Öt küldőpiacunkról is kétszámjegyű a júniusi növekedés

Forrás: turizmus.com

 2015. augusztus 12. 11:57

Júniusban hazánk minden fontos turisztikai mutatója növekedett, a vendégek és a vendégéjszakák száma, a szállodák foglaltsága, bevétele és a szobaátlagár egyaránt meghaladta az egy évvel korábbi értékeket.

Júniusban több mint egymillió vendég 2,5 millió éjszakát töltött el hazánk kereskedelmi szálláshelyein. A vendégszám 6,7%-kal, a vendégéjszaka-szám pedig 4,9%-kal haladta meg a tavaly ilyenkor mért értéket. A vendégek 13%-kal többet fordítottak a szállásra, mint előző évben, az ebből származó bevételek meghaladták a 20,5 milliárd forintot, és mindeközben a szállodák foglaltsága és az átlagár is tovább emelkedett – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium a KSH adatai alapján.

A szállodák foglaltsága (58%) 4 százalékponttal javult a tavalyi értékekhez képest, és az átlagár is emelkedett 6%-kal, a RevPAR (egy kiadható szobára jutó szobaár-bevétel) pedig majdnem 14 százalékkal nőtt.

A belföldi turizmusra az utóbbi évekre jellemző folyamatos élénkülés júniusban is stabil volt: 553 ezer belföldi vendég közel 1,3 millió éjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken. Előbbi 6,3%-os, utóbbi 3,9%-os növekedést jelent, míg a magyaroktól származó szállásdíj-bevétel 13,8%-kal emelkedett tavalyhoz képest.

A SZÉP-kártya mutatói most is igazolták, hogy a pihenőkártya-rendszer mennyire meghatározó szerepet tölt be a magyar turizmusban. Júniusban a kereskedelmi szálláshelyi SZÉP-kártya-felhasználás 5,4%-kal nőtt, mintegy 2200 kereskedelmi szálláshelyen közel 1,5 milliárd forintot költöttek ezzel a fizetőeszközzel.

A beutazó turizmust az utóbbi hónapokban folyamatos növekedést mutatott, ami markánsan megjelenik a júniusi adatokban is: 474 ezer (+7,1%) külföldi vendég választotta hazánk szálláshelyeit 1,24 millió éjszakát (+5,9%) eltöltve azokban. Az erős júniusi vendégforgalmi adatok mögött a belföldit meghaladó dinamikával bővülő beutazó forgalom teljesítménye áll, amely közel 13%-os növekedéssel 13,2 milliárd szállásdíj bevételt eredményezett.

A 10 legnagyobb küldő országunk közül ötből is kétszámjegyű növekedést mutatnak az adatok. Az Egyesült Királyságból 21,4%-kal, Franciaországból 20,9%-kal, Lengyelországból 17,2%-kal, Olaszországból 11,8%-kal, míg az Amerikai Egyesült Államokból 10,7%-kal nőtt a vendégforgalom.

 

Az erős évkezdésnek köszönhetően az első félév számai is erőteljesen emelkedtek: az idei első félévben 4,42 millió vendég 10,45 millió éjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégszám 7,9%-kal, a vendégéjszaka-szám 5,7%-kal haladja meg a tavalyi értéket. Különösen figyelemre méltó, hogy a vendégek a tavalyi magas bázishoz képest is 10,8%-kal többet, 88,3 milliárd forintnyi szállásdíjat költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken az első hat hónapban.