A gazdasági körülmények mérsékelhetik a magyarok utazási kedvét 2023-ban

Forrás: turizmus.com

 2023. február 23. 14:00

Míg egy évvel ezelőtt még a koronavírus-járvány jelentett akadályt az utazások terén, addig idén a gazdasági körülmények és az infláció mérsékelheti a magyarok utazási kedvét és lehetőségeit – derül ki a Hunguest Hotels megbízásából készült felmérésből.

A felmérés megállapítása szerint a magyar lakosság 51 százalékának van szabadon elkölthető jövedelme. Míg azonban 2022-ben minden negyedik válaszadó fordította ezt utazásra, addig 2023-ban már csak a lakosság ötöde nyilatkozott így. Ezzel párhuzamosan nőtt a megtakarítók aránya.

Minden harmadik magyar választja az utazást és a wellnesst a feltöltődéssel járó aktivitások közül. A válaszadók 19 százaléka mondta azt, hogy biztosan részt vesz egy 1-3 éjszakás belföldi utazáson idén, ez a szám 6 százalékkal kevesebb, mint 2023-ban.

 

Ár-érték arányban belföld a nyerő

Az idei nyaralást tekintve ár-érték arányban vezet a belföld: a válaszadók 43 százaléka szerint idén anyagilag jobban járunk, ha Magyarországon vakációzunk, míg egyharmaduk szerint azonos ár-érték arányról beszélhetünk a két utazási típus kapcsán.

A kutatás rákérdezett arra is, hogyan spórolunk az utazáson. Az utazást tervező magyarok 34 százaléka emiatt nem utazik külföldre, a belföldi nyaralást minden tizedik magyar hagyná el.

 

Schengen miatt még népszerűbb Horvátország

A biztosan külföldre utazók első számú választása 2023-ban Olaszország, a dobogó második és harmadik fokán Horvátországot és Ausztriát találjuk.

Érdekes a Görögország iránti érdeklődés visszaesése, a 2022-es harmadik helyről a hetedik helyre került és feleannyian jelölték meg vonzó úti célként, mint egy évvel korábban.

A külföldi utazást tervezők számára valamelyest vonzóbb desztináció lett Horvátország a schengeni övezethez történő csatlakozása miatt, a válaszadók 58 százaléka jelölte meg vonzó úti célként.

 

Itthon a Balaton, Eger és Hajdúszoboszló a legvonzóbb

A honfitársaink által leginkább vonzónak tartott öt belföldi úti cél sorrendben Balatonfüred, Eger, Hajdúszoboszló, Siófok és Visegrád. Ezután következik Budapest, Hévíz, Sopron, Zalakaros, Esztergom, Egerszalók, a Mátra, Szeged, Gyula és Pécs.

A vármegyeszékhelyek háziversenyében diadalmaskodó Eger mellett Szeged és Pécs végzett a dobogón, Debrecen futott be a negyedik helyre, mindössze egy hajszálnyival megelőzve Nyíregyházát. Az egykori vármegyeszékhelyek közül a top 15 desztináció között hármat is találunk: Sopront, Esztergomot és Gyulát.

A balatonalmádi Hunguest BÁL Resort tetőbárja

Fotó: Hunguest BÁL Resort

Az úti célt együtt választjuk ki

A belföldön szállodai tartózkodást tervezők döntő többsége 2-3 éjszakás kikapcsolódást tervez, míg ötödük 4-6 éjszakás tartózkodással számol. A jól megválasztott útitárs garancia a minőségi időtöltésre: minden második utazást tervező magyar a párjával utazik, harmaduk pedig a szűkebb családjával.

A szállodai kategóriák közül a legismertebbek a wellness- és a vízi élményeket kínáló szállodák (56%), míg a legkevesebben a sport tematikájú szállodákról hallottak (12%). A döntést közösen hozzák meg az együtt utazók az úti célról, a legnagyobb arányban a wellnessélmény, illetve a nyaralás céljából választanak szállodát.

 

Fontos a wellness vagy a közvetlen fürdőkapcsolat

A szállodai tartózkodást preferálók között a többség közvetlenül a szálloda weboldalán vagy egyéb elérhetőségein foglal, ezután következnek az online utazásközvetítők oldalai. A belföldi utazást tervezők körében a legfontosabb az ár-érték arány, a szállodai tartózkodásra vágyók körében pedig megjelenik a wellnessrészleg, a közvetlen fürdőkapcsolat, az ételkínálat és a szoba felszereltsége, mint a döntésben szerepet játszó jellemző.

 

Lemondási határidő és koronavírus

A lemondási határidő fontos szempont a foglalási döntések meghozatalában, minden második válaszadó az utazás előtti egy hetet jelölte meg a megfelelő időintervallumnak. A koronavírus-járvány iránti félelem már nincs hatással az utazási döntésekre, viszont a vendégtérben elhelyezett kézfertőtlenítőknek továbbra is helyük van, a szobák, közös terek fertőtlenítése pedig alapelvárás.