Magyar kereskedőház nyílt Marokkóban

Forrás: MTI

 2014. december 04. 13:27

Marokkó fővárosában, Rabatban nyílt meg a legújabb Magyar Nemzeti Kereskedőház, amivel huszonkettőre nőtt a kereskedelmi külképviseletek száma világszerte - közölte a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény idézi Tromler Miklóst, Magyarország marokkói ügyvivőjét, aki a megnyitón elmondta: a kereskedőház nemcsak a magyar-marokkói kapcsolatokban tölt majd be fontos szerepet, hanem regionális szinten is fontos lesz. Marokkón keresztül kaput nyithat a magyar cégeknek a Maghreb és szub-szaharai országok felé is - tette hozzá.

 

Kerekes György, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója a közlemény szerint elmondta: Marokkó Magyarország ötödik legfontosabb kereskedelmi partnere Afrikában. Hozzátette: az év első 11 hónapjában 24 százalékkal nőtt a kivitel, ami a külképviseleti iroda megnyitásával tovább emelkedhet.

Balogh Csaba keleti nyitásért felelős helyettes államtitkár a közlemény szerint hangsúlyozta: a kereskedőház megnyitása kiváló lehetőséget nyújt Magyarország és Marokkó közötti gazdasági kapcsolatok elmélyítésére.

Adbelaziz Dahbi, a General Impex Maroc vezérigazgatója a tájékoztatás szerint ösztönözte a megnyitón jelen lévő üzletembereket arra, hogy éljenek a kereskedőház adta segítséggel, a kiváló magyar termékekkel és szolgáltatásokkal, valamint kiemelte a magyar innovációban rejlő komoly lehetőségeket is.

Marokkó Magyarország ötödik legfontosabb kereskedelmi partnere Afrikában, a húzóágazatot pedig a gépek és szállítóeszközök jelentik, de a feldolgozott élelmiszeripari termékekre is nagy a kereslet - írja az MNKH.

A jövőben a vízgazdálkodás, a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a megújuló energiák hasznosítása, az infokommunikáció és a tudományos-műszaki kapcsolatok fejlesztése, illetve az építőipari tervezések területén lehet lehetőség a külgazdasági kapcsolatok fejlesztésére a két ország között. Nem elhanyagolandó továbbá az orvostechnikai, diagnosztikai és gyógyszeripari export lehetősége sem. A marokkói Renault-gyár megnyitása nyomán pedig lehetőség adódhat a marokkói-magyar autóipari beszállítói együttműködésre is - olvasható a közleményben.

Eddig Azerbajdzsánban, Kazahsztánban, Oroszországban, Kínában, Törökországban, az Egyesült Arab Emírségekben, Szaúd-Arábiában, Jordániában, Szingapúrban, Vietnamban, Laoszban, Macedóniában, Ghánában, Brazíliában, Örményországban, Szudánban, Montenegróban, Algériában, Irakban, Egyiptomban, Mongóliában és Marokkóban nyílt Magyar Nemzeti Kereskedőház.