A fenntarthatóság nem rövid távú befektetés, de versenyelőnyt érhet a szállodáknak

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 12. 18:10

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége budapesti régióülésén központi téma volt a fenntarthatóság kérdése. Mint kiderült, bár nem rövid távon megtérülő befektetésről beszélünk, üzletileg is megéri foglalkozni a kérdéssel.

Az elnöki beszámolót követően a témával kapcsolatos nyitó előadásában Apaczeller Krisztina, az IntercityHotel Budapest sales és marketingigazgatója – aki immár a szállodavállalat regionális értékesítési vezetője is – az anyacég, a közel 100 éve működő Deutsche Hospitality (DH) témába vágó mindennapi gyakorlatait és terveit mutatta be. A legfőbb cél, hogy a DH 2050-re klímasemleges legyen, e cél elérését szorgalmazzák a működés minden területén.

Apaczeller Krisztina a fenntartható szállodaüzemelés gyakorlatát mutatta be

Fotó: MSZÉSZ / Fürtös Ákos

Ezt szolgálja például a terek mobilis leválasztási lehetősége az energiafelhasználás optimalizálása érdekében, a legmodernebb, energia-visszatápláló liftek, továbbá a lokálisan világító fényforrások. A reggelinél kisebb adagokat tesznek ki az ételveszteség minimalizálása érdekében, komposztálnak és nem használnak abroszokat. Bevezették a repohárrendszert, és a regionális beszerzést preferálják az alapanyagoknál, még ha ez kezdetben magasabb árakkal is jár. A szobákban is odafigyelnek a fenntarthatóságra: az ablakos fürdőszobákban például nem kell világítani este hat előtt, a higiéniai cikkeket nagy kiszerelésben helyezik ki. A céges rendezvények esetében egyebek mellett szűrt, üveges vizet kínálnak, ugyanakkor green meeting tanúsítványt adnak ki arról, hogy a vállalat mekkora karbonlábnyomot hagyott a szállodában.

A hotel támogatja a környezetbarát közlekedést, Apaczeller Krisztina szerint egyre több vendégük érkezik vonattal, ehhez kiváló a szálloda elhelyezkedése a Keleti pályaudvar mellett.

A szakember ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a fenntarthatósági célok elérése csak a tulajdonosok, a vendégek, a dolgozók és a beszállító partnerek egyöntetű bevonásával valósítható meg. Az sem mindegy, mennyire fenntarthatóan működik az a város, ahol a szálloda található, ugyanis Budapest jelenleg a legfenntarthatóbb 100 város listáján csupán az 57. helyen áll, és emiatt corporate eseményeket veszíthetünk. Legfőbb versenytársunk, Bécs eközben a lista ötödik helyét foglalja el.

 

Fenntartható termékek a beszállítóknál

Az előadáshoz kapcsolódva Fáska Gábor régióvezető felhívta az MSZÉSZ társult tagjainak figyelmét, hogy a jövőben egyre nagyobb lesz az igény a tagság részéről a fenntartható termékekre.

A rendezvény kiemelt témájához kapcsolódott Tóthné Márton Gabriella, a Kontakt Műhely ügyvezetője is, amikor előadásában a siker és az eredményesség fenntarthatóságát vizsgálta a vezetésben. Sok érdekes kérdés szóba került az előadás során, például az önismeret és a motiváció felismerésének fontossága a vezetői munkában. Ebben segítenek a társaság által kínált vezetői fejlesztési módszerek, a különböző tréningek, illetve tanácsadás.

Ezután Takács Ferenc, a társult tagok szekciójának vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a 145 társult tag közül 50-en kiállítóként is jelen vannak, majd kérte azt is, hogy a rendes tagok kérjenek ajánlatot a társult tagoktól a szövetség honlapján keresztül.

Ezután röviden bemutatkozott a szövetség hét exkluzív társult tagja, az Ange Milano Divatház Kft. – Best Formaruha, a Hotelmatrac.hu, a JAB Josef Anstoetz KG Magyarországi Közvetlen Kereskedelmi Képviselete, a Kärcher Hungária Kft., a Magyar Zeelandia Kft. és a Napfény Paplan 2000 Kft.

Pillanatkép a budapesti régióülésről

Fotó: MSZÉSZ / Fürtös Ákos

Külön előadást tartott a szintén az exkluzív társult tagok közé tartozó Hungarikum Biztosítási Alkusz Zrt., képviselőjük, Jebelóczki Richárd egyebek között arra hívta fel a figyelmet, hogy el kell kerülni a biztosítási szerződésekben az alulbiztosítottság kockázatát, ennek érdekében haszonnal lehet forgatni az évente kiadott építőipari költségbecslési segédletet. Az is elhangzott, hogy az igényekkel összhangban készül egy eddig nem létező biztosítási termék az ún. "no show" eseményekre.

 

A luxus, ami felrúgja a hagyományokat

Ezután egy új luxushotel, a W Budapest marketingigazgatója, Patrick Luk tartotta meg prezentációját angolul. A sodró lendületű előadás során a szakember látványos képek és videók kíséretében mutatta be a luxust kortárs módon megközelítő márkát, illetve a júliusban megnyitott budapesti szállodát. Többféle önmeghatározás is elhangzott a hotelről, az egyik lefigyelemreméltóbb talán az "unconventional lifestyle hotel volt.

Patrick Luk Budapest új luxusszállodáját mutatta be

Fotó: MSZÉSZ / Fürtös Ákos

Mint előadásából kiderült, a mai fiatalok egyre nyitottabbak a luxus szegmens iránt, és egy részük komoly vásárlóerővel rendelkezik, ugyanakkor nem akarják a szabadságukat feladni a kötöttségek miatt.

Rövid visszatekintéséből kiderült, hogy a W márka 1998-ban indult New Yorkban és már az első szállodában az alapfelszereltség része volt egy DJ-pult. Miközben alapvetően a kíváncsi, karizmatikus, szabadlelkű vendégek igényeit igyekeznek kielégíteni, folyamatosan alkalmazkodnak is a közönség átalakulásához. A hotel egyediségét a dizájn és a különleges programok mellett a jellegzetes ételek, italok valamint a kényeztetések adják.A láncnál alapelv a "whatever, whenever" – vagyis az ügyfél bármit kérhet, ami törvényes, és azt igyekeznek megvalósítani.A W Budapestről megtudtuk, hogy az egykori Dreschler-palota, később Balettintézet átalakításával jött létre, 151 szobával és több vendéglátó egységgel rendelkezik.

Az épület dizájnjában Pest és Buda kettőssége, a balett világa, a magyar származású illuzionista, Houdini, továbbá a Széchenyi fürdő jellegzetes medencében sakkozó alakok is megjelennek.Megnyitása óta több jelentős eseménynek, köztük a Budapest Fashion Week egyes programjainak is helyet adott már a szálloda, amelynek büszkesége a 200 négyzetméteres, az Operaházra néző erkélyes apartman.

 

Fenntarthatósággal kapcsolatos tapasztalatok

Végezetül az MSZÉSZ egyik régióvezető-helyettese, a Hotel Moments és a Hotel Oktogon igazgatója, Kanel Gyula osztotta meg a fenntarthatóság fontosságával kapcsolatos gondolatait. Hangsúlyozta, hogy a vállalati megrendelői körben egyre inkább megkerülhetetlen a kérdés, és már nem csak a luxusszállodák szintjén. Ők is fontosnak tartják, mindkét házzal indultak a Zöld Szálloda pályázaton.

A budapesti régió vezetősége az Ensana Thermal Margitsziget konferenciatermében, balról jobbra: Kanel Gyula (régióvezető-helyettes), Fáska Gábor (régióvezető), Szabó Áron (régióvezető-helyettes)

Fotó: MSZÉSZ / Fürtös Ákos

Ugyanakkor tanítani is kell vendéget, tette hozzá, mivel az angol turista otthon természetesnek veszi, hogy pulóvert vesz a szobában, de nálunk elvárja a 30 fokot, a dán meg otthon gond nélkül issza a csapvizet, de itt nem meri megtenni.

Szabó Áron, az MSZÉSZ másik régióvezető-helyettese, a Hilton Budapest Hotel igazgatója azt hangsúlyozta végezetül, hogy a vállalati megrendelők által elvárt, fenntarthatósággal kapcsolatos jelentéstétel (ESG) nem kikerülhető, és mindenkinek konkrét lépéseket kell tenni a fenntarthatóbb működés felé.

 

A luxusszegmens kilátásai Budapesten

Ezek után Szabó Áron Somlyai Zoltánnal, a BDPST Hotel Management Zrt. vezérigazgatójával beszélgetett a színpadon. A vezérigazgató röviden felvázolta a 2017-ben létrejött cégcsoport indulását a tarcali Andrássy Kúriától a Botaniq Turai Kastély megnyitásán át a 2021-es, látványos hazai és nemzetközi terjeszkedésig. A szakember hangsúlyozta, ekkor megálltak egy pillanatra, hogy végiggondolják, merre induljanak tovább. Ekkor döntöttek a tudatos márkaépítés és a luxus szegmens megcélzása felé. Somlyai szerint ez a szegmens a legkevésbé sérülékeny. Ekkor döntöttek több, korábban megvásárolt egység eladása mellett. Így alakult ki a mai portfólió a tarcali és a turai hotelekkel, a közben megnyitott Verno House-szal és a D8 Hotellel. Emellett a közelmúltban megnyitották az angol privát klubok mintájára működő svábhegyi Botaniq Budai Klubot és megvásárolták a Pannonia Golf Klub 50 százalékát – közös mindegyikben, hogy a luxus különböző formáit képviselik.

A luxusszegmens iránti kereslet alakulásával kapcsolatban Somlyai Zoltán kiemelte, jelenleg zárva tart a Buddha Bar, a Sofitel és a Gellért Szálloda is, így a W nyári, illetve a Dorothea Hotel novemberi megnyitásával csak ugyanott leszünk kapacitásokat tekintve, mint pár évvel ezelőtt, amikor a Sofitel még működött. Az is nyilvánvaló, ha megnyit St. Regisként a korábbi Buddha Bar, és a Gellért Hotel felújítása is elkészül, akkor újra megelőzi majd némileg a kínálat a keresletet. Somlyai ugyanakkor bízik abban, hogy az új kínálat kiegészítő keresletet is indukál majd, és a desztináció iránt a jövőben tovább nő az érdeklődés.