Tömegek pihennek a vidéki szálláshelyeken pünkösdkor

Forrás: turizmus.com

 2020. május 31. 16:39

Az ünnepi hosszú hétvégén több mint 150 ezer vendégéjszakát regisztráltak a szálláshelyeken, s döntő többségüket a szálloda kategóriában – ismertette a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatait a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese.

Könnyid László a Magyar Nemzetnek elmondta: május végén robbanásszerűen növekednek az előzetes szobafoglalások, és kifejezetten kedvező kilátásokat mutat az év második fele az újraindult vidéki turizmusban.

Hozzátette: érezhető, hogy a jó idő érkeztével és a korlátozások megszűntével fokozódik az utazási lendület itthon, júliusra, augusztusra már szépen telítődnek a szállodák: előbbi hónapra 80 ezer, míg utóbbira eddig 72 ezer foglalás érkezett. De valamennyi biztonságos turisztikai lehetőség népszerű lesz az idén, például a falusi vendéglátásban résztvevő szolgáltatóhelyek is. A lakosság meghatározó többsége a folyamatos felmérések szerint egyértelműen úgy vélekedik, hogy ebben az esztendőben a külföldinél biztonságosabb a Magyarországon tervezett utazás – mondta Könnyid László.

 

A Balaton a legnépszerűbb

A mostani hosszú hétvégén Balatonfüred, Siófok, Hévíz, Hajdúszoboszló a legkeresettebb pihenőhelyek a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban (NTAK) online látható előfoglalások szerint, alapvetően a Balaton vonzáskörzetébe utaznak el a legtöbben, ami előrevetíti a nyári tendenciákat is. De más turisztikai régiókban is nagyobb az érdeklődés. Például a már tavaly is népszerű Eger, Tokaj környéke, a Mátra, a Bük, a Dunakanyar, vagy Makó és Szeged környéke, Sopron térsége ugyancsak keresett desztinációk – ismertette.

Kiemelte, hogy az NTAK adatai szerint nincs változás a már korábbi években is toplistás utazási területként jegyzett célpontok rangsorában.

Az NTAK adatai szerint a Balaton vonzáskörzetébe utaznak pünkösdkor a legtöbben

Fotó: mtu.gov.hu

Az NTAK kimutatásaiból az látszik, hogy a vidéki Magyarországon ezen a héten már nagyon intenzíven nőttek a szálláshelyekre érkező foglalások, jelenleg naponta több mint kétezer foglalást regisztrálnak – mondta Könnyid László.

 

A biztonság az első

Újdonságként azt is megfigyelték, hogy egyre nagyobb a magyarok igénye az iránt, hogy olyan természeti tájakat, turisztikailag vonzó térségeket, településeket is megismerjenek, amelyeket eddig nem látogattak meg. Emögött a biztonság iránti elsődleges igény mutatkozik.

Ugyan látható, hogy közeli országokba is terveznének utazásokat, ám a külföldi desztinációkról is az alapján döntenek, hogy az adott ország miként kezelte a vírushelyzetet és most milyen körülmények várják ott az utazókat – részletezte Könnyid László legújabb trendeket. A biztonság más szempontot is felülír, például a megszokott kényelmi szolgáltatásokkal szemben.

A versenyképesség új irányaihoz az is hozzátartozik, hogy az adott szálláshely mennyire kezeli rugalmasan az utolsó pillanatban érkező vagy lemondott foglalásokat, illetve a turista például már arra is figyel, hogy a szobafoglaláskor milyen tájékoztatást kap a vírus elleni felkészültségről – jelezte a szakember.