TOP 50: Márta István, a fesztiválalapító

Forrás: turizmus.com

 2017. július 03. 15:47

„Kultúra és turizmus kölcsönhatása közel sem feltárt és kiaknázott terület a mai Magyarországon, lett légyen szó városokról vagy kisebb településekről” – mondja a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke, több hazai fesztivál alapítója.

2016-ban útjára indította az Ormánság-Bőköz Fesztivált, amely az ország gazdaságilag egyik legszegényebb, de értékeiben egyik leggazdagabb tájegységét vonja be a turizmus vérkeringésébe.

A Művészetek Völgye mellett több rendezvény „szülőatyjaként” is bizonyította elkötelezettségét a fesztiválok iránt. A Zsolnay Fesztivál és a gyerekeknek szóló Szamárfül Családi Fesztivál máig sikeresen működnek Pécsett. Amikor több mint két évtizeddel a Művészetek Völgye megalapítása után, baranyai barangolásai során felfigyelt az ormánsági Bőköz értékeire, elhatározta, itt is létrehoz egy kulturális eseményt – de nem egy másik Kapolcsot, hanem a tájegység hagyományaihoz, ökoturisztikai sajátosságaihoz illeszkedő, műfaji sokszínűségre törekvő programsorozatot. Elképzeléseit mindenhol örömmel fogadták, a tájegység önkormányzatai, a megye és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is szívesen nyújtott hozzá forrásokat, így a tervek gyorsan megvalósultak.

Márta István

Fotó: Dombóvári Judit

Az első fesztivált szeptemberben tartották Bőköz három kis falvában – Kémesen, Szaporcán és Tésenfán – és a Duna-Dráva Nemzeti Park Ős-Dráva Látogatóközpontjában. Varnus Xavér két koncertjének teljes bevételét a szaporcai református templom XIX. századi Hammerlich-orgonájának restaurálására ajánlották fel, a többi, közel 60 esemény ingyenes volt. A háromnapos fesztivált követően pedig a három falu iskolás gyerekeit látta vendégül a budapesti állatkert és a Nemzeti Színház.

Márta István három évig irányította sikerrel a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.-t, de szíve nyugdíjba vonulását követően is Pécsen maradt: a polgármester kulturális főtanácsadójaként továbbra is aktívan alakítja a város egyre gazdagabb kulturális életét. Elképzelései között innovatív rendezvények elindítása éppúgy szerepel, mint a régiek – például a POSZT – újragondolása.

A rajongásig szeretett Kapolcson is több terve van: a 27. életévébe lépő Művészetek Völgye szervezésében aktívan már nem vesz részt, de előkészítés alatt áll egy gyerekeknek szóló összművészeti projektje, amelyet – először kísérleti jelleggel – jövő júniusban szeretne létrehozni Kapolcska Program néven, középpontban a fiatal tehetségek felkutatásával. Ezenkívül archívumot hoznak létre a kapolcsi Molnárházban – az 1980-as évek közepétől napjainkig fellelhető több ezer írásos és képi anyagot digitalizálják és kutathatóvá teszik –, valamint elindult a Malmok völgye elnevezésű turisztikai fejlesztés is, amelynek egyik attrakciója a rekonstruált és újra működővé tett Falumalom lehet.

A közel száz taggal rendelkező Magyar Fesztivál Szövetség elnökeként a szakmai érdekképviselet és a nemzetközi kapcsolatok fejlesztése mellett jelenleg azon dolgozik, hogy a fesztiválokról megbízható, egzakt adatok álljanak rendelkezésre.

 

További információk

A teljes cikket Az év 50 legbefolyásosabb személye a magyar turizmusban című kiadványban olvashatja.

A kiadványt ITT rendelheti meg >>

Márta Istvánról az Arcok rovatunkban tudhat meg többet.