A budapesti szállodák több mutatóban is megelőzik regionális versenytársaikat

Szerző: Szebeni Zsolt

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 12. 17:05

Az MSZÉSZ őszi régióüléseinek sorát szeptember 12-én az Ensana Thermal Margitsziget szállodában nyitották meg. A budapesti régióülésén a fenntarthatóságé volt a főszerep.

Fáska Gábor személyes élményével példázta a szeptember 9-i régióülés aktualitását. A régióvezető elmondta, hogy két évtizeddel ezelőtt, Cannes-ban, egy InterContinental szállodában a hivalkodó luxus és a kontrollálatlan bőség kápráztatta el. Idén nyáron, Nizzában a fenntartható üzemeltetés nyűgözte le. Apró példaként mesélte el, hogy a szállodai szobában nemcsak a szokásos "ne zavarjanak" és "takarítást kérek" papírkártyákat találta, hanem harmadikként ott volt egy  fából készült is, amellyel azt tudathatta, hogy számára fontos a fenntarthatóság, s ezért kéri, hogy ne cseréljenek ágyneműt, illetve törölközőt.

Fáska Gábor budapesti régióvezető köszöntötte a vendégeket

Fotó: MSZÉSZ / Fürtös Ákos

Fáska Gábor szerint a Z generációnak már alap a fenntartható életvitel, de az idősebb – elsősorban a nyugati világból érkező – vendégeknek is elvárása a fenntartható üzemeltetés.

Flesch Tamás, az MSZÉSZ elnöke beszámolójában hangsúlyozta, az év eddig eltelt hónapjaiban kiváló mutatókat produkáltak a budapesti szállodák, nem kis mértékben köszönhetően a fővárosban lezajlott nagy nemzetközi rendezvényeknek.

Flesch Tamás elnöki beszámolóját tartja

Fotó: MSZÉSZ / Fürtös Ákos

Ezeknek a sorából is kiemelkedik az atlétikai világbajnokság, amely várhatóan még évek múltán is érezteti majd marketinghatását. Az elnök hozzátette, hogy komoly bevételeket, illetve foglaltságot generált az Utazás kiállítás, a pápalátogatás, az ASTA River Cruise Expo, a Sirha, a Forma-1, a Sziget Fesztivál, a Planet Budapest és a Harley Davidson Fesztivál is.

Konkrét számokat az év első hét hónapjáról tudott mondani az elnök. Kiemelte, hogy a főváros szállodai kapacitása a 2019. évi 20 633 szobáról 21 764-re nőtt. A növekedés mögött elsősorban 8 új, 4-5 csillagos ház (770 szoba) megnyitása áll. Az előrejelzések szerint 2024-ben újabb 16 felső kategóriás szálloda (1900 szoba) piacra lépése várható.
Az elnök bemutatta azt is, hogy a regionális konkurenciával (Bécs, Pozsony, Prága, Varsó) összevetve, a szobafoglaltságot tekintve a budapesti szállodák a második helyről (75,5%) a negyedik helyre (64,8%) estek vissza. Ugyanakkor a nettó átlagárat tekintve Budapestet (118,2 euró) csak Bécs előzi meg (126 euró). A RevPAR adatokat nézve Budapestet (76,6 euró) ugyancsak kizárólag az osztrák főváros (83,9 euró) előzi meg.
A kiemelkedően magas bevételi számokat csupán a költségek jelentős emelkedése, s ennek következtében az eredményesség csökkenése árnyékolja be.

Kiváló mutatókat produkáltak idén a budapesti szállodák

Fotó: MSZÉSZ / Fürtös Ákos

Flesch Tamás elmondta, hogy a szövetség a kiváló eredmények mellett is odafigyel a lobbicélokra. Ezek közül kiemelte

  • a budapesti légiforgalom növelésének szükségességét,
  • a fővárosi szállodai férőhely-kapacitással vetekedő "airbnb" típusú lakáskiadás szigorú szabályozásának sürgősségét,
  • az NTAK forecast adatokhoz való hozzájutás fontosságát,
  • a reprezentációs adó csökkentésének szükségességét, a céges forgalom növelése érdekében (akkor is, ha ma ez nem reális kérés a kormány felé),
  • egy 2-4 százalékos, s valamennyi dolgozónak juttatható szervizdíj bevezetésének igényét a szállodai bevételekre is,
  • az energetikai beruházásokhoz beígért támogatások kifizetésének felgyorsítását,
  • a MICE piac erősítését,
  • a szálláshelyek szakembereinek szerepet kell vállalniuk a közép- és felsőfokú képzésben,
  • évente elvégzik majd az idén először megvalósuló bérpiaci felmérést, hogy tisztán lássanak a munkaerőpiacon,
  • szorgalmazzák egy régiós kedvezménykártya-rendszer bevezetését.


Az elnök zárszavában felhívta a figyelmet a 2023 decemberében meghirdetésre kerülő pályázatokra, valamint arra, hogy a november 14–15-én esedékes MSZÉSZ-közgyűlésnek Balatonfüred új kongresszusi központja ad majd helyet.

A budapesti régióülésről szóló tudósításunk itt folyatódik.