November elejétől bontják a békéscsabai Körös Hotelt

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. október 28. 16:25

November elején kezdik bontani a Körös Hotelt Békéscsabán, a munkával legkésőbb január elejéig végeznek

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő tájékoztatása szerint a bontást végző Kiving Kft. vezetőjével egyeztetve megállapodtak abban, hogy – mivel az egykori hotelt lakóingatlanok veszik körül – kiemelten fontos az ott élők és közlekedők, továbbá az épület mögötti trafóház biztonsága.

Az épületben azbeszt és más káros anyag nincs, a bontás során a vállalkozó vízpermetet juttat a levegőbe, amivel a porszennyezést is meggátolja – emelte ki. A bontás során fentről lefelé haladva géppel "csipegetik le" az épület felső részét. Amikor elérik a szomszédos épület szintjét, kézi bontással haladnak tovább, mint ahogy a belső bontás is így történik majd.

A kivitelező feladata, hogy az 1997 négyzetméternyi területet rendezett formában adja át az államnak. Az állam a bontás befejezését követően térítésmentesen átadja a területet az önkormányzatnak. A közgyűlés dönthet arról, hogy milyen formában hasznosítja a helyet. Az országgyűlési képviselő többekkel egyeztetve leginkább egy közparkot tud elképzelni.

Herczeg Tamás felidézte, a Körös Hotelt 51 évvel ezelőtt adták át, és 25 éven át fogadott vendégeket. Az épület 26 éve üresen áll. Az állam május 20-án hozott kormányhatározatával 191 millió forintot biztosított a bontásra.

Herczeg Tamás a lebontásra ítélt Körös Hotel épülete előtt 2020 júliusában

Fotó: Herczeg Tamás közösségi oldala

A Körös Hotel és Étterem 1970. április 3-án nyílt meg, korabeli cikkek szerint olyan kedvelt volt az 1970-es és 1980-as években, hogy egy váltásban legalább ötvenen dolgoztak a vendégek minőségi kiszolgálásáért. A '90-es évek második felében azonban – nem tudva lépést tartani az új igényekkel – csődbe ment, és bezárt. Azóta életveszélyessé vált, többször Békéscsaba szégyenfoltjának nevezték.

Mivel alacsony a szintek közötti belmagasság, épületgépészetet nem lehetett telepíteni a házba, környezetében pedig nincs elég parkolóhely. Ez korlátozta az épület hasznosításának lehetőségeit, pedig új szállodát és banki call centert is álmodtak a helyére.

2014 nyarán az ingatlan egy holland befektetőcsoport kezébe került, amely modern, stílusában a dubaji iroda- és szállodaépületekre hajazó ingatlant álmodott meg, ám azon túl, hogy bekerítették és hálóval letakarták az épületet, semmi nem történt.

Tavaly ősszel, a Magyar Közlöny október 14-ei számában jelent meg az intézkedés az ingatlan állami tulajdonba vételéről, közösségi hasznosítása érdekében.