Pusztai Erzsébet: Egy jó csapattal ki tudjuk fordítani a sarkaiból a világot

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. október 18. 13:05

Pusztai Erzsébet sokáig a turizmus más területén képzelte el szakmai jövőjét, a hévízi Rogner Hotelben azonban beleszeretett a műfajba, és ma már az Accent Hotels kötelékében 27 szállodáért felel. A szakembert a csapatmunkáról és példaképeiről is kérdeztük a Női vezetők a turizmusban sorozatunkban.

Gyerekkorában milyen szakmát képzelt el magának?

Keszthelyi születésűként egyértelmű lehetett volna, hogy idegenforgalom, vendéglátás legyen a vágyott munkakör, de én gyerekként kezdetben titkárnő (mert ő menő írógépen dolgozik, és finom kávét főz), később, a Linda filmek hatására, pedig nyomozó szerettem volna lenni. A gimnázium alatt aztán már minden nyáron a turizmusban dolgoztam, turisztikai fakultációra jártam, és az érettségivel együtt idegenvezetői képesítést szereztem.

Később beiratkozott a közgázra, és a hévízi Rogner Hotelben lépkedett egyre feljebb a ranglétrán. Hogy került a város első és azóta is egyetlen ötcsillagos szállodájába?

Sokáig azt mondogattam, hogy nem szeretnék szállodában dolgozni. Utazási irodában helyezkedtem el, és idegenvezetőként dolgoztam tavasztól őszig, télen pedig képeztem magam, illetve Ausztriában egy síszállodában felszolgáltam. Egy nyári szezon után családi okokból itthon maradtam, akkor szólt egy kedves ismerősöm, hogy van egy meghirdetett pozíció a Rogner Hotel & Spa Lotus Therme értékesítési részlegén. Akkoriban nehéz volt felsőkategóriás szállodába bekerülni, Hans Peter Schroff közel 15 jelentkezőből mégis engem választott ki. Akkor ugyan még nem volt diplomám, de fontosabb volt, hogy minden értelemben egy nyelvet beszéltünk. Nem tudtam pontosan, mire jelentkezem, de hamar beszippantott a szálloda, a színes, mozgalmas és sokrétű munka, amely azóta is szerelem a számomra.

Gyorsan haladt előre a ranglétrán: négy éven belül értékesítési és marketingigazgatónak nevezték ki. Tíz év után váltott, és a szintén hévízi Danubius Health Spa Resort Aqua üzemeltetési igazgatója lett. Milyen tapasztalatokat szerzett a lánc egyik legismertebb szállodájában?

Talán közhelyesen hangzik, de a DHSR Aquában valóban lehetőségem nyílt újat tanulni, és kipróbálhattam magam más területen. Mélyebb tapasztalatokat szerezhettem a szállodaüzemeltetés mindennapjairól, a Danubius minőségbiztosítási rendszeréről, sztenderdjeiről. Minden részleggel megtaláltam a kapcsolódási pontokat, mégis – az értékesítésen kívül – az F&B és a műszak állt és áll még ma is hozzám a legközelebb. Apukám motorszerelő volt, talán ezért is érdekeltek mindig a műszaki megoldások, érdekelt maga a folyamat is, nemcsak a végeredmény. A szállodában ekkor zajlott a wellnessrészleg fejlesztése, ez a szemlélet ekkor és később is kifejezetten hasznosnak bizonyult.

Pusztai Erzsébet, az Accent Hotels ügyvezetőigazgató-helyettese

Fotó: Accent Hotels

2010-ben szállodaigazgatóként tért vissza első munkahelyére, amelyet a válságból kivezetve kellett újra a piacra vinnie. Milyen elképzelések mentén szervezte újra a hotel működését?

Tanulással teli időszak volt ez is újból, hiszen az időközben nevet váltott Lotus Therme Hotel & Spa banki tulajdonba került, és működtetésével egy professzionális szállodaüzemeltetőt, az Accent Hotelst bízták meg. Csordás Imre keresett meg, hogy legyek a szálloda igazgatója. Örömmel vállaltam el a feladatot, hiszen az osztrák tulajdonos ideje alatt ebben a szállodában „nőttem fel", jól ismertem és szerettem a terméket és a kollégákat is.

Kihívás volt számomra, hogy a válságban levő szállodát racionalizálás után tulajdonképpen újra fel kellett „építeni": új üzleti kapcsolatokat kialakítani, az üzemeltetést átszervezni, szolgáltatásokat fejleszteni, ebben Imre nagy szabadságot adott. Nagyon jó csapattal dolgozhattam együtt. Ez fontos volt, mert a közös munkában hiszek és abban, hogy egy jó csapattal ki tudjuk fordítani a sarkaiból a világot! Meghatároztam az irányt, de a közös munka vezetett a sikerhez. Az ajtóm nyitva állt, és naponta többször körbementem a szállodában, hogy lássam a pillanatnyi eredményeket, hogy érezzem a gondokat, hogy azonnal tudjak finomhangolni. A legnehezebb ebben az egyébként sikeres időszakban az volt, hogy a szükséges beruházásoknak csak elenyésző része tudott megvalósulni.

2016 óta ügyvezetőigazgató-helyettes az Accent kötelékében. Mi pontosan a feladata, és mely szállodák tartoznak a portfóliójába?

Az Accent jelenleg 27 szállodát üzemeltet Magyarországon és Ausztriában, hozzám tartozik az összes szálloda üzemeltetésének irányítása, felügyelete. Természetesen ez is közös munka, amelyhez mind az Accent Hotels központi csapata, mind pedig az egyes szállodákat vezető szállodaigazgató kollégák, részlegvezetők és a többi, közel hétszáz munkatárs hozzáteszi a maga részét.

Közvetlen kapcsolatban állok a szállodaigazgatókkal. Nem az a cél, hogy elvégezzem a feladataikat, hanem hogy a partnerük legyek annak érdekében, hogy a szállodák profi üzemeltetése által elégedett legyen a vendég, a tulajdonos és az ott dolgozó csapat is. Mivel most bővült a központunk csapata, még többet szeretnék a kollégák támogatásával foglalkozni. Azt mondják, jó szemem van ahhoz, hogy azonnal észrevegyem, ha valami nincs rendben, nem jól működik. Minden házunk egy külön kis világ, de az alapelveknek – tisztaság, jó reggeli, megfelelő karbantartottság – mindegyiknek meg kell felelnie. A legnagyobb feladat jelenleg az, hogy a megüresedő pozíciókra motivált, képzett munkatársakat találjunk.

Szakmai életút

Pusztai Erzsébet 1999-ben kezdett a Rogner Hotel & Spa Lotus Therme*****-ben dolgozni. Sales coordinator, majd junior sales manager volt, 2003-ban a hotel értékesítési és marketingigazgatójának nevezték ki.

2008–2010 között a Danubius Health Spa Resort Aqua****-ban üzemeltetési igazgatóként irányította a ház működését. 2010-ben szállodaigazgatóként tért vissza a Lotus Therme Hotel & Spa*****-ba.

2016 óta az Accent Hotel Management szállodaüzemeltetésért felelős deputy managing directora, feladata a portfólióba tartozó szállodák szakmai irányítása, koordinálása, ellenőrzése, fejlesztése.

Milyen a kapcsolata Csordás Imre ügyvezetővel és a két másik ügyvezető-helyettessel, Kerek Péterrel és Merkert Szilviával?

Közvetlen, őszinte és támogató. Van, hogy nem egyezik a véleményünk, de a megbeszélés végén közös nevezőre tudunk jutni. Talán PR-szövegként hat, de valóban széles és mély szakmai tudás, tapasztalat van az Accent központi csapatánál, vezetőként már több mint tíz éve dolgozunk együtt. Részesei voltunk a cég fejlődésének, és számos nehéz helyzeten lendültünk túl közösen.

Pályafutása során volt-e olyan felettese, akire példaképként tekintett?

Az első szállodaigazgatóm, Hans Peter Schroff volt számomra a minta mind hozzáállásában, mind emberiességében és elhivatottságában. Fekete Györgytől, a két hévízi Danubius szálloda vezérigazgatójától is rengeteget tanultam.

Munka mellett, már vezetőként szerzett közgazdász, majd okleveles közgazdász képesítést. Mi motiválta az iskolák elvégzésére?

Ahogy a szállodában, úgy az egyén esetében is folyamatos fejlődésre, nyitottságra van szükség szerintem ahhoz, hogy ne akadjunk el egy szinten. Soha nem egy új pozíció miatti vágyból, hanem kíváncsiságból, az érdeklődésem által motiválva tanultam. A szakmai tréningeken, képzéseken túl szerettem volna más, engem érdeklő területeken diplomát szerezni. A főiskolán pénzügyi szakirányon végeztem, a mesterképzés pedig egy jó vezetés-szervezési és menedzsment tudást adott.

Az eddig elmondottak alapján úgy tűnik, a turisztikai szakma a vérében van. Vezetőként mik az erősségei?

Strukturáltan, racionálisan gondolkodom, ugyanakkor empatikus vezető vagyok, aki az embert is látja kollégáiban. Támogató, felhatalmazó vezetőként tekintek magamra, aki bizonyos keretek között hagyja a kollégákat kibontakozni, de folyamatosan terelgeti őket, közbeavatkozik, ha szükséges.

Irodában ülve nem lehet szállodát irányítani, ezért igazgatóként sokszor körbementem a házban, igyekeztem napi szinten kapcsolatban lenni mindennel és mindenkivel. Ma is fontos számomra tudni, hogy ki hogyan érzi magát, milyen gondokkal küzd, miben tudom segíteni.

Vannak-e még olyan álmai a karrierjében, amelyeket szeretne megvalósítani?

Pozícióban nincs, de vágyom még további szakmai kihívásra, szép feladatra, legyen az akár meglévő szálloda fejlesztése, vagy új szálloda nyitásának előkészítése. Szerencsére az Accent Hotels kötelékében feladat, kihívás van elég, nem unatkozom.

A munka és a magánélet között hogyan tud egyensúlyt teremteni?

Amikor otthon vagyok, megpróbálok kikapcsolni. Szerencsés helyzetben vagyok, hiszen Balatongyörökön élünk, csodás helyen a Balatonnál, és a keszthelyi régiós irodánkba járok dolgozni. Szívesen sütök, édes süteményben, kelt tésztákban kifejezetten jó vagyok. Szabadidőmben kertészkedek, szívesen olvasok önismereti, személyiségfejlesztéssel foglalkozó könyveket. Alapszintű coaching végzettséget szereztem, érdekel a konfliktuskezelés, a kommunikáció. Rendszeresen futok, az Accent Hotels csapatával sok versenyen indulunk, az Ultrabalatonon például hat-hét éve van csapatunk, sőt, frissítőpont is van nálunk otthon!

Szakmabeliként mit jelent Önnek az utazás?

Szeretem a városlátogatásokat, az ausztriai hegyeket, nagy kedvencem a tengeri hajóút is, ahol mindennap más helyen ébredek, és másik várost, kultúrát fedezhetek fel. Nem ragaszkodom ahhoz, hogy szállodában lakjunk, hiszen soha nem tudok „csak" vendég lenni, mindig figyelem, milyen jó ötletet, gyakorlatot lehet onnan „elhozni".

Kikapcsolódásra van ideje?

Szállodaigazgatóként hétvégén, ünnepnapokon is dolgoztam, ezek az időszakok szerencsére most már nagyrészt pihenéssel telnek. Az év végi időszakban lehetőségem van akár két hetet is otthon lenni, és az augusztus is nyugodtabb, hiszen amikor a ház tele van vendéggel, a kollégáim nem érnek rá velem szakmázni.