Újranyitott a Nyírjesi Füvészkert és Vadaspark

Forrás: turizmus.com

 2015. március 17. 14:53

Ritka fajokkal is találkozhatnak a látogatók a téli szünet után most hétvégén újranyitott Nyírjesi Füvészkert és Vadasparkban. A nyitástól kezdve a látogatók a több mint 600 növényfaj mellett megnézhetik a nemrég született muflon bárányokat, kameruni kecskegidákat is.

Hétvégén megnyitotta kapuit Balassagyarmaton a Nyírjesi Füvészkert és Vadaspark.

 

A közel 40 hektáros parkban több mint 600 növényfaj található, a vadasparkban olyan különlegességekkel is találkozhatunk, mint a nádi farkas, és az emu – a korábban már megismert fajokon túl –, valamint a nemrég született muflon bárányok, kameruni kecskegidák látványában is gyönyörködhetünk. A Füvészkertben három kontinens (Európa, Ázsia és Észak-Amerika) növényvilága jelenik meg fák és cserjék bemutatásával. A vadasparkban a hazai nagyvad fajok (gímszarvas, dám, muflon, őz, vaddisznó) eredeti élőhelyükhöz hasonló kifutókban láthatóak, amely a természetes viselkedésük bemutatására törekszik. A szabadtéri foglalkoztató, a tanösvény, a vadaspark és az erdei játszótér segítségével az óvodás és iskolás csoportok tantervbe illeszthető természetismereti foglalkozásokat tarthatnak a területen.

 

A füvészkert és vadaspark elhelyezkedésének köszönhetően a hosszabb nógrádi túrák egyik kiemelt állomáshelye is lehet. A fenntartó Ipoly Erdő Zrt. nemcsak ezt a területet fejleszti, hanem a Nyugattól-keletig a nógrádi erdőkben elnevezésű, az EU által támogatott program keretében tavaly felújították a Csóványosi kilátót, idén pedig továbbfejlesztik a Katalinpusztai Kirándulóközpontot és fogadóközponttal bővítik a Somoskői Vadasparkot.

 

Az Ipoly Erdő Zrt. által kezelt területekhez tartozik a megye természeti értékeinek, látnivalóinak jelentős része. Ahhoz azonban, hogy Nógrád megye még ismertebb és még szerethetőbb turisztikai célpont lehessen, szükség van a turizmus fejlesztésére. Ezért indult el a katalinpusztai, csóványosi, és somoskői beruházás is, amelyek összesen 358 millió Ft európai uniós támogatás segítségével valósulnak meg. A Börzsöny és Cserhát további kirándulóhelyeiről és minőségi szálláshelyeiről a www.erdeikirandulasok.hu vagy a facebook.com/ipolyerdo oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.