Túlélés az egyhetes BSP után - Hetibaj - TP 2013. április

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2013. április 15. 11:03

Elsősorban a Malév-csőddel amúgy is érzékenyen érintett corporate utaztatók számára hátrányos az április elsejétől egyhetesre váltó BSP-fizetés. A kényszerhelyzethez való alkalmazkodás az irodáknál pozitív változásokat is kikényszeríthet.

A problémát nem a felkészülési idő rövidsége okozza, hiszen ténye két éve ismert, hanem a borzalmasnál talán csak egy fokkal jobb hazai céges fizetési morál.

Az utazási irodák és a légitársaságok már 2010 végén megállapodtak abban, hogy 2013. április elsejétől a BSP-utalások korábbi, kétheti rendje helyett heti rendszerességre térnek át, azaz hetente kell az eladott repülőjegyek ellenértékét a IATA-nak eljuttatni. (A Bank Settlement Plan/BSP a légitársaságok és a IATA-utazási irodák egymás közötti repülőjegy-elszámolásának módszere. A rendszer felügyeletét a IATA látja el, melynek budapesti körzeti irodáját éppen húsz éve, április 1-jén állították fel – a szerk.) Az átállás a magánszemélyeket utaztató cégek esetén kevésbé problémás, hiszen ők jegyüket azonnal, teljes összegben kifizetik, míg a corporate megrendelőktől a viteldíj sokszor hetekkel-hónapokkal később kerül csak a IATA-ügynökirodákhoz, azaz gyakorlatilag hosszabb-rövidebb ideig maguk kénytelenek hitelezni céges ügyfeleiket. Az üzleti utaztatók ezért nyögni fogják a változást.

– Az elmúlt év a corporate szerződések újratárgyalásával telt. Az irodák a korábban szokásos 15-45 naposnál rövidebb fizetési határidőt, szigorúbb fizetési feltételeket igyekeztek érvényesíteni. Ám ez sem garantálja számukra a biztonságot, éppen a rendkívül rossz hazai fizetési fegyelem miatt – tájékoztatta lapunkat Kárpáti Zsuzsa, a Repülőjegy-értékesítő Irodák Magyarországi Egyesülete (IRIME) elnöke, a Bonafini Bindair Utazási Iroda vezetője.

Modernizációs kényszer

A nagy megrendelők ráadásul sok esetben erőpozícióból tárgyalnak, az irodáknak korlátozottak velük szemben a lehetőségeik – vélekedik Simon András, a Weco-Travel Kft. ügyvezetője, aki egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy az alternatív fizetési módok szorgalmazásában az előbbinél nagyobb lehetőségek rejlenek. A kártyás fizetés bevezetése például mindkét fél számára kedvező volna, ráadásul Magyarország ezen a téren a térség országaihoz képest is nagy lemaradásban van. A megoldás keresése így lökést adhatna a plasztiklapos, de még inkább a cégek számára előnyösebb virtuáliskártya-fizetési kultúra kívánatos terjedésének is.

Az irodákat negatívan érintő fejlemény ugyanakkor szükséges, ám eddig mégis elmaradt lépéseket is kikényszeríthet az irodáknál. Az utaztatók – likviditásuk fenntartása érdekében – kénytelenek lesznek modernizálni, hatékonyabbá tenni működésüket, főként a kintlevőségek menedzselése terén. Ez elengedhetetlen feltétele a túlélésnek. Részmegoldásként szóba kerülhet az árversenyben minimálisra faragott szolgáltatási díjak emelése is, ám a tartós megoldáshoz csak a finanszírozási probléma megoldása vezethet.

Az biztos, hogy a mai helyzet a légitársaságok malmára hajtja a vizet, a romló banki kondíciók mellett nem várható el az irodáktól az utazási költségek tartós finanszírozása. A szakember bízik abban, hogy a hazai jogszabályok e téren egyébként tervbe vett módosításával csökkenhetnek a vállalatok kintlevőségei, hiszen jelenleg kevés reálisan alkalmazható szankció van a nem- vagy késve fizetőkkel szemben.

Megéri folytatni

Melles Botond, az Air-France–KLM–Delta Magyarország ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: a magyar BSP-forgalom több mint 75 százalékát továbbra is a készpénzes értékesítés adja. Az előzetes vagy azonnali finanszírozással dolgozó egyéni utaztatók többségének az átállás nem jelenthet nagy gondot. Az egymással is nagy harcot vívó corporate utaztatói pia­con viszont az ügyfélkör átalakulását, profilváltást hozhat a változás. Sokan át fogják gondolni IATA-tagságuk fenntartását, lesznek, akik nem IATA-ként folytatják tevékenységüket, vagy a céges ügyfelekről az egyéniekre nyergelnek át – véli Melles Botond.

Az biztos, hogy repülőjegy-értékesítéssel továbbra is megéri foglalkozni, hiszen a légitársaságok egyre több másodlagos termékkel (extra lábhely, exit sori ülés, extra csomagfeladás) jelentkeznek a foglalási rendszereken keresztül, így multiplikálódni fog az egy utason keresztül elérhető bevétel mértéke az irodák számára is.

Átalakuló piac

A szakemberek véleménye szerint az egyhetes átállásnál hosszú távon nagyobb hatása lehet annak a ténynek, hogy a magyarországi utazóknak már több mint a fele nem IATA-tag légitársaságokkal utazik, az elkövetkező években a IATA várhatóan további hadállásokat fog elveszíteni. (A gyakorlatban a low cost légitársaságok nem lépnek be a IATA-ba, de ezek a definíciók ma már korántsem egyértelműek – a szerk.) A fizetés ezeknél a társaságoknál részint azonnali, de az ütemezésére általában többféle megoldás létezik, ami átlagosan mégis rövidebb a IATA most életbe lépő egyhetes terminusánál. Ahogy mára a kétféle üzleti modell termékei is keverednek, úgy a hagyományos és nem hagyományos légitársaságok pénzügyi metódusai között is folyamatosan elmosódhat a különbség. Az új, viszonylag egységes rendszer kiforrása Simon András szerint néhány éven belül, 2014-2015-re megtörténhet, addig a változó helyzethez az irodáknak folyamatosan alkalmazkodniuk kell.

 

Értékes közvetítők

Miközben a légitársaságok közvetlen értékesítési bevételei hazánkban is kétszámjegyű mértékben növekednek, a repülőjegyek 70 százalékát továbbra is az utazási irodák adják el. Az igények sajátossága és a hozzáadott szolgáltatások értéke miatt céges vásárlók esetén az irodák különösen jó disztribútornak számítanak, az IRIME szerint a vállalati jegyvásárlások 90 százaléka rajtuk keresztül történik.

Nincs döntés

Tovább tart az „állóháború” a Malév-csőd kapcsán a IATA és a MUISZ között. Az utaztatók szövetsége szerint az eladott jegyek ellenértéke az utazási irodákat, illetve rajtuk keresztül az utasokat illeti. A felek a bíróság döntésére várnak a kérdésben.