Újabb európai légitársaság ment csődbe

Forrás: BBC

 2019. március 28. 11:59

Az izlandi Wow Air összes járatát leállította, utasok ezreit hagyva cserben.

Weboldala szerint a légitársaság befejezte a működését és törölte az összes járatát. Azoknak az utasoknak, akiknek utazniuk kell, azt javasolják, foglaljanak más légitársaság gépeire. Tájékoztatásuk szerint néhány légitársaság kínál majd olcsóbb, úgynevezett „mentő árakat”, és amint meglesz, nyilvánosságra is hozzák, melyekről van szó. Azok az utasok, akik bankkártyával fizettek a jegyért, vagy európai utazási ügynöknél vásárolták, megpróbálhatják visszaszerezni a pénzüket. Az európai szabályozásnak megfelelően a többi utas is jogosult kártérítésre.

A Wow Air London-Stanstedről és Gatwickről repült. 2011-ben alapította Skuli Mogensen. 2012-ben indította az első járatokat, és 2018-ban már ezer embert foglalkoztatott és 3,5 millió utast szállított 11 géppel. Rövid és hosszú távú járatokat is működtetett: Koppenhágában, Alicantébe illetve Washintonba és Bostonba is repült.

Nem bírta a versenyt az izlandi légitársaság

Fotó: Wikimedia Commons

Az MTI beszámolója szerint a Wow Air versenytársa, a szintén izlandi Icelandair tavaly ősszel jelentette be, hogy tárgyalásokat kezdeményeztek a Wow Air felvásárlásáról, de végül elálltak az üzlettől. Ezt követően a magyar hátterű Wizz Air amerikai befektetője, az amerikai Indigo Partners is érdeklődött a Wow Air iránt, de március 22-én bejelentették, hogy a befektetői csoport mégsem veszi meg a társaságot. Később újra tárgyalásokba kezdtek az Icelandairrel, de ez sem vezetett eredményre, így a Wow Air március 28-án először csak az aznapi, majd az összes járatát törölte, és beszüntette üzemelését.

A BBC ír arról, hogy az elmúlt időben arról keltek lábra a hírek, hogy több európai légitársaság is pénzügyi nehézségekkel küzd a magas üzemanyagárak és a növekvő verseny miatt. Idén korábban csődöt jelentette a Germania, februárban pedig a brit Flybmi állt le. A régóta nehézségekkel küzdő Flybe-t március elején vették meg mindössze 1 pennyért. 2014 óta először még a Ryanair is veszteségről számolt be az első negyedévben.