Most már biztos, hogy lesz Új Nemzeti Galéria

Forrás: MTI

 2015. december 10. 20:55

Aláírták a Liget Budapest projekt keretében a Városligetben, a Petőfi Csarnok helyén felépítendő Új Nemzeti Galéria tervezési szerződését a japán SANAA (Sejima and Nishizawa and Associates) építésziroda vezetőivel csütörtökön Budapesten.

Baán László, a projekt miniszteri biztosa a szerződés aláírását történelmi pillanatnak nevezte a budapesti városépítészet történetében, rámutatva, hogy a fővárosban nagyon régen terveztek épületet olyan rangú nemzetközi alkotók, mint a SANAA tervezői. Az építésziroda nevéhez számos kiváló múzeumi épület fűződik a világ több pontján, terveik alapján valósult meg például a Louvre Lens-ban megnyílt új múzeuma, és a SANAA 2010-ben az építész szakma Nobel-díjának számító Pritzker-díjat is megkapta.

A pályázat „designtervei" után most el kell készíteni az engedélyezési terveket, majd az engedélyeztetési folyamat lefolytatása után a részletes kiviteli terveket, így 2017-ben indulhatnak el a kivitelezési munkák, 2019 nyarán pedig megnyílhat a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria egyesített modern kori anyagát befogadó épület.

Az Új Nemzeti Galéria látványterve
Forrás: ligetbudapest.org


A miniszteri biztos emlékeztetett arra is, hogy a korábbi tervekkel ellentétben a Ludwig Múzeum mégsem költözik az Új Nemzeti Galériába, ezért annak épülete is kisebb lesz a pályázatban jelzettnél. A szintek alapterülete 20 százalékkal, 38 ezer négyzetméterre csökken, és mivel a kiállító- és kiszolgálóterek jelentős része térszint alatt helyezkedik el, a múzeum párkánymagassága sem nyúlik túl a 25 méteren. Az épület így sokkal harmonikusabban belesimul majd a táji környezetbe, mint a Snöhetta szintén első díjjal kitüntetett terve – jegyezte meg. A Dózsa György úti házsor megengedett párkánymagassága is 25 méter, az eredeti történeti tervek szerint helyreállítandó Közlekedési Múzeum kupolája csaknem háromszor ilyen magasra, 67 méterre emelkedik majd a Hermina úton.

A Néprajzi Múzeum meghívásos építészeti pályázatát még decemberben kiírják, az épületet valahol az Ötvenhatosok terének közepén, a Városligeti fasor betorkollásánál helyezik majd el. Így vizuális kapcsolat is létesül a Magyar Zene Házával és az Új Nemzeti Galériával, ami minőségi mércét jelent, és a Néprajzi Múzeumnak bizonyos mértékben harmonizálnia is kell majd a másik két épülettel – közölte Baán László.