2018 az EU-Kína turisztikai éve

Forrás: turizmus.com

 2016. július 18. 13:14

A kínai turisták meghódításában meghatározó lehet a 2018-as „EU-Kína turisztikai év”, amelyről Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke tett bejelentést a legutóbbi, pekingi EU-Kína csúcstalálkozón.

Jelenleg 107 millió kínai turista indul útnak évente, közülük 3,7 millióan választják Európát úti célul. Az előrejelzések azt mutatják, hogy 2024-ig 200 millió fölé emelkedhet a kínai utazók száma. Magyarország is sokat profitálhat a kínai beutazásokból, ha sikerül megtartania és növelnie vonzerejét. Tavaly közel negyven százalékkal nőt a kínai vendégéjszakák száma, ez a tendencia pedig a legfrissebb adatok szerint idén is folytatódik .

A jelenleg Kínában tárgyaló Ujhelyi István vezetésével nemrég új, nemzetközi szervezet alakult Brüsszelben. Az „OBOR Committee”, vagyis az EU-Kína közötti turisztikai és kulturális fejlesztéseket koordináló bizottság elsődleges célja, hogy kihasználva befolyását, magas szintű együttműködési hálózatot hozzon létre a kínai, illetve az európai diplomaták, üzletemberek és politikusok között, ezzel segítve a turisztikai és kulturális kapcsolatok fejlődését.

„A következő 10-15 évben Európa és benne Magyarország számára az lesz az egyik legizgalmasabb kérdés, hogy milyen mértékben tud részesedni a turizmusban rejlő lehetőségekből. Ha hajlandóak vagyunk pénzt fordítani a turisztikai ágazat fejlesztésére, az hatalmas bevételt jelenthet Magyarországnak” – fogalmazott az Európai Parlament közlekedési és turizmus bizottságának alelnöke, pekingi tárgyalásai során.