TDM 2.0: tisztul a kép, de hosszú még az út

Forrás: turizmus.com

 2014. november 23. 22:42

Tartalmas, sok tekintetben előremutató szakmai párbeszéddel folytatódott november 21-én a Magyar TDM Szövetség országos konferenciája a parádfürdői Erzsébet Park Hotelben.

A konferencia zárónapján már „csak" szűkebb, TDM-es körben zajlott a fórum, amely lehetőséget biztosított arra is, hogy a TDM-szervezetek képviselői elmondják véleményüket, kérdéseiket, bemutassák konkrét példáikat azzal a – hangsúlyozottan kidolgozás alatt álló, további véleményezésre, társadalmasításra váró – koncepcióval kapcsolatosan, amelyet 19-én és 20-án tárt eléjük az ügyvezetés. A vélemények egy része a konferencián felvázolt, megújuló TDM-hálózat területi felosztására, másik része az egyes szintekhez kapcsolódó feladatmegosztásra vonatkozott.

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a TDM 2.0 néven emlegetett koncepció új alapokra helyezné a hálózatot. Az egységes egészként kezelhető területeket bázisnak (korábban helyi szint) és desztinációnak (korábban térségi szint) nevezné. A legnagyobb változás azonban nem  az elnevezésben lenne, hanem annak tartalmában: az eddigi rendszert felváltaná egy koncentráltabb, a valós desztinációs határokat jobban követő felépítés. Ez azt is magával vonná, hogy méretgazdaságossági és hatékonysági szempontok alapján átalakulnának – például néhol összeolvadnának, máshol kiegészülnének - a TDM-szervezetek. Ennek megfelelően változna azok feladatmegosztása is.

Leginkább olyan pontok várnak további egyeztetésre, mint például, hogy egy-egy adott desztináció (térség) milyen márka mentén, milyen identitással létezzen tovább, ebbe hogyan integrálódjanak be a bázis (helyi) szervezetek, illetve, egy-egy szervezetnek milyen esetben legyen hatásköre vagy kötelessége a piacra vitel, a marketing  és az értékesítés. Ennek átgondolása a következő időszak feladata lesz, ám a szervezetek képviselői már a konferencia során elkezdték ki- és megtalálni saját helyüket a rendszerben.

A szövetség szeretné néhány héten belül a tagság javaslataival együtt véglegesíteni a koncepciót, hogy azt a kormányzat asztalára tehesse még az uniós pályázati kiírások megszületése előtt. A koncepció a finanszírozás átalakítására is javaslatot tesz, ami, talán még nehezebb kérdés, hiszen törvényi változást is feltételez az idegenforgalmi adó felhasználását illetően.