Trendfordító turisztikai adatok

 2013. szeptember 30. 19:34

Mind a vendég-, mind vendégéjszaka-szám növekedésénél nagyobb mértékű volt a bevételek bővülése – emelte ki a SZÉP-kártya tapasztalatairól szóló előterjesztéséhez fűzött kiegészítőjében Horváth Viktória helyettes államtitkár az Országgyűlés Sport és turizmusbizottsága hétfői ülésén.

Horváth Viktória, a gazdasági tárca turisztikai helyettes államtitkára a bőséges adatokat tartalmazó írásos előterjesztéséhez fűzött szóbeli kiegészítésében kiemelte: a turizmus teljesítményének idei I-VII., illetve I-VIII. havi adatai trendfordulónak értelmezhetők, hiszen nemcsak a beutaztatás, de a belföldi turizmus számai is jelentősen tudtak erősödni. Ami a legbiztatóbb: 2013 első hét hónapjában mind a vendégszám (4,85 millió; +6%), mind a vendégéjszaka szám (12,5 millió; +5,3%), bővülésénél magasabb volt a szállásdíj-bevétel (91 Mrd Ft; +9,9%) növekedése a tavalyi évhez képest, ami éves bázison mind az átlagárak, mind a RevPaR mutatók emelkedését vetíti elő. Ez, a szállodák jövedelmezőségét szemléltető a mutató ugyanis még tavaly sem érte el a válság előtti – 2007. évi – szintet, ám az idei évben ez a tendencia is változik. Az első hét hónapban mért RevPAR legalábbis már meghaladta 2007 azonos időszakának adatát.

A szép eredmények mögött a megelőző időszakban elsősorban a beutazó forgalom markáns növekedése állt, azonban 2013-ban már érezhetően növekedésnek indult a belföldi turizmus is.

Ebben az évben a munkáltatók már 49 milliárd forint feletti értékben töltöttek fel juttatást több mint 850 ezer kártyabirtokos SZÉP-kártyájára, míg a költés megközelítette 49 milliárd forintot.

A három nyári hónapban például összesen 25,9 milliárd forintot – júniusban 6,1 milliárd forintot, júliusban 9,8 milliárd forintot, augusztusban pedig már 10 milliárd forintot – költöttek el a kártyabirtokosok turisztikai és vendéglátó-ipari vállalakozásoknál, ami 26%-os növekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest.

A KSH a SZÉP-kártya forgalom hasonló mértékű növekedéséről számol be a kereskedelmi szálláshelyeken is, adataik alapján az idei első hét hónapban mintegy 30%-kal haladták meg a SZÉP-kártya bevételek az Üdülési Csekk és a SZÉP-kártya tavaly január-júliusi együttes forgalmát. (Főként a vidéki szállodák bevételeire gyakorol jelentős hatást a kártyaforgalom, ezeken a szálláshelyeken a szobaár bevételek 25-30, de akad olyan ház is, ahol akár 50-70%-a is SZÉP-kártyás költésekből származik.)

Idén nyáron 544 ezer munkavállaló használta rekreációjához a SZÉP-kártyát, ami azt jelenti, hogy a népszerű plasztik idén nyáron már legalább egymillió embert „vitt el” pihenni. A turisztikai helyettes államtitkár egyértelműen a SZÉP-kártya rendszer olajozott működésének tudja be a belföldi turizmus örvendetes bővülését is.