Fejlesztések a hazai fürdőkben - Nyárra várva

Szerző: Wagner Zsuzsa

Forrás: Turizmus Panoráma

 2016. május 15. 15:08

A tavalyi, rekordokat döntő nyár után a fürdők ismét bizakodva várják a szezont. Számos helyen készülnek a fürdőzők fogadására kisebb-nagyobb jelentőségű fejlesztésekkel, szolgáltatásbővítéssel. Körülnéztünk Budapesten és néhány vidéki fürdővárosban.

Budapest

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. háza tájáról a legfontosabb hír, hogy a tervek szerint július végére elkészül a Paskál fürdő bővítése és téliesítése nettó 1,089 milliárd forintból – tudtuk meg Szőke László vezérigazgatótól.

A fürdőben egy új, közel 1400 négyzetméter alapterületű termálépületet alakítanak ki, amelyet egy hozzávetőleg 900 négyzetméteres pince, valamint tetőterasz egészít ki. A fedett földszinti részen tanmedence, babamedence, gyógymedence, vízibár és kinti-benti élménymedence is épül. Az átalakítás a már meglévő medencék szétválasztását is jelenti, a téglalap alakú nyitott úszómedenceként télen is üzemelni fog. Szau­nák, kezelőhelyiségek, valamint egy különleges geotermikus szauna is épül, a strand medencéit, öltözőit pedig felújítják és átalakítják. A Paskál fejlesztése révén Budapest egy újabb, télen-nyáron üzemelő, családi jellegű fürdővel gazdagodik.

A színfalak mögött idén két további fürdő megújítására koncentrál a vállalat. A Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda nettó 1,5 milliárd forintba kerülő gépészeti korszerűsítése a jövő év elejére készül el. Cserélik, illetve felújítják a gépházakat, hőközpontokat, gépészeti alapvezetékeket és elektromos hálózatokat, javítják a hideg vizes, valamint a termálkutak vízhozamát és üzembiztonságát. A tervezés során kiemelt figyelmet kapott a termálvíz geotermikus energiájának hasznosítása.
A megújulás a fürdőterek részleges belsőépítészeti felújításával is jár. A munkák nagy részét éjszaka, a fürdő nyitvatartási idején kívül végzik, így a zavartalan üzemelést legfeljebb kisebb lezárások szakítják meg.

Javában zajlik a Palatinus Strandfürdő nettó 2,2 milliárd forint értékű műemléki rekonstrukciója, átalakítása is, a kész létesítményt várhatóan jövő márciusban adják át. A főépület átfogó felújítása és funkcióbővítése során alagsori wellness- és fitneszrészleget alakítanak ki öltöző, mosdó és személyzeti területek kiépítésével. Az épület egészét akadálymentesítik. A strandszezon idején használatos öltözőterületek szintén megújulnak, a műemlékileg védett kabinokat restaurálják, a vizesblokkokat átépítik. Ahol mód van rá, ott az épület homlokzatát az eredeti Janáky-féle tervek szerint újítják fel. A Pala büfét teljesen átépítik, és a tetőszinten tartózkodó területet is kialakítanak a nyári táborok résztvevői számára, illetve tervezik az épület környezetének megszépítését is. A kisebbik termálmedence fölé ragasztott fatartós ponyvafedés kerül. Mint megtudtuk, a felújítási munkálatokat úgy végzik, hogy azok ne zavarják a vendégeket a strandszezonban.

 

Sárvár

A néhány éve megvalósított nagyberuházást követően 50 százalékkal nőtt a forgalom a sárvári Gyógy- és Wellnessfürdőben. Vancsura Miklós, a létesítmény ügyvezető igazgatója elmondta: idén is több száz millió forintot fordítanak arra, hogy a mintegy 750 ezer vendégnek még színvonalasabb szolgáltatást nyújtsanak.

Június elejére két óriáscsúszdával bővül a csúszdapark. Az új, 128 méteres, átlátszó, fény- és hangeffektekkel felszerelt testcsúszdán mobilalkalmazás segítségével lehet majd fokozni a lecsúszás élvezetét, a közben készült felvételekkel pedig otthon újra átélhető lesz az élmény. Ezenkívül felállítanak egy különleges formájú gumis csúszdát is.

Nyárra megújul a teljes zöldfelület, és növelik az árnyas területet. A zsúfoltság elkerülése érdekében a szezonra újabb mobil szaniterblokkokat állítanak be a meglévők mellé. A fürdő vezetése arról is tárgyal, hogy a büfék választékát sajátossá tegyék, például egy-egy tájegység ételeit kínálják.

Az idei szezontól különálló, 250-300 napozóágy elhelyezésére alkalmas napozókertet biztosítanak a Park Inn Sárvár vendégei részére.

Műszaki újításokból több is lesz. Modernizálják a vízszűrési technológiát, a szennyvízkibocsátás csökkentése mellett 500 ezer kW (az összes felhasználás 10-12 százalékát kitevő) zöldenergia vásárlásával kímélik a környezetet, az autóval érkezők számára pedig már üzembe állították az ingyenes elektromos töltőállomást. Hogy a strand területére történő belépés a korábbinál is kényelmesebb legyen, átszervezik a beléptetőrendszert, újabb forgókapukat helyeznek el, és a teljes előcsarnokot klimatizálják. Ezzel párhuzamosan fejlesztik az online jegyvásárlás lehetőségét.

Az őszi-téli szezonra, szeptemberig megújítják az udvari szaunablokkokat, valamint új vegyes és infraszaunákat építenek a pihenőtérbe.

A jövőben a fürdő környezete is megszépülhet, hiszen Sárvár részt vesz a gyógyhelyek komplex turisztikai fejlesztését célzó pályázaton.

 

Zalakaros

A Zalakarosi Fürdő szintén csúszdaparkját fejleszti az idei szezonra, olyan látványos és izgalmas elemekkel bővítve, amelyekkel kifejezetten a 14 éven felüli korosztály kedvében szeretnének járni – tudtuk meg Krampek Mihály vezérigazgatótól. A beruházás június elejére készül el.

Az egyik új attrakció a MagicTunnel-Varázsalagút csúszda: a több mint 133 méter hosszú, zárt rendszerű építmény hazai viszonylatban is egyedülálló különleges fényeffektjeinek, kialakításának köszönhetően.

Zárt és nyitott részek váltakoznak majd az úgynevezett UFO csúszdán, itt 105,5 méter hosszan csúszhatnak a vendégek. Ezenkívül egy közel 48 méter hosszú kamikaze csúszdának, a Turbo csúszdának (67,8 méter), amelynek különlegességét az átlátszó cső adja, illetve egy 84,7 méter hosszú inga-raftingnak is örülhetnek. A legmagasabb indítópont 18 méteren lesz, így az adrenalinszint emelkedése garantált.

A Zalakarosi Fürdő ezzel a fejlesztésével már a juniorok és a felnőttek számára is különleges élményeket tartogat közel 10 hektárnyi területén, amelyen számos lehetőség kínálkozik a megmártózásra: a gyógyvizes ülőfürdőtől a legkülönbözőbb látványelemekkel felszerelt strandmedencéken át a gyermek-, családi és hullámmedencéig.

 

Hajdúszoboszló

Kimagaslóan sikeres évet zárt 2015-ben a Hungarospa Hajdúszoboszló. Czeglédi Gyula vezérigazgatótól megtudtuk: elsősorban a főszezoni vendégforgalomnak köszönhetően jelentősen nőtt az árbevétel, így tavaly ősszel közel 300 millió forintot tudtak fordítani terven felüli beszerzésekre és felújításokra, valamint megkezdhették az idei beruházások előkészítését.

Legjelentősebb szolgáltatásfej­lesztésük idén az online jegyértékesítés elindítása, amelyhez kapcsolódik a vendégek nagyobb kényelmét szolgáló új be­lép­te­tő­rendszer bevezetése is.

Ettől eltekintve a vállalat elsősorban a környezet megszépítésére törekszik ebben az esztendőben. Ennek jegyében megújul az összes strandpénztár. A strand „lepkeszárny” főbejáratának rekonstrukciója már befejeződött, és megújult a sétányok burkolata is. A tradicionális strandrészen renoválták a kabinokat, a strand hátsó részében található pancsolómedence pedig új műanyag borítást kapott. Felújítják a sportcentrum homokos pályáit, és egy új strandfocipálya is készül. A gyógyfürdőben klimatizálták a bejárati recepciós részt és a kezelőhelyeket.

 

Szeged

A szegedi Napfényfürdő Aqua­polisban 2010-es nyitása óta folyamatosan emelkedik a vendégszám, a tavalyi évet több mint 500 ezren látogatóval és mintegy 800 millió forintos árbevétellel zárt a létesítmény. Illés Tímea, a cég marketingvezetője elmondta: a legutóbbi jelentős beruházásra 2014 szeptemberében került sor: a Megafitness nemcsak Szegeden, hanem Magyarországon is egyedülálló, hiszen a fitneszszolgáltatás ára a fürdőzést is magában foglalja. A fürdő gyógyászati részlegének vadonatúj szolgáltatása a Szegeden egyelőre ritkaságszámba menő nyirokmasszázs, amelyet elsősorban méregtelenítő kúrák kiegészítéseként, fogyókúrázóknak a rugalmasság megtartása érdekében, narancsbőr kialakulásának elkerülésére, valamint ödéma, visszér kezelésére ajánlanak. További újdonság, hogy a Csendes Wellness részleg szaunaszeánszai ezentúl csomagban is elérhetőek: a vendég háromórás relaxálást követően igény szerint vehet részt egy különleges szaunaszeánszon, vagy élvezhet egy kényeztető olajos masszázst.

Rendezvényekkel is gazdagodtak: július 3-án és augusztus 14-én a helyi Rádió 88 strandpartit rendez vetélkedőkkel, napozási tanácsokkal. De július 31-én, a Strandok Éjszakáján is lehet majd bulizni a szegedi fürdőben.

 

Idén nyáron nyaralj Pesten!

Az Aquaworld Resort Budapest Hotel és Élményfürdő idén nyáron egy teljesen új marketingüzenettel próbálja Budapestre csábítani a vidéki vendégeket és maradásra bírni a helyi közönséget. A kampány célja, hogy felhívja a figyelmet az elmúlt években hatalmas minőségi változáson keresztülment fővárosra mint úti célra, illetve a nyári fő nyaralás lehetséges alternatívájára.

A kampány, bár újdonságnak mondható, de azért voltak előzményei. A Magyar Turizmus Zrt. által évről évre meghirdetett Budapest Winter Invitation akció sikerén felbuzdulva, az Aquaworld idén tavasszal saját erőből, egyéb partnerek bevonásával elindította Budapest Spring kampányát a környező országokban. Az élményfürdő-használat mellett hajós és szárazföldi városnéző programokat is beépítettek a tavaszi ajánlatba, ezzel erősítve a desztináció népszerűsítését. E kampányok belföldi adaptációjaként született a „Nyaralj Pesten!” koncepció.

Az élményfürdőben, valamint a szállodában is számos újítás valósult meg az elmúlt években, hogy kiszolgálja a vendégigényeket. Nyaranta egy új szabadtéri játszópark, a BongoWonderland várja a gyermekeket, a felnőtteket kerti fitneszgépek, minigolf, teqball, új homokos sportpálya, gaming bár, a labdarúgó-Eb alatt pedig szurkolóklub szórakoztatja.

Az Aquaworld kampányával azt üzeni a vidékieknek és a budapestieknek, hogy turistaszemmel fedezzék fel (újra) izgalmas fővárosunkat: járják be a város nevezetességeit, aludjanak szállodában, nézzenek meg egy kiállítást, hallgassanak meg egy koncertet és persze élvezzék a pihenést az Aquaworldben.

 

Fürdőszövetségi közgyűlés Algyőn

Május 24–25-én az algyői Levendula Hotelben tartja tavaszi közgyűlését a Magyar Fürdőszövetség.

A Szeged és Hódmezővásárhely között, a Tisza jobb partján fekvő község 2007-ben átadott fürdőjét a bányászok védőszentjéről, Szent Borbáláról nevezték el, a medencéit tápláló vizet 2009-ben gyógyvízzé nyilvánították. A létesítményben 20 méteres úszómedence, wellnesselemekkel ellátott élménymedence, gyerekpancsoló, termálvizes ülőmedence és szabadtéri, élményelemekkel gazdagított gyógymedence található. A gyógyászati részen gyógymasszázst és gyógyvizes kezeléseket lehet igénybe venni. 2014-ben megépült az új, 800 férőhelyes öltözőszárny, majd a korábbi ötszörösére bővült a szaunarészleg is: ma három beltéri szauna jéggéppel hűtött merülőmedencével és egy kültéri merülőmedencés szaunaház várja a vendégeket.

A Borbála Fürdőben tavaly 115 ezer belépést regisztráltak, 8 ezerrel többet, mint a megelőző évben – tájékoztatott Szűcs Szabolcs ügyvezető. Az összes többi mutatóban is növekedést értek el, a legnagyobb egyidejű látogatószám pedig meghaladta az ezer főt.

Terveik között szerepel egy 33x25 méteres, szabadtéri, téliesíthető versenymedence megépítése, erre a célra egy TAO-pályázaton remélnek támogatást elnyerni. Továbbá egy 10x15 méteres, három nagyobb csúszdával felszerelt családi medence kialakítására is igyekeznek forrást találni.