A rendőrség előtt az Ace Travel-ügy, az MKEH még nem tud lépni

Forrás: turizmus.com

 2015. augusztus 15. 19:07

Csalásra utal és vélhetően a büntetőjogi kategóriába tartozik az Ace Travel napokban kirobbant esete. A MKEH értékelhető dokumentumok híján egyelőre nem tud vizsgálatot indítani.

Mint az a szakmai sajtóban megjelent, augusztus 12-én néhány utas jelentkezett a Personal Toursnál, miszerint aggódnak görögországi útjuk miatt, mivel az Ace Travel, ahol befizettek a Personal Tours útjára, nem elérhető. A Personal Tours azonban nem tudott ilyen foglalásról, sőt arról sem, hogy szerződése lenne az Ace Travellel. Több utas híradása szerint az utazási iroda érvényes utazási szerződések, aláírás és pecsét nélküli dokumentumok nélkül végezte tevékenységét – egyébként a Facebookon Ace Travel károsultak címmel létrejött oldalról származó információ szerint volt legalább egy megvalósult útja, méghozzá a saját utazását értékesítette.

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal nyilvántartásában két hasonló nevű cég szerepel ugyanazzal az érdi telephellyel: az Ace Group Utazásközvetítő és Hitelközvetítő Kft., amely utazásszervezésre és közvetítésre kért és kapott engedélyt, és mivel a nyilvántartás szerint nem kötött szerződést vagyoni biztosítékra, szervezői minőségében csak beutaztatást végezhet; valamint az Ace-Class Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., amely csak utazásközvetítő jogosítvánnyal rendelkezik. Az utasok által bemutatott papírokon és az Ace Travel Utazási Iroda két honlapján az Ace-Class neve és engedélyszáma szerepel. A Creditreform céginformációs adatbázisa szerint a 3 millió forint jegyzett tőkéjű Ace Group 2010-ben tette az utolsó pénzügyi beszámolóját, míg az 500 ezer forint jegyzett tőkéjű Ace-Class 2014-ben, amikor is társaság mindösszesen 335 ezer forint nettó árbevételt ért el.

 

A jelek – mint pl. az, hogy a közvetítő állítólag egy vele szerződésben nem álló utazásszervezőnek tulajdonított utakat próbált értékesíteni – alapján az ügy a rendőrségre tartozik, a Facebook-csoport bejegyzései szerint az utasok közül  többen is tettek már rendőrségi feljelentést. Ettől függetlenül a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal is vizsgálódhatna a szóban forgó utazási iroda/irodák ügyében, például engedély nélküli utazásszervezés után kutatva – feltéve, ha hiteles dokumentumok lennének a kezében.

Békési Tamás, a MKEK főosztályvezető-helyettese lapunknak elmondta: bátorítja az utasokat, hogy forduljanak hozzájuk, azonban azt tudni kell, hogy a MKEH-vizsgálat megindításához az utasoknak olyan iratokkal kell igazolniuk a jogsértő körülményt, amelyek egyértelműen bizonyítják a megrendelő és az utazási iroda közötti megegyező akaratot. A dokumentum lehet pl. utazási szerződés vagy megrendelő, visszaigazolás és befizetési igazolás, azonban fontos, hogy hitelesnek kell lennie. Sajnos azok az utasok, akik 2015. augusztus 14. délig fordultak a hivatalhoz, nem tudtak felmutatni ilyen dokumentumot. A papírokon például nem szerepel aláírás, még a visszaigazolt megrendelőn sem, egy szövegszerkesztővel bárki, bármikor le tudta volna gyártani az adott dokumentumokat (mellesleg a bemutatott számla sem NAV-hoz bejelentett pénztárgépből származik). Az eljárást egyébként már egyetlen értékelhető dokumentum alapján megindítanák.