Látogatóközpont épül a székesfehérvári templomnál

Szerző: Elek Lenke

 2014. március 04. 16:30

Megalakult az Árpád-ház program megvalósítását koordináló testület, amelynek egyik legfontosabb feladata a székesfehérvári királyi koronázó és temetkezési templom romterületéhez kapcsolódó látogatóközpont létrehozása .

A kormány tavaly novemberben határozott a székesfehérvári nemzeti emlékhelyhez kötődő látogatóközpont megvalósításáról, az ezzel kapcsolatos hosszú távú koncepció kidolgozása érdekében pedig testület felállítását rendelte el. A döntés célja, hogy hazánk 2022-ben az Árpád-ház európai rangjához méltó módon ünnepelhesse meg az Aranybulla kiadásának 800., illetve 2038. augusztus 15-én Szent István halálának 1000. évfordulóját.

Az Árpád-ház Program tudományos kutatási és fejlesztési alprogramokból áll, amelyek korszerű módon tárják fel, rendszerezik és összegzik a megadott témaköröket, előkészítik a fejlesztési projekteket és a kárpát-medencei ünnepi felkészülést. Ezek eredményeként ki lehet majd jelölni a Kárpát-medence emblematikus bemutatási helyszíneit is. Az alprogramok örökségvédelmi helyreállítási, bemutatási és ismeretterjesztési projektekből állnak, ezek első eleme lehet a város által régóta tervezett látogatóközpont megvalósítása.