NTAK: pünkösdi dömping a turizmusban

Forrás: turizmus.com

 2020. június 04. 18:37

Míg az idei húsvét soha nem látott mélyrepülést hozott a turizmusban, a pünkösd exponenciális bővülést. Az NTAK adatai azt mutatják, a kedvezőtlen időjárás ellenére is kiemelkedő számokat hozott a hosszú hétvége.

A vendégéjszakáinak száma alapján megállapítható: visszavonhatatlanul újraindult a belföldi turizmus – adja hírül közleményében az MTÜ.

A Magyar Turisztikai Ügynökség a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központon (NTAK) keresztül online látja 1140 szálloda, 1745 panzió, és több mint 30 000 magánszálláshely adatait, amelyekből látszik, hogy a legtöbb foglalás a belföldi vendégektől érkezik, de a külföldi foglalások aránya is egyre magasabb. A vidéki turizmus gyorsan képes lesz regenerálódni, így akár az is megtörténhet, hogy a bevételek nemcsak megközelítik, de meg is haladják a tavalyi számokat.

A korlátozások feloldása előtti szombaton még csak 4800 vendégéjszakát regisztráltak a vidéki szálláshelyeken, a pünkösdi hosszú hétvégén azonban országosan már 129 000 fölé emelkedett a vendégéjszakák száma.

 

A hosszú hétvége legnépszerűbb szállástípusa összességében a szálloda volt, ahol a négy nap összes vendégéjszakáinak 47,6%-át töltötték el a vendégek. Jól teljesítettek a magánszálláshelyek is (41,7%). A szállodai vendégéjszakák 94,7%-a vidéki hotelekben realizálódott, a magánszálláshelyek vendégéjszakáinak 91,5%-a pedig a vidéki magánszálláshelyeken.

A vírus utáni első „szabad hosszú hétvége” turisztikai forgalmának 94%-át a belföldi turisták hozták, akik országosan minden szállástípusban túlnyomó többségben (90%) voltak külföldi vendégek arányához képest.

Budapesten a várakozásoknak megfelelően nagyobb volt a külföldi vendégforgalom aránya az országosénál. A fővárosi vendégéjszakák 36,0%-át külföldi vendégek adták. A külföldiek szállástípus-választása is a fővárosban volt kiemelkedően eltérő az országos arányoktól. Budapesten ugyanis a magánszálláshelyeken voltak jelen legnagyobb arányban a külföldiek (51,3%), ami az Airbnb-szállástípus töretlen népszerűségére enged következtetni a külföldiek körében.

 

A legnagyobb vendégéjszakaszámot realizáló település a pünkösdi hosszú hétvégén Budapest volt 9031 vendégéjszakával, a fővárost követte két Balaton-parti település Balatonfüred (5096) és Siófok (4072).