MSZÉSZ Dél-Dunántúl: A céges rendezvények pótolják az elmaradó egyéni vendégeket

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. október 18. 14:30

A paksi atomerőműben tett látogatás és a szenzációs hangulatú get together vacsora után 10 szálloda és nagyságrendileg 40 társult tag részvételével zajlott le az MSZÉSZ dél-dunántúli régiójának ülése. Az idei év két jellemzője a hektikusság és a tervezhetetlenség - hangsúlyozták a résztvevők.

Az Erzsébet Nagy Szállodában megtartott ülés a szokásos forgatókönyv szerint zajlott: Ácsné Csúz Viktória szállodavezető, régióvezető-helyettes köszöntője után a résztvevő tagszállodák tájékoztatták egymást az ügymenettel kapcsolatos tapasztalataikról október 17-én.

Az egyéni vendégek tekintetében a tavalyi évhez képest elmaradások mutatkoznak a régióban, a július és az augusztus mind a vendégforgalom, mind a bevétel vonatkozásában gyengébb a 2022-es év azonos időszakánál – összegezhetők a felszólalások. A magyar párok elmaradása elsősorban a négycsillagos szálláshelyeken volt érezhető, a pécsi szállodák – elsősorban a külföldi vendégeknek köszönhetően – jó szezont zártak. Szintén közös tapasztalat a fogyasztói kosár változása: az egyéni, szabadidős vendégek kevesebbet költenek, ezzel szemben a MICE-szegmens jelenléte májusban, valamint az őszi hónapokban is kifejezetten erős volt, az egy főre eső fogyasztás nőtt, így a céges megrendelők által forgalom ellensúlyozta az egyéni vendégek miatt elszenvedett hiányt.

A forgalom hektikus és döcögős, a tervezhetetlenség általános probléma – tájékoztatta lapunkat az ülésen elhangzottakról Schmidt Ferenc régióvezető. A jelenség hasonló ahhoz, amiről a nyugati régióban dolgozó szakemberek is beszámoltak: a forgalom az időjáráshoz igazodik, ha kisüt a nap, a vendégek is megjelennek.

10 szálloda és nagyságrendileg 40 társult tag részvételével zajlott le az MSZÉSZ dél-dunántúli régiójának ülése

Fotó: Turizmus.com

Az év hátrelévő részére sok foglalás van bent, de a szakemberek maximum hetekkel látnak előre, az év végi forgalommal kapcsolatban nem lehet jóslatokba bocsátkozni.

Kevés tagszálloda számolt be jelentősebb beruházásról, folytatódik a Palatinus Grand Hotelhez kapcsolódó beruházás, a Dráva Hotelben terveznek hosszabb kifutású felújítással.

Management a gyakorlatban – Mindennapi gondolataink dinamikus árazás során címmel Kovács Noémi, az Everguest cluster revenue menedzsere tartott gyakorlatorientált előadást az ülésen, ebben részletesen kitért a dinamikus árazás során felmerülő kérdésekre, problémákra, a napi árak váltakozásának ritmusára, valamint a versenytársak követésének veszélyeire is.

A régióvezető és helyettesei (b-j): Odrobina Rita (szállodavezető, Adele Hotel) Schmidt Ferenc (szállodavezető Crocus Gere Bor Hotel & Resort), Ácsné Csúz Viktória (szállodavezető Erzsébet Nagy Szálloda****)

Fotó: Turizmus.com

Ahogy a korábbi üléseken, a dél-dunántúli régióban is meghallgathatták a résztvevők Jebelóczki Richárd előadását a szállodai biztosításokról és az alulbiztosítottság veszélyeiről. Szintén jelen volt Salamon András, aki a jogi aktualitások kapcsán tartott szintén gyakorlatias prezentációt.

Az esemény zárásaként a közelmúltban Budapest Turizmusáért Díjjal kitüntetett Flesch Tamás elnök számolt be a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének aktualitásairól és a lobbicélokról.