Rekordforgalmat hozott a kánikula a hazai fürdőknek

Forrás: turizmus.com

 2015. szeptember 07. 20:02

A fürdőkben dolgozó szakemberek örök érvényű igazsága, miszerint „jó időnél nincs jobb reklám", maximális bizonyítást nyert idén nyáron. A Magyar Fürdőszövetség előzetes adatai alapján a létesítmények jelentős része az elmúlt évtized legmagasabb forgalmú szezonján van túl.

Több fürdőben harmadával nőtt a látogatók száma, azonban átlagosan 10-15 százalékos forgalomnövekedést könyveltek el az előzetes jelzések alapján. A fürdőszövetség szeptember végére fogja elkészíteni a részletes forgalmi elemzéseket és kimutatásokat. Az elmúlt évhez képest a növekmény valóban látványos a fürdővendégszám tekintetében, azonban hozzá kell tenni az értékelésnél, hogy az elmúlt nyáron hőségriadók helyett viharfelhők borzolták a lakosság és a fürdőüzemeltetők kedélyállapotát, így azok végül az egyik leggyengébb szezont produkálták. Emiatt fordulhatott elő, hogy a legnagyobb növekmény idén azokban a fürdőkben volt, amelyek tavaly a kedvezőtlen időjárás miatt kis forgalmat bonyolítottak.

A fürdővendégek összetételében is változások történtek. A határ menti egységekben tovább nőtt a külföldi vendégek aránya, a fürdővezetők tájékoztatása alapján ezeken a helyeken 25-50 százalék között váltakozott a cseh, lengyel, román, osztrák és szerb vendégek összesített aránya. Az üzemeltetők a cseh és lengyel vendégforgalom növekedéséről tájékoztatták a szövetséget, amit egyelőre még a vendégforgalmi statisztikák nem támasztanak alá.

A kedvező számok ellenére a fürdők üzemeltetési problémái továbbra is fennállnak és a nyári szezonban tovább erősödtek. A vendéglátó egységekhez hasonlóan egyre nehezebb szakképzett munkaerőt találni, sok fürdőben örülnek, ha munkavégzésre alkalmas munkaerőt tudnak felvenni, akit kiképeznek az adott feladat elvégzésére. Elsősorban a takarítói, pénztárosi, uszodamesteri és további segédmunkák elvégzésére nehéz munkatársat találni, továbbá a gyógyfürdők gyógyászati ellátásához reumatológus szakorvosokból is hiány kezd kialakulni az ágazaton belül.

A fürdők üzemeltetését szabályozó rendelet aktualizálása is sürgetővé vált, melyet a szövetség már elkészített, hogy az uszodamester munkakör körüli viták rendezésével megfelelő létszámú és minőségű uszodamestert foglalkoztathassanak a létesítmények. Továbbra is kérdéses a gyógyfürdők OEP-finanszírozott gyógyászati kezeléseinek sorsa, mivel évek óta nem történt meg a terület finanszírozásának rendezése – hangsúlyozta előzetes szezonértékelésében a Magyar Fürdőszövetség.