Ősszel fejeződik be a regéci vár felújítása

Forrás: MTI

 2015. május 12. 16:39

Ősszel fejeződik be az egykor a Rákócziak sasfészkének is nevezett regéci vár felújítása, amelyre az önkormányzat pályázaton mintegy félmilliárd forintot nyert - közölte a önkormányzat.

A tájékoztatás szerint a zempléni község még 2012-ben nyújtott be pályázatot az Észak-magyarországi Operatív Programhoz. A sikeres pályázatnak köszönhetően két helyszínen kezdődhettek meg a munkák.

Az első helyszín maga Regéc vára. Itt teljes helyreállításon esik át az erődítmény északi részén elhelyezkedő négyszintes öregtorony, ahol ezt követően szintenkénti tematikus kiállítások nyílnak. Nem csupán a jelentős méretekkel rendelkező épület születik újjá, hanem annak környezete is, ahol szabadtéri kiállítótér lesz belső udvarral, nyitott helyiségekkel.

A vár bejáratánál tágas és korszerű látogatófogadó épület épül, amelyben helyet kap egy vendéglátóegység és ajándékbolt is.

Az erődítmény keleti oldalán található várárokban rendezvénytér lesz, itt tartják a jövőben a kulturális és hagyományőrző programokat.
A projekt másik helyszíne egy községi ingatlan, amelyben látogatóközpont létesül. Az itt berendezendő kiállítás fő témája II. Rákóczi Ferenc fejedelem gyermekkora Gyermek a várfalak között címmel.

Ebben a létesítményben helyet kap még régészeti központ, kőtár, diákcsoportoknak foglalkoztatók, történelmi játszótér. A vár több korszakának élményszerű bemutatására háromdimenziós animáció készült, ezeket tekinthetik meg a látogatóközpont 3D vetítőtermében a látogatók, akik láthatják azokat a restaurált leleteket is, amelyek a vár tizenhat éve zajló régészeti kutatása során kerültek elő.

Az első biztos adat a vár létére 1307-ből származik, az erődítményt alighanem az Aba nemzetség tagjai emelték a 13-14. század fordulója táján.