Portugieser-világbajnokságra és kóstolófesztiválra invitálják a borkedvelőket Pécsett

Forrás: turizmus.com

 2023. április 11. 08:13

Idén tavasszal kilencedik alkalommal rendezik meg a portugieser-világbajnokságot a Villányi borvidéken. A nemzetközi megmérettetést április 15-én a Portugieser Du Monde Kóstolófesztivál követi a pécsi Dóm Kőtárban.

A könnyű, gyümölcsös portugieser Közép-Európa megkerülhetetlen szőlőfajtája, amely a volt Osztrák–Magyar Monarchia utódállamaiban terjedt el leginkább.

A magyarok egykor kékoportóként ismert fajtájával a környező országokban portugizer, purtugizac, portugalka, blauer portugieser vagy modrý portugal néven találkozhatunk.

A Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsa, a Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft. és a Pécsi Borozó szerkesztősége idén kilencedszer szervezi meg a portugieser borok versenyét és az eseményt kísérő közönségtalálkozót, amelyet évről évre nagyobb érdeklődés kísér.

A könnyű, gyümölcsös portugieser Közép-Európa megkerülhetetlen szőlőfajtája.

Fotó: Portugieser du Monde Facebook oldala

A nemzetközi zsűri részvételével zajló 2023-as Portugieser Du Monde-ot április 15-én a közép-európai portugieser borok sétálókóstolója követi a pécsi Dóm Kőtárban, ahol a látogatók számos hazai és külföldi portugiesert, illetve portugieser alapú házasítást ismerhetnek meg alaposabban.

Az eseményen debütál a Villányi Borvidék 2022-es évjáratú közösségi bisztróbora, a Villányi RedY is,

amelynek különböző tételeit a főszervező Villányi Borvidék közösségi standján, a termelők személyes prezentálásában lehet megkóstolni.

Az idei kóstolófesztivál vendégeként a Magyar Borszakírók Köre által választott Super 12, azaz a 12 legjobb magyar fehér- és vörösbor is bemutatkozik, valamint itt adják át a Magyar Bor Nagydíj okleveleit és serlegeit is.