Vizes vb 2017 - Letették a Dagály Uszodaközpont alapkövét

Forrás: MTI

 2015. május 16. 15:24

Közösen tette le a 2017-es vizes világbajnokság fő helyszínéül szolgáló Dagály Uszodaközpont alapkövét Orbán Viktor miniszterelnök, Julio C. Maglione, a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) elnöke, valamint Tarlós István, Budapest főpolgármestere pénteken délelőtt.

Az összefogás a válasz az idő szorítására és más akadályokra - fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök az alapkőletételén mondott beszédében. A kormányfő emlékeztetett, hogy az esemény megnyitásáig kevesebb mint 800 nap van hátra, s be kell bizonyítani, hogy Magyarország képes arra két év alatt, amire másoknak négy évük volt.

Azt is megfogalmazta, hogy Magyarország nem egyszerűen a rendezője, hanem valódi házigazdája lesz a vb-nek. Utalt arra, hogy a Dagály területén épülő vízi központ alapköve egy startkövet is jelent, amelyről olyan felkészültséggel, merészséggel és lelkesedéssel kell elrugaszkodni, amilyennel a világhírű magyar úszók szoktak a medencébe ugrani.

 

Orbán Viktor azt is hangoztatta, hogy a világbajnokságnak és a hozzá kapcsolódó beruházásoknak az egész ország a nyertese lesz, magyarok ezreinek ad munkát és magyar cég építi fel az uszodaközpontot, amely a hazai úszósikerekhez méltó helyszín lesz.

Az alapkőletételen egy 40 kilogrammos időkapszulát helyeztek el a földben, ez tartalmazza az Országgyűlésben 97 százalékos többséggel elfogadott Dagály-törvényt, a tervrajz másolatát, valamint a látványtervről szóló filmet.

Ezt követően Fürjes Balázs, Budapest fejlesztéséért felelős kormánybiztos jelképesen elindította a beruházást, s rövid időre működésbe léptek a munkagépek. Az uszodaközpont, a kapcsolódó közlekedésfejlesztések, útépítés, árvízvédelmi gátépítés, gyalogos sétány és rakparti út építése két év alatt készül el. A vb-re 2017. július 12. és 28. között kerül sor.

Tarlós István főpolgármester hangsúlyozta, a vb idejére 181 ország sportolója érkezik majd Magyarországra, és körülbelül 200 ezer nézőt várnak, ami tízszázalékos külföldi részvétellel számolva 100 ezer plusz vendégéjszakát jelent az idegenforgalomnak. A főpolgármester kiemelte, Magyarországnak - amely az egyetlen olyan, száznál több ötkarikás aranyéremmel rendelkező nemzet, amely nem volt még olimpia házigazdája - a 2024-es  pályázat miatt is fontos, hogy sikeresen rendezze meg a vizes vb-t.

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke köszönetet mondott a vizes sportok legnagyobb magyarjainak, közte az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztinának, a négyszeres győztes Darnyi Tamásnak, valamint a háromszoros aranyérmes Kemény Dénesnek is. Hozzátette, ehhez hasonló volumenű beruházásra a magyar úszósport történetében legutóbb 1930-ban, a margitszigeti Hajós Uszoda építésénél volt példa.

Julio C. Maglione FINA-elnök rendkívül nagyra értékelte azt az erőfeszítést, amelyet Magyarország tett annak érdekében, hogy átvegye Mexikótól a szervezést. Egyúttal megjegyezte, reméli, a 2017-es vb végén elmondhatja, hogy minden idők legjobb FINA-rendezvényét zárták Magyarországon.

Tóth József XIII. kerületi polgármester hangsúlyozta, hogy ez a beruházás sikerre van ítélve, az olimpiákon szerzett magyar érmek egyharmadát ugyanis kerületi kötődésű sportolók szerezték. Tóth József szerint a Dagály Uszodaközpont a jövő, s egy világszínvonalú komplexummá válik.