Új tanösvénnyel gazdagodott a Tisza-tó – megnyílt az Örvényi pákász tanösvény

Forrás: turizmus.com

 2015. május 18. 14:43

Új interaktív bemutatóhellyel gazdagodott a Tisza-tó. Az Örvényi pákász tanösvény a 2011. év ökoturisztikai tanösvényének választott Tiszavirág ártéri sétaút és tanösvény útvonalához kapcsolódik.

A tanösvény az ártéri erdő újabb, egyedülálló csodáit tárja látogatói elé, és hozzájárul egy már-már elfeledett mesterség újbóli megismeréséhez. A pákász tanösvényen megtudhatjuk, hogy kik voltak a pákászok. Vajon miért nevezték őket a lápok mindentudóinak? Honnan ered maga a pákász kifejezés? Hogyan lehet háló nélkül halat fogni? És sok egyéb kérdésre is választ kapunk a tanösvény bejárásával.

 

A Tisza-tó gyöngyszemének, a Göbének a vízi világában kalandozva hol vízen, hol szárazföldön kanyargó, mintegy egy kilométer hosszú tanösvény 12 állomásán az „Örvényi pákász" segítségével ismerhetjük meg a pákászélet rejtelmeit. Minden állomás újabb és újabb ismeretekkel szolgál a természettel harmonikusan együtt élő névadó mesterségről, illetve a mocsarak, árvízjárta területek és nagy kiterjedésű nádasok lakóiról, a pákászokról.

A Tisza vízivilágának megismerését az állomásokon elhelyezett ismertető táblák segítik, amelyek az egykori pákászélet mindennapi életünkhöz kapcsolódó üzeneteire is felhívják a figyelmet. A tanösvény számos izgalmas kalandot tartogat látogatóinak.

Az Örvényi pákász tanösvény május 14-től az év minden napján várja vendégeit.