Pezseg a magyar borászat Varsóban

Forrás: turizmus.com

 2020. február 27. 11:38

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) varsói üzleti borbemutatóját.

A borkereskedők, újságírók és gasztronómiai szakértők részvételével zajló borbemutatón az Országos Borverseny díjnyertes pincészetei közül 26-an mutatkoznak be. Az érdeklődő szakemberek két mesterkurzuson mélyíthetik el ismereteiket.

A lengyel főváros központjában jelenleg is tartó eseményen magyar részről 11 borvidékről 26 borászat, lengyel részről több mint 230 fős, kizárólag üzleti közönség vesz részt – adja hírül a HNT közleménye.

A varsói üzleti borbemutatóra idén 11 borvidékről 26 borászat érkezett hazánkból

Fotó: HNT

Fokozott érdeklődés mutatkozik a hagyományos tematikus mesterkurzusok iránt: a lengyel szakemberek az Országos Borverseny díjnyertes tételein keresztül fedezhetik fel hazánk változatos borkínálatát.

Lengyelország kiemelt jelentőséggel bír a magyar borexport szempontjából: 2019-ben értékben az 5. helyet foglalta el. Az itt értékesített magyar borok ára 65%-kal magasabb az átlagos exportárnál. 2019 első 11 hónapjában a teljes magyar borexporton belül a lengyel kivitel 2,7 millió liter volt.

„A külpiaci értékesítések növeléséhez elengedhetetlen a folyamatos jelenlét a célországokban. Lengyelországban jelenlétünk növelése kiemelt célunk, hiszen az előrejelzések alapján a lengyel borfogyasztás mind mennyiségben mind értékben várhatóan növekszik majd az elkövetkező években – nyilatkozta Brazsil Dávid a HNT főtitkára. Az elkövetkezendő öt évben az export mennyiségét legalább háromszorosára kell növelni, hiszen jelenleg Magyarország Lengyelországnak a borkereskedelem terén csupán a 8. partnere.”

Konyári Borbála

Fotó: HNT

A varsói kiállítás, a fent megfogalmazott célok megvalósítását erősíti, a résztvevő borászatok közül az Ikon Borászat immár harmadik, a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok második alkalommal vesz részt az eseményen.

Konyári Borbála az IKON Borászat ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az előző évek tapasztalataihoz hűen, az idén is nagyon jól szervezett a rendezvény. Hozzátette, igyekeznek feltérképezni, mennyire illik a magyar bor a lengyel gasztronómiába, illetve mire érdemes figyelniük a termékeikkel kapcsolatban. Tapasztalataik szerint a közönség nagyon érdeklődő és hozzáértő, emellett árérzékeny is, így nemcsak a csúcsboraikat, hanem az alacsonyabb árkategóriába sorolt termékeket is felvonultatták. Ebben az évben kínálatukat pezsgővel is kiegészítették, mivel úgy érzik, hogy a habzó- és gyöngyöző borok iránt fokozott az érdeklődés.

Dunai Bernadett

Fotó: HNT

Egy hónapja még a HNT által szervezett krakkói kiállításon vett részt Dunai Bernadett, a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok ügyvezetője. Úgy vélekedik, az ilyen eseményeken fontos többször megjelenni, hiszen így könnyebben alakul ki bizalom a potenciális megrendelő és a borász között. Elmondta, hogy az előző év tapasztalata az volt, hogy a főként sommelier-kből, importőrökből és kereskedőkből álló szakmai közönség jobban keresi a száraz borokat, mint az alacsonyabb árú édes termékeket, épp ezért ő is a száraz fehérborait vonultatta fel a varsói rendezvényen.

Kapcsolódó cikkek