3 százalékkal bővült a légiáru-forgalom februárban

Forrás: MTI

 2014. április 02. 15:36

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) összesítése szerint 2,9 százalékkal bővült a légiáru-forgalom idén februárban az egy évvel korábbihoz képest, így tovább javul a szektor teljesítménye.

Az IATA szerdai, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, az év első két hónapjában összességében 3,6 százalékos keresletbővülés mutatkozott, amely jelentősen meghaladja a tavalyi év első két hónapjának 1,4 százalékos bővülését.

A nemzetközi áruforgalom 2,8, a belföldi pedig 3,6 százalékkal bővült, előbbi esetben a járatok 49, utóbbiban mindösszesen 29 százalékos töltöttséggel közlekedtek, így a piaci átlag 44,8 százalék volt.

A legnagyobb mértékben a közel-keleti (11,9) és az európai (5,5) társaságok teljesítménye nőtt, míg a világ légiáru-forgalmának 40 százalékát lebonyolító távol-keleti cégek összesen 0,1 százalékkal teljesítettek jobban az előző év februárjához képest.

Tony Tyler, a IATA vezérigazgatója az adatokat a közlés szerint úgy kommentálta: a februári bővülés miatt optimisták lehetnek, ugyanakkor több folyamat is negatívan hat a szektorra, ezek miatt 5-6 százaléknál nagyobb bővülést nem várnak erre az évre