Networking és információcsere az MSZÉSZ Budapesti régióülésén

Forrás: turizmus.com

 2016. április 21. 22:08

Innovatív környezetben, a frissen megnyílt ibis Styles Budapest Centerben találkoztak és hallgathattak sokakat foglalkoztató témákról előadásokat a budapesti szállodások csütörtök délután, ezzel lezárult az MSZÉSZ tavaszi régiós üléseinek sorozata.

Az ibis Style Budapest Centerben (volt Metropol) szép számban összegyűlt szállodások és társult tagok egyszerre modern, inspiráló és színes helyszínen, a ház üvegtetős reggelizőterében, kis kerek asztalok mellett foglalhatott helyet, miközben a folyamatosan fogyasztható büfé a társult tagok kiállítótermeiben várta őket.

Kollin Gergely régióvezető (középen), Márics József (balra) és Fáska Gábor (jobbra) régióvezető-helyettesek


Kollin Gergely
régióvezető köszöntője után a szövetség elnöke adott tájékoztatást az aktuális ügyekről.

Niklai Ákos felidézte a szállodaipar tavalyi sikeres évének budapesti számait, hangsúlyozva azt a fegyvertényt, hogy végre nemcsak a foglaltság, hanem az átlagárak is nőttek a fővárosban, méghozzá 7,8 százalékkal, amiben nagy szerepük volt az ötcsillagos szállodáknak. További áremelésre ösztönözte őket, mivel ezzel a többi kategória árait is húzzák maguk után. A jó eredmények hozzájárultak ahhoz, hogy Budapest már nem az utolsó helyeken kullog a 31 európai város adatait összevető STR riport különbözői mutatói szerint, a szobafoglaltságban a 14. helyen, a nettó átlagárban a 26., a nettó RevPAR-ban a 24. helyen végzett tavaly. Utóbbi mutató Budapesten 15,2 százalékkal nőtt, amivel megelőztük Bécset. Ami a folytatást illeti: az idei esztendő első két hónapjában a fővárosi szállodákban bázisszinten volt a foglaltság, és a bruttó átlagár is stagnált.

Ugyanakkor örömteli, hogy a német beutazó forgalom ismét emelkedésnek indult, több vendég érkezik a környező országokból, és a Magyar Turizmus Zrt. nagy erőfeszítéseket tesz az orosz és a távoli piacok megdolgozására is. A külföldiek mellett az elnök nagy potenciált lát a belföldi turisták megnyerésében is, számuk szintén növekedést mutat a fővárosban, érdemes lenne innovatív módon megszólítani őket is a marketing eszközeivel – hívta fel a figyelmet.

Az MSZÉSZ folyamatosan figyeli az új fejlesztéseket, adatai szerint tavaly 255 szobával bővült a budapesti szállodakapacitás, idén várhatón további 240 szoba készül el, 2017–2018 pedig újabb kiugró növekedést hozhat a tervbe vett mintegy 2200 szoba átadásával.

Niklai Ákos beszélt a szövetség stratégiai céljairól is, úgy mint a szálláshely-szolgáltatás áfájának csökkentése, a SZÉP-kártya és az Erzsébet-utalvány vívmányainak megőrzése, a magánszállás-kiadás szabályozott piacának megteremtése (utalt rá, hogy a sharing economy kérdésével a UNWTO világszinten szándékozik foglalkozni), vagy a drámai hazai munkaerőhelyzet javítása, amelynek hatékony eszköze lehetne a bérek emelésére módot adó szálláshelyi áfa csökkentése. Üdvözölte a kormány szándékát, hogy két év alatt 5 százalékra csökkentik a vendéglátó szolgáltatások áfáját, bár – mint megjegyezte – még nem tisztázott, hogy ez pontosan mire vonatkozik. Az OTA-k által alkalmazott paritási klauzulákat illetően újdonság, hogy 12 ország – köztük hazánk – fogyasztóvédelmi hatósága egy központi ajánláson dolgozik.

Niklai Ákos, az MSZÉSZ elnöke


Fontos eredmény, hogy a szállodaszövetség a másik három szakmai szövetséggel (MaReSz, MABEUSZ, MUISZ) együtt véleményezhette az új budapesti kongresszusi központ koncepcióterveit, és számos változtatási javaslatuk elfogadásra került. A projekt állásáról Finta József építész tájékoztatta a szállodásokat a későbbiek során, erről cikkünket itt olvashatják.

Magyarország olimpiai pályázata kapcsán elhangzott, hogy az MSZÉSZ koordináló szerepet tölt be a szállodák és a Budapest 2024 Nonprofit Zrt. között az elvárt szobakapacitásra vonatkozó kedvező szerződéses feltételek kialakításában. A témáról önálló előadást is hallhattak az egybegyűltek a délután során a Budapest2024 Nonprofit Zrt. képviselőinek előadásában, amelyről cikkünket itt olvashatják.

A szövetség háza tájáról friss hír, hogy Ungvári Katalin távozásával, Deák Zsófia mellé, még egy új munkatárs (Orosz Csilla) érkezik a titkárságra, a „fiatalítás" az MSZÉSZ logóját is érinti, amely korszerűbbé, színesebbé vált, és immár hivatalosan is felváltotta a régit. A különböző célcsoportokra vonatkozó felmérések mellett új kezdeményezés a foglaltság előrejelzése a következő három hónapra, egyelőre a budapesti szállodák bevonásával, ami Niklai Ákos szerint fontos iránymutató lehet a turizmusirányítás és a nemzeti marketing számára.

Bejelentették, hogy május 25-én rendkívüli közgyűlést tart a szállodaszövetség a Danubius Hotel Arénában, ami az SZMSZ módosítása miatt vált szükségessé.

Az ülés résztvevőit köszöntötte Glázer Tamás, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettese is, méltatva azt a konstruktív együttműködést, amellyel az MSZÉSZ segítette munkáját tavaly július 1-jei kinevezése óta. Hangsúlyozta, hogy az open door policy híveként továbbra is várja a szakmai véleményeket, akár kritikákat a nemzeti marketingre vonatkozóan. Többek között beszámolt arról, hogy hamarosan elindul a Meeting Planner Guide a kongresszusi turizmus támogatására, és 2017 nyarán a téli forgalomösztönző kampány (BWI) mintájára nemzeti marketingszervezet bevezeti a Budapest Summer Invitation kampányt is.

Glázer Tamás, az MT Zrt. vezérigazgató-helyettese


Kelecsényi Ágnes
, a Turizmus Kft. marketingigazgatója beszámolt a Hotelstars-csillagok széles körű megismertetését célzó kampányról, amelynek keretében hotelcsillagok.hu címen április közepén elindult a minősített szállodák adatbázisa.

A délután folyamán Puczkó László a Magyar Hotel Monitor működését ismertette és előnyeit, sajátosságait mutatta be, majd a Budapest Airport fejlesztési terveit ismerhette meg a közönség.

Az értékesítési kerekasztal zárta a napot, amely során a résztvevők egyhangúlag a forgalom, a RevPAR és az átlagár emelkedéséről, azaz egy erőteljes évkezdetről és optimista várakozásokról számoltak be.