Nem szálloda, nem kórház, nem wellness – egyedülálló egészségturisztikai létesítmény nyílt Sárváron

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2024. február 13. 15:33

A napokban fogadja első vendégeit Sárvár új egészségturisztikai létesítménye, a Melea – The Health Concept, a Botaniq Collection luxusernyőmárka legújabb tagja, amely úgy néz ki, mint egy szálloda, sok tekintetben azonban egészen máshogy működik. Alfred Hackl igazgatóval beszélgettünk.

Hogy indult a pályafutása?

Beleszülettem a turizmusba, a szüleimnek volt egy kis szállodája Ausztriában. Talán kilencéves lehettem, amikor az édesanyám megkért, hogy vigyek ki egy adag rántott húst az egyik asztalhoz. Felszolgáltam az ételt, aztán kaptam egy schilling borravalót, amiből akkoriban a legnagyobb adag jégkrémet lehetett megvenni. Akkor eldöntöttem, hogy ez a szakma nekem való, és nem is foglalkoztam semmi mással egész életemben. Privát szállodaipari iskolába jártam, de alulról kezdtem a munkát: takarítottam és mosogattam, voltam recepciós, és vetettem be ágyat, így ismerem az összes szállodai munkafolyamatot.

Alfred Hackl igazgató

Fotó: Melea – The Health Concept

Harmincéves koromban neveztek először szállodaigazgatónak, egy bécsi négycsillag superior hotelt vezettem.A spa üzletágban 1995 óta tevékenykedem, akkor kértek fel, hogy a stájerországi Bad Blumauban vegyem kézbe a destination spa komplexum igazgatását már a pre-opening fázisban, majd egészen 2004-ig vezettem a létesítményt. Akkor építettem magamnak egy kis szállodát Ausztriában, amely ugyanebben az évben elnyerte a legjobb európai ökológiai dizájnhotel díját. Ekkor jött egy újabb kihívás: vegyem át a pár hónappal korábban megnyitott sárvári Spirit Hotel vezetését. Ekkorra már sok tapasztalatot szereztem a spa világáról, a Nemzetközi Fürdőszövetség (ISPA) alelnökévé választottak.

Elvállaltam a felkérést, és a Spiritben a csapatommal sikerült elérnünk, hogy Európa egyik élenjáró destination spa szállodájává váljunk. Több évig vezettem a Spiritet, majd Kínába csábítottak, ahol hét éven keresztül foglalkoztam turisztikai megaprojektekkel. Kínából hazatérve részt vettem egy-egy osztrák és német projektben, majd megkerestek, hogy vezessem a Meleát. Elsőre nem is akartam elfogadni a felkérést, aztán amikor az egyik tulajdonossal, Scheer Sándorral elbeszélgettem, lenyűgöztek az elképzelései. Amikor megértettem, mennyire stabil alapokra építkezünk, és mennyi mindent tudunk itt létrehozni, elvállaltam a munkát. Az a dolog, amit itt történik, teljes újdonság, ilyet senki sehol nem csinált még. A kihívás mozgatta meg a fantáziámat.Ez persze nemcsak nekem jelent kihívást, hanem a csapatomnak is, és nagyon örülök, hogy igazán jó tagokból épül fel a gárda. A dolgozók többsége komoly – sok esetben külföldi – tapasztalatokkal rendelkezik. Egyedül ugyanis nem tudnék egy ilyen különleges dolgot véghez vinni, én is csak egy darabka kő vagyok a mozaikban.

Földszínek és letisztult formák a lobbiban

Fotó: Melea – The Health Concept

Mennyiben működik máshogy a Melea – The Health Concept, mint egy wellnesshotel?

Teljesen. Hozzánk nem tud bejönni azzal az utcáról egy vendég, hogy meginna egy koktélt a bárban, vagy megvacsorázna a párjával. Arra sincs lehetőség, hogy valaki egy vagy két éjszakára eljöjjön kikapcsolódni, hogy élvezze a spát vagy a szaunákat. Az első évben még négyéjszakás foglalásokat is elfogadunk, de a későbbiekben minimum hét- vagy tízéjszakás csomagokra lehet nálunk befizetni.A lényeg, hogy a Melea nem szálloda, nem kórház és nem is wellnesslétesítmény, bár mindegyikből van benne valamennyi, de egyben sokkal több is ezeknél. A média manapság sokat segít abban az embereknek, hogy az úgynevezett élethosszig tartó optimális aktivitásban (LLOA) teljesedjenek ki. Mi ennek a célnak az elérésében támogatjuk őket a lehető legmagasabb színvonalon, kiváló szakemberek, a tradicionális és a holisztikus orvoslás segítségével.

Kifejtené, hogy mit is jelent a holisztikus orvoslás?

Az a célunk, hogy a vendégeinknek utat mutassunk ebben a szegmensben: megmutassuk nekik, hogyan tudnak minél többet tenni az egészségük megőrzése érdekében. Mondok egy példát: minden férfi tudja, mikor kell elvinnie olajcserére az autóját, és elvégezteti az olajcserét, akármennyibe is kerül, mert tudja, hogy ezt muszáj megtenni. Ugyanakkor sok elfoglalt üzletember akad, aki nem ismeri fel, hogy neki személy szerint is „szervizre" lenne szüksége: meg kellene újulnia, és le kellene nyugodnia. Mi ebben segítünk nekik, évente vagy félévente egyszer eljön hozzánk valaki, és mi megmutatjuk neki, milyen lépéseket kell tennie a helyes irányba.

Elsősorban egyéni vendégeket várnak, vagy párokat?

Az első időben szerintem lesznek párok és egyéni vendégek is, de egy-két év múlva többségében lesznek az egyéni vendégek, mert a nálunk töltött egy hét középpontjában mindenkinek a saját egészségmegőrzése áll. Az itteni szakemberek segítenek nekik utat találni egy magasabb életminőség – az előbb már említett élethosszig tartó optimális aktivitás – felé.

A cél: utat találni egy magasabb életminőség, az élethosszig tartó optimális aktivitás felé

Fotó: Petra Pako

Mire számítson a vendég, amikor megérkezik a Meleába?

Amikor bejelentkezik valaki hozzánk – körülbelül két héttel az érkezése előtt –, azonnal kap tőlünk egy, az illető egészségi állapotát felmérő kérdőívet, amit kitöltve kérünk visszaküldeni. Aztán legkésőbb az érkezése napján elvégzünk egy laborvizsgálatot, megnézzük a legfontosabb alapértékeket. Miután a vendég megérkezik és elfoglalja a szobáját, lemegy az orvosi konzultációra. Itt a nővérek és az orvosok kikérdezik, megvizsgálják, és átbeszélik vele az alapvető dolgokat, ezután következik a konzultáció a dietetikussal, a fizikoterapeutával, személyi edzővel és végül egy szépségterapeutával.

Különleges kezelések

A kezelések között találhatók többek között testmasszázsok, energetikai és arcmasszázsok, talpreflexológia, testrituálé (ami aromaterápián alapul), arckezelések, Oxigeneo gép, Hydrafacial gép, bőrdiagnosztika, hajdiagnosztika, arcon végzett kristályterápia is lesz, melegmécses masszázs, thai masszázs, generál masszázs (ruhában teljes test), olajos testmasszázs, olajos talpmasszázs. A részlegen használt szépségtermékek a legmagasabb szintet képviselik, bio és vegán opciókat is tartalmaznak.

A szakemberek mindegyike a megbeszélés után napokra lebontott, személyre szabott javaslatcsomagot készít a vendég részére. Ezek után további személyre szabott javaslatokat kap a vendég, amelyeket a spa recepción tud lefoglalni.

Ez eddig akár egy gyógyszálló leírása is lehetne...

A gyógyszállók tematikája és célcsoportja a tapasztalatok alapján lényegesen szűkebb. A Meleában reggeltől estig elérhetők olyan kiscsoportos tematikus programok, amelyeken a vendégek kedvük szerint vehetnek részt. Ilyen például a jóga – külön kezdőknek és haladóknak, a tajcsi, a pilates, a vízi torna és a mindfulness. Vannak főzőkurzusaink is, ahol megmutatjuk, hogyan kell a speciális étrendeknek megfelelő fogásokat elkészíteni. Amikor pedig a vendég távozni készül, kap tőlünk egy összefoglalót az eredményeiről, valamint étkezési és speciális edzési javaslatokat, amelyekkel otthon folytathatja a programot. Ha hazaérve is folytatja az illető ezeket a lépéseket, akkor megváltoztathatja az egész életét. Azt gondolom, hogy ezen szolgáltatási paletta elemei egyetlen klasszikus gyógyszállóban sem elérhetők hazánkban, de, megkockáztatom, talán egész Európában sem.

Hogyan zajlanak az étkezések?

Minden az orvosi javaslatokkal kezdődik, elmagyarázzák a vendégnek, hogy a vérvizsgálat eredményei alapján milyen ételeket kerüljön, miket részesítsen. Ezek az információk rögtön eljutnak a séfhez az étterembe. Ha például egy negyvenes éveiben lévő úrnak mediterrán étrendet kell követnie csirkehús nélkül, akkor az étteremben reggelire, ebédre és vacsorára (a napi háromszori étkezést, akárcsak a délutáni snackeket, a teákat a csomagár tartalmazza) ennek megfelelő ételsort fog kapni tányérszervizen. Természetesen ez csak egy javaslat, és ha egyszer-egyszer el kíván tőle térni, van rá lehetősége, hogy az étlapról mást rendeljen.

Naponta változó menü

A gasztronómiai koncepciót a Melea dietetikus szakembere és Gyurik Gábor séf alkották meg közösen, saját, egyedi menürendszert kialakítva. Ez egy forgó rendszer lesz, amely lefedi a legtöbb dietetikai vendégigényt, azaz napi szinten változik a menü, hiszen szezonális alapanyagokra épít. Négy menücsoport készült, ezek: vegán étrend, kímélő étrend (különlegessége, hogy nem tartalmaz puffasztó ételeket), megengedő étrend, vagy más néven mediterrán menü (tartalmaz olajos magvakat, tésztát, halat, tenger gyümölcseit, szárnyasokat), és a normál étrend (ami már tartalmaz például vörös húsokat és vajat is).

A diéta és a csúcsgasztronómia mennyire harmonizál egymással?

Nagyon is, hiszen a magas minőségű alapanyagok és a mesterfokon alkotó szakemberek pozicionálják az éttermet. Amennyire lehet, helyi és környékbeli alapanyagokból dolgozik a konyha, a séfünk pedig igazi művész, akinek a főzés a kisujjában van, különleges fogások kerülnek ki a keze alól. A séf előszeretettel használ régi magyar recepteket is. Például sokféle zöldséget kínálunk, ahogy régen is csak hetente egyszer került hús az asztalra. Kerüljük az ipari módon készülő húsokat, például a 28 nap alatt ketrecben nevelt csirkét. Szerencsére találtunk olyan környékbeli termelőket, akik kiváló minőségű húsféléket szállítanak nekünk. Egy közeli faluban, Gercén van egy farm, ahol az Angus marhákat és a mangalicákat természetes környezetben nevelik. Mivel saját vágóhidat üzemeltetnek, garantálják a húsok csúcsminőségét. Akadnak olyan termékek a házban, amelyek kifejezetten nekünk készülnek, például kézműves csokoládé Sopronból, vagy a különleges gyógyteakeverékek és a speciális pörkölt kávé.

Sárvár mint fürdőváros bámulatos fejlődést mutatott az elmúlt húsz évben. Mennyire volt fontos szempont a helyszín a beruházás szempontjából?

Sárvár csodálatos üdülőhely. A település vezetése sokat tesz azért, hogy jól érezzék magukat az ide érkező vendégek. Tavasszal különösen szép, amikor minden virágba borul. A hotel közvetlen környezete páratlan: csend van, egy zsákutca végén található a Melea, a hét sárvári tó egyikének a partján. Ugyanakkor a csend és nyugalom mellett olyan látnivalók akadnak itt, mint a Nádasdy-vár, ahol rendszeresen tartanak koncerteket és kiállításokat. Sárvár környékén nő egy különleges és ritka virág, a mocsári kockásliliom, amelynek a latin neve Fritillaria meleagris, erről neveztük el a szállodát Meleának.

Melyek lehetnek a potenciális küldőországok, ahonnan vendégeket várnak?

A nyitást követően elsősorban Magyarországról – ez nagyon fontos célunk, hiszen a magyar emberek egészségéért szeretnénk a legtöbbet tenni. Ez a projekt olyan, mint egy világítótorony, most teljesen egyedi, ugyanakkor 15-20 év múlva számos hasonló létesítmény lesz az országban. Külföldről elsősorban a közelebbi piacokról, Ausztriából, Dél-Németországból és Szlovákiából számítunk vendégekre, de idővel távolabbi országokból is.

A szobákban is földszínek dominálnak

Fotó: Melea - The Health Concept

Mennyire figyelnek oda a környezetvédelmi szempontokra az üzemelés során?

Az objektum teljesen emberi léptékű: csupán 83 szobánk van a háromszintes épületben, egy hatalmas, 3,5 hektáros zöld terület közepén, közvetlenül mellette pedig ott a hatalmas tó. Az épület színeivel és formáival is belesimul a környezetébe, a szállodába például egy hatalmas faajtón lehet belépni. A fűtést teljes mértékben hőszivattyú biztosítja, így gázra sincs szükségünk. A szomszédban épült napelempark is jelentősen hozzájárul az energiaigényünk kielégítéséhez. A fürdőszobákban és a spában is természetbarát anyagokat használunk, a napi működés során pedig kerüljük a műanyagok alkalmazását.

Mennyire volt nehéz megfelelő szakembereket találni?

Nem igazán jelentett gondot a csapat összeállítása, bár megfelelő értékesítőket viszonylag nehéz volt találni. Az a szolgáltatásegyüttes, amit mi kínálunk, ugyanis nagyon más, mint amit a szállodai értékesítők szoktak eladni. A szállodai hátterű dolgozók mellett komoly egészségügyi állományt – nővéreket, orvosokat, terapeutákat – is foglalkoztatunk. A dolgozók 95 százalékát a környékről vettük fel, az orvosok között vannak, akik Budapestről járnak le. A takarítóink és a housekeeping csapat egy része a Fülöp-szigetekről érkezett – a takarítók bámulatosan pontos és hibátlan munkát végeznek –, illetve van három terapeutánk is, akik Thaiföldről jöttek. Jelenleg összesen 74 dolgozónk van, de a működés első évének vége felé legalább 120-130 alkalmazottunk lesz.

Akkor a Melea mind a 83 szobájára jut legalább egy dolgozó?

Sőt, inkább azt lehet mondani, hogy minden egyes vendégre jut egy-egy munkatárs, mivel a Melea egyszerre maximum 150 embert tud fogadni.