Magyar borokat díjaztak Amerika legnagyobb borversenyén

Forrás: turizmus.com

 2016. április 03. 16:48

Újabb nemzetközi sikerekkel öregbítette a magyar borok hírnevét a Matias Borászat, amely számára díjesővel zárult az Egyesült Államok legnagyobb borversenye, a Finger Lakes International Wine Competition.

A Finger Lakes nemzetközi versenyre 26 ország 916 pincészete nevezett összesen 3824 borral. Nem volt könnyű dolga a zsűrit alkotó 73 világhírű ítésznek, akik 20 különböző országból érkeztek, hogy kiválasszák 2016 legkiválóbb borait. Összesen 8 magyar borászatot díjaztak, közülük a hazai mezőnyből egyedülálló módon a Matias Borászat Hárslevelű jégborát nagy aranyéremmel (Double Gold Medal). Ezzel együtt a Matias összesen hat bora kapott elismerést, így ezüstérmet kapott a pincészet Rajnai Rizlingje és Villányi Cabernet Franc-ja, továbbá bronzminősítést érdemelt a Matias villányi Pinot Noir és Merlot bora is.

A Matias jégbora nem először kerül a borvilág reflektorfényébe, 2011-es évjárata a borászat több termékével együtt tavaly megkapta a rangos Magyar Termék Nagydíjat, valamint a Vinagora Nemzetközi Borverseny aranyérmét, a 2013. évi Nemzeti Borkiválósági Program oklevelét, és a 2013-mas Bécsi nemzetközi borverseny ezüstérmét is elnyerte.

A 2007-ben alapított, magyar tulajdonú Matias Borászat sikerének titka, hogy a kis „terroire” pincészetek szemléletmódjával gazdálkodik, miközben 110 hektáros szőlészetével a hazai borpiac meghatározó szereplőjének számít. A reduktív fehérborokat, hordós fehér és vörösborokat, valamint pezsgőt készítő borászat kizárólag saját termésű, nagy gonddal válogatott szőlőszemekből, hagyományos és természetközeli technológiával állítja elő díjnyertes borait.