Sokat profitálhat a beutazó turizmus az új torontói járatból

Forrás: turizmus.com

 2015. szeptember 17. 16:00

Turisztikai és diplomáciai siker, hogy újabb közvetlen légi járat köti majd össze hazánkat az észak-amerikai kontinenssel – értékelte Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója, hogy az Air Canada Rouge járata 2016 júniusától heti háromszor közlekedik Torontó és Budapest között.

A Budapest Airport 2015. szeptemberi bejelentése szerint 2016. június 10-én érkezik meg Budapestre az első Air Canada Rouge járat a kanadai Torontóból. A Boeing 767-300ER típusú repülőgépen 24 business osztályú és 256 turista osztályú férőhelyet kínálnak az utasoknak. Az új járat szabadidős és üzleti turisztikai igényeket is kiszolgál, hiszen Torontóban él a legnagyobb magyar származású lakosság Kanadában és az üzleti kapcsolatok is dinamikusan fejlődnek.

Az Air Transat kanadai légitársaság Toronto–Montreal–Budapest menetrendszerű járata már idén június óta közlekedik. Az Air Canada jövő évben induló járatával így már két légitársaság is közvetlen összeköttetést biztosít hazánk és az észak-amerikai kontinens között.

„Minden egyes járatnyitás turisztikai és diplomáciai siker is egyben, ezért a turisztikai szakma és a politikai döntéshozók együttes fellépése szükséges egy-egy új légi összeköttetés beindításához. A Budapest Airporttal, a szakmai szervezetekkel és a diplomáciai testületekkel összefogva további erőfeszítéseket kell tennünk annak érdekében, hogy biztosítsuk a járatok megfelelő kihasználtságát és ösztönözzük további, menetrendszerinti járatok indítását" – fogalmazott Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója.

Glázer Tamás, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese hozzátette: „A közvetlen légi járatok és Magyarország mint turisztikai célpont népszerűsítése érdekében az MT Zrt. aktív marketingtevékenységet fejt ki észak-amerikai külképviseletén keresztül a kanadai piacon is. Az online kampányok, szakmai roadshow-k, az utazási ügynökségekkel folytatott tárgyalások, a kiállítási részvételek, a hazánkat bemutató tanulmányutak és prezentációk mind azt a célt szolgálják, hogy tovább növeljük az észak-amerikai kontinensről Magyarországra látogató vendégek számát."

Az észak-amerikai piac jelentősége hazánk turizmusában vitathatatlan: a KSH adatai szerint 2014-ben a Kanadából és az USA-ból érkezett vendégek összesen közel 666 ezer vendégéjszakát töltöttek el a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken. Ez Kanada esetében közel 11%-os, az Egyesült Államok esetében pedig mintegy 13%-os növekedést jelent az előző évhez képest. A kedvező tendencia idén is folytatódott: az év első hét hónapjában 11%-kal nőtt a kanadai vendégek és 17%-kal az USA-ból érkező vendégek száma hazánk kereskedelmi szálláshelyein.

Az előrejelzések is biztatóak, 2019-ig évente átlagosan 5%-kal nő az amerikaiak Észak-Amerikán kívüli utazásainak száma, Európa iránt nem lankad az érdeklődés, a Magyarországot is magába foglaló Közép- és Kelet-Európa iránt pedig fokozottan nő.

A hagyományos városlátogató turisták mellett Budapest a MICE-piacon és a trendi dunai hajóutak megállóhelyeként is meghatározó. Hivatásturisztikai kínálatunkra elsősorban a jó ár-érték aránynak, a gazdag kulturális kínálatnak, a helyi rendezvényszervezők hozzáértésének és a közvetlen járatoknak köszönhetően várhatóan tovább nő a kereslet. A dunai hajóutakra évente sok százezer észak-amerikai látogat el, elsősorban az idősebb korosztályból. Budapest kiemelt helyszíne a folyami hajóutaknak, a kirándulóhajók a város szívében kötnek ki. Fontos törekvés, hogy a nagyszámú látogató részére több elő- és utótúrát kínáljunk Budapesten, vidéki programokkal kiegészítve. A Magyarországra látogató észak-amerikaiak költése magas, jellemzően négy-öt csillagos szállodákban laknak, jelentős kultúrafogyasztók, keresik a gasztronómiai élményeket és élénken érdeklődnek a vallási, elsősorban zsidó emlékhelyek, valamint fürdőkultúránk iránt is – olvasható a Magyar Turizmus Zrt. összegzésében.