Magyarország cukormentes tortája „belülről"

Forrás: turizmus.com

 2015. augusztus 21. 17:01

A Barackos buboréktorta lett idén Magyarország Cukormentes Tortája. A szervező Egy Csepp Alapítvány honlapján hamarosan a recept is nyilvános lesz. A sütemény beltartalmi értékeit vizsgáló laboratórium érdekes elemzést adott közzé arról, hogyan is zajlik egy cukormentes torta vizsgálata.

Az alapparamétereket, mint a zsír, fehérje, víztartalom, hamutartalom, klasszikus analitikai módszerekkel vizsgálják, olyan hagyományos laboratóriumi eszközökkel, mint a lombik, a kémcső vagy a pipetta. Az egyéb, precízebb mérést igénylő paraméterek (például cukrok, nátrium) mérését a még pontosabb elválasztás-technikát alkalmazó műszerekkel végzik. Így történt ez immár sokadik alkalommal a Magyarország Cukormentes Tortája esetében is – adta hírül a laboratorium.hu tudományos weboldal (http://laboratorium.hu/cukormentestortavizsgalata).

Ebben az esetben a CSI helyszínelők sorozat szupermodern laboratóriumának felszereléseihez hasonló gépekre kell gondolni. Az élelmi rostot pedig enzimes emésztéses eljárással határozzák meg, amely az emberi szervezet működését modellezi.

 

Az egyetlen paraméter, amelyet nem közvetlenül mérnek, az a szénhidrát. „Kerülőút" alkalmazásával ugyanis pontosabb értéket lehet kapni, megmérnek minden szükséges paramétert, majd kivonják 100 százalékból, így a fennmaradó rész adja a szénhidrát mennyiségét. Ez így sokkal pontosabb és megbízhatóbb eredményt ad, mintha a közvetlen, ám magasabb bizonytalansági fokú vizsgálati módszert alkalmaznák.

A fent ismertetett módszereket használták a Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztesénél is. A „Barackos buboréktorta" mintát homogenizálták, egyneműsítették, és megmérték az összes fontos paraméterét. A cukrok mellett édesítőszereket is mértek a rendkívül pontos eredményt adó elválaszástechnikai műszerekkel, hiszen az édesítők nagyon kis mennyiségben vannak jelen a termékben a makro tápanyagokhoz (zsír, fehérje, só, stb.) képest.

Az „Barackos buboréktorta"esetében is kötelező a tápérték-információkat megadni a nemrég, 2014. december 13-án életbe lépett uniós szabályozás kötelező alkalmazása óta. A díjnyertes „Barackos buboréktorta" készítésére és árusítására vállalkozók mindezt meg is kapják az Egy Csepp Figyelem alapítványtól, és a recept mától mindenki számára hozzáférhető az alapítvány weboldalán.

Amennyiben azonban megváltoztatják az összetevőket, ajánlott a laboratóriumi vizsgálat, hiszen a fenti rendelet életbe lépése óta kötelező a különleges táplálkozási igényt kielégítő termékek tápértékadatait a fogyasztók rendelkezésre bocsátani. (A normál termékek 2016. december 13-ig haladékot, „felmentést" kaptak ez alól a kötelezettség alól).

Az elmúlt 4 évben Magyarország Cukormentes Tortájának vizsgálatát a független laboratóriumokat működtető WESSLING Hungary Kft. végezte el. Az elemzések ezúttal is azt bizonyították, hogy fehér liszt, hozzáadott cukor, mesterséges adalékok és tartósítószer nélkül is lehet mennyei süteményeket készíteni! Az idei győztes torta tökéletesre sikerült.

További részletek: http://laboratorium.hu/cukormentestortavizsgalata