Tiltótáblák a vendéglátóhelyekre – a rendelet visszavonását kéri az MVI

 2014. március 19. 17:11

A vendéglátóhelyeknek és szállodáknak március 1-jétől legalább A4 formátumú, behajtani tilos táblára emlékeztető dohányozni tilos táblát kell kihelyezniük jól látható helyre, négynyelvű felirattal. Az MVI tiltakozik.

Sem a formátumon, sem a méreten, sem a grafikán, de még a betűméreten sem változtathatnak az érintettek, ugyanazt az enyhén szólva ódivatú és rideg tiltó táblát kell alkalmaznia a Michelin-csillagos éttermeknek, vagy a felsőkategóriás szállodáknak is.

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete nehezményezi és méltatlannak tartja, hogy néhány, a szabályozás alól kibúvó kolléga miatt most ennek a sebtében elfogadott szabályozásnak kell mindenkinek alávetnie magát, és elegáns, jó nevű helyeken is ezt az elriasztó és stílustalan jelzést kell kihelyezni. Az újabb kötelező előírás ellen az MVI tiltakozik, és kérik, hogy a jelenlegi formájában vonják vissza a rendeletet.

A jogszabály szerint: „a feliratokat legalább A4 méretben kell kihelyezni, a jó láthatóság és olvashatóság érdekében pedig a minimális betűnagyságot, is meghatározza a vonatkozó kormányrendelet (39/2013. (II. 14.) Korm. rendelet). Fontos kitétel, hogy a magyar nyelvű szöveges tartalom mellett angolul, németül, franciául és oroszul is szerepelnie kell a "Dohányzásra kijelölt hely", illetve a "Tilos a dohányzás!" felhívásoknak. A felirat vagy jelzés anyaga szabadon választható, azonban a felirat vagy jelzés mérete, színe, betűtípusa, betűmérete meg kell, hogy feleljen a jogszabályban foglaltaknak.

Az új táblákon fel kell tüntetni a helyi tarifával hívható 06 40 200 493-as, úgynevezett kék számot, ahol egyfelől a leszokáshoz nyújtanak támogatást, másrészt az Nvt. előírásainak megszegésével kapcsolatban is észrevételt lehet tenni. Szerepelnie kell www.leteszemacigit.hu internetes hivatkozásnak is, amelyen keresztül szintén a leszokni vágyók kaphatnak segítséget."

Bár a jogszabály már tavaly februárban megszületett, most, az életbelépés után kapta fel a fejét a szakma, érthető módon egyébként, hiszen a büntetés mértéke elérheti akár az egymillió forintot is.

Az MVI ezzel együtt azt is tarthatatlannak látja, hogy még ma sincs megoldva a dohányzó vendégek kulturált dohányzási lehetősége. Mint emlékezetes, az MVI a kezdetektől fogva támogatta a Nemdohányzók Védelméről szóló törvényt, s már akkor jelezték, hogy az italfogyasztásra létrejött szórakozóhelyeken problémát jelent a teljes tiltás. Mert megoldás ma sincs, a dohányzóknak marad az utca. Javasolták, hogy egy - egy vendéglátó egység hozhasson létre zárt, de megfelelő elszívással, frisslevegő-befújással rendelkező dohányzófülkét, ennek a technikai feltételei adottak lennének, jó példákat látni rá külföldi reptereken. De a jogszabály ezt nem engedélyezi. Szivarszobákat is csak az a néhány szálloda, étterem működtethet, ahol annak idején már létezett ilyen, s jelezték a hatóságoknak, hogy meg kívánják tartani.