A Cathay megveszi a fapados Hong Kong Express-t

Forrás: AIRportal.hu

 2019. március 29. 13:09

A kínai HNA-csoport eladja a Hong Kong Express-t a Cathay Pacific légitársaságnak, amely megtartja önálló cégként a fapadost.

A korábbi híreket megerősítve a Cathay Pacific szerdán bejelentette, hogy megvásárolja a kínai HNA-csoporttól (többek közt a Hainan Airlines tulajdonosától) a Hong Kong Express (HK Express) diszkont légitársaságot – írja az AIRportal.hu a Flightglobal cikkére hivatkozva.

A Cathay Pacific és a HK Express üzleti modellje jól kiegészíti egymást a Flightglobal közleménye szerint, és a nagy múltú hongkongi társaság felvásárlása hozzájárul a holding hosszú távú fejlődéséhez.

A szándék az, hogy a HK Express megmaradjon önálló légitársaságnak, folytatva a diszkont üzemelést.

A HK Express 25 célállomásra közlekedik Hongkongból

Fotó: HK Express

A Flightglobal emlékeztet arra, hogy a Cathay sokáig nem indított saját, külön fapados légitársaságot, ellentétben regionális versenytársaival (a felvásárolt egykori Dragonair, ma Cathay Dragon hagyományos, regionális cégként működik).

A HK Express huszonhárom Airbus A320-as típuscsaládba tartozó gépével huszonöt célállomásra közlekedik Hongkongból, főleg Japánba és a környező dél-kelet ázsiai országokba.

A felvásárlási összeg a Cathay tájékoztatása alapján csaknem 5 milliárd hongkongi dollár (628 millió USA-dollár). Ennek majdnem fele készpénz, a maradék pedig kötelezvény, amely a fapados tartozásait fedezi az eddigi anyacége, a pénzügyi gondokkal küzdő HNA felé. Az ügylet természetesen még további egyeztetésektől, illetve a hatósági szervek jóváhagyásaitól függ, de ez év végéig szeretnék lezárni.

A HK Express nettó eszközértéke 1,12 milliárd hongkongi dollárt tesz ki, a tavalyi évre 141 millió dolláros veszteséget jelentett, szemben a 2017-es 60 milliós nyereséggel.

A Cathay tavaly már jelentős nyereségre tett szert, a pénzügyi mélyrepülés után elkezdett költségcsökkentés eredményeként.