Turizmus és biztonság összefüggéseiről tárgyaltak a turisztikai miniszterek

Forrás: turizmus.com

 2016. január 27. 13:10

86 ország turisztikai minisztere és turizmusért felelős magas rangú hivatalnoka gyűlt össze Madridban, hogy arról tárgyaljon, milyen módon lehetne turizmust és biztonságot együtt szemlélve közösen megteremteni a biztonságos és zavartalan utazás körülményeit.

A találkozón hangsúlyozták a globális jellegű biztonsági kihívásokat és annak szükségességét, hogy erre globális megoldások szülessenek.

A résztvevők fontosnak tartották a turizmus integrálását a nemzetközi és nemzeti segélyhívó rendszerekbe, a köz- és a magánszféra együttműködését, valamint a hatékony és intenzív kommunikációt és médiakapcsolatokat.

"A turizmus szerepét még mindig alábecsülik, nem integrálták eddig a nemzetközi segélyhívó rendszerekbe, és gyakran csak egy-egy incidenst követően történtek konkrét intézkedések.

A magasrangú turisztikai képviselők most azért gyűltek össze, hogy megvitassák, mit lehetne tenni azért, hogy ezek már előzetesen megtörténjenek, a biztonságos utazás érdekében – emelte ki Taleb Rifai UNWTO főtitkár.

Ignacio Ibañez spanyol államtitkár azt emelte ki, hogy a turizmus amellett, hogy húzóágazat és gazdaság egyik legfőbb motorja, egyben közvetítő szerepet is betölt a különböző népek, kultúrák között.

A találkozón Napóleon Duarte El Salvador turisztikai minisztere megosztott egy új kezdeményezést, mely Közép-Amerika és a Dominikai Köztársaság minisztereitől ered és támogatja UNWTO és az UNODC is támogat, és egy munkacsoport felállítását célozza turisztikai szereplők és biztonsági, nemzetvédelmi szakértők bevonásával.