A britek beperlik a Ryanairt

Forrás: turizmus.com

 2018. december 05. 18:01

A pilóták és légiutaskísérők nyári sztrájkjai miatt az utasoknak vagy törölték a járatát, vagy csak késésekkel indultak el.

Az Index idézi a BBC-t, miszerint az Egyesült Királyság Polgári Légiközlekedési Hatósága (CAA) úgy ítélte meg, hogy ezek az utasok az uniós jog értelmében kártérítésre jogosultak. A Ryanair azonban azzal érvel, hogy a sztrájk "rendkívüli körülménynek" minősül, ezért a légitársaság nem köteles ennek eleget tenni.

Idén több utas követelt a Ryanairnél kártérítést a bíróság előtt, mint bármely másik légitársaságnál. A brit fogyasztói érdekvédelmi szervezet, az ADR (Alternative Dispute Resolution) adataiból kiderül, hogy a légitársaság ügyei az összes fellebbezés legnagyobb arányát, mintegy 30 százalékát teszik ki.

A Ryanair inkább felbontotta a szerződést

Fotó: turizmus.com

A CAA szerint az uniós jogszabályok értelmében az utasok akkor jogosultak igénybe venni az EU-261-es követelést, ha a járatok legalább három órát késnek, ha törlik azokat, vagy ha a légitársaság megtagadja az utas beszállását.

A Ryanair, hasonlóan a többi légitársasághoz, a megegyezés értelmében köteles volt az ADR-határozatok betartására. A légitársaság viszont most  bejelentette, hogy felbontotta az ADR-rel való megállapodását. A Ryanair lépése miatt a kártérítést követelő utasoknak most várniuk kell a CAA végrehajtási perének kimenetelére – írja az Index.