeken eltöltött belföldi vendégéjszakák száma.

A belföldi vendégéjszakák száma közel 9 százalékkal nőtt januárban

Fotó: 123rf.com

A külföldi vendégek és vendégéjszakák száma egyaránt 12 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A turisztikai szálláshelyekre érkezett 402 ezer vendég 1,1 millió vendégéjszakát töltött el, amelyek közül 297 ezer vendéget és 783 ezer vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak. Utóbbiak 84 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 13 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldi vendégéjszakák száma 20 százalékkal nőtt 2023 januárjához képest.

A külföldi vendégéjszakák száma Debrecen és térségében 33 százalékkal bővült, míg Gyula és térségében 30 százalékkal visszaesett az előző évhez képest. Budapesten 15, a Balatonnál 0,8 százalékkal emelkedett a turisztikai szálláshelyeken eltöltött külföldi vendégéjszakák száma. Összesen 17 300 turisztikai szálláshely, ezen belül 2017 kereskedelmi, illetve 15 283 magán- és egyéb szálláshely fogadott vendégeket. A kereskedelmi szálláshelyek közül 867 szálloda és 869 panzió volt nyitva január egy részében vagy egészében.

A kereskedelmi szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel 34,8 milliárd forint volt, folyó áron 8,4 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál.

Széchenyi Pihenőkártyával folyó áron 5,9 százalékkal többet, 2,1 milliárd forintot költöttek a kártyatulajdonosok a kereskedelmi szálláshelyeken az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

 

Frissítés:

NGM: a turizmus egyre inkább támogatja a gazdasági növekedést

A turizmus egyre erőteljesebben segíti a gazdasági növekedés helyreállítását – állapította meg a legfrissebb statisztikai adatokat értékelve a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A nemzetközi turizmus töretlen helyreállását mutatja az is, hogy a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér utasforgalma 16,5 százalékkal bővült januárban, 9,4 százalékkal meghaladva a 2019. januári szintet is – fűzték hozzá a KSH-adatokhoz.

Az NGM kimelte: 2024-ben a kormány fő célja, hogy helyreállítsa a gazdasági növekedést és újra dinamikusan, 4 százalék körüli mértékben emelkedjen a GDP. Ehhez 25 százalék felett kell tartani a beruházások arányát, tovább kell növelni a munkaerőpiaci aktivitást, valamint helyre kell állítani a fogyasztást. A turisztikai ágazatban tapasztalható jelentős teljesítmény-növekedés a fogyasztás helyreállásának egyik jele, amely a fogyasztás bővülésén keresztül hozzájárul a gazdasági növekedés helyreállításához – áll a szaktárca közleményében.

Korábban beszámoltunk róla, hogy a múlt heti Utazás kiállításon György László, a Nemzetgazdasági Minisztérium kormánybiztosa a turizmust befolyásoló gazdasági folyamatokat elemezte. Megállapítása szerint itthon a magyar háztartások fogyasztása, globálisan pedig az erősödő középosztály és a konnektorállamok húzhatják a turizmust.