A hatékony housekeeping: (meg)takarító tippek

Szerző: Németh Andrea

Forrás: Turizmus Panoráma

 2014. december 14. 10:21

A housekeeping az üzemeltetés egyik kulcsterülete, amelyen ésszerű szervezéssel sokat lehet spórolni. Az itt dolgozók szinte észrevétlenül teszik a dolgukat, mégis jelentős mértékben rajtuk múlik, hogy a szállóvendég elégedett legyen.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének Budapesti régiója nemrégiben workshopot szervezett az egyes üzemeltetési területek aktuális kihívásainak, problémáinak, trendjeinek megvitatására. Az eseményen a housekeeping (HK) is hangsúlyosan szerepelt, rengeteg tanulságot és javaslatot hozva felszínre a beszélgetések során. A felvetéseket Balázs Tündével, az NH Budapest HK-vezetőjével összegeztük. A szakember korábban az Accor kötelékében, a budapesti és a székesfehérvári Novotelben szerzett e területen tapasztalatot.

 

Mosodai dilemmák

A housekeepingen belül a mosodai szolgáltatások igénylik talán a legnagyobb odafigyelést és logisztikát. A szállodások körében visszatérő dilemma, hogy saját ágyneművel, törülközővel dolgozzanak-e, vagy béreljék azokat a mosodáktól. Utóbbi kétségkívül egyszerűbb megoldás, fontos viszont, hogy a ház körültekintően szerződjön – mind a készlet mennyiségét, mind annak elhasználódási idejét figyelembe véve. A megtérülési idő nem lehet hosszabb, mint amennyi idő alatt a textília elkopik, ez 4-5, nagyobb készlettel dolgozva 6-7 évre tehető. Először mindig a frottíranyagok mennek tönkre, utána a lepedő, aztán a párna-, végül a paplanhuzat, értelemszerűen igénybevétel szerint.

A tapasztalatok azt mutatják, a bértextília csak bizonyos volumen fölött éri meg, ezért a kisebb házak e téren sokkal kiszolgáltatottabbak. Számukra akár az is megoldás lehetne, ha a hasonló adottságokkal rendelkező házak, például a független, kisebb butikhotelek összefognának és közösen tárgyalnának a mosodákkal, ezáltal alacsonyabb árakat érhetnének el.

Problémát jelent, hogy sok szálloda túl alacsony, a kapacitásához képest csupán 3-3,5-szeres készlettel rendelkezik, aminek mosatása napi szállítást igényel, így a textíliák élettartama rövidebb, ráadásul bármilyen váratlan helyzet gondot okozhat, mert szinte nincs semennyi tartalék. Mint Balázs Tünde mondja, az ideális szorzó az 5 lenne, de legalább 4-4,5-szeres az a készlet, amellyel kényelmesen tartható a színvonalas és zökkenőmentes üzemeltetés.

Számos hotel számolt be minőségi problémákról, amelyeket több mosodánál is tapasztaltak. A nagy partnerkörrel dolgozó mosodák például nem tudnak kellőképpen odafigyelni a textíliákra: ha az ágyneműk, törölközők nincsenek ellátva logóval, sajnos elfordul, hogy elkeverednek, és nem ugyanaz a készlet kerül vissza a hotelbe. Gyakori panasz a szürkülés vagy a szálhúzás, de olyan is előfordult, hogy mosodaváltáskor az újfajta tisztítószerek és technológia miatt lett foltos az anyag. Mások azt nehezményezték, hogy szállításkor üres, béleletlen konténerbe dobálták csak bele a szennyest, ami így kilógott, beakadt, megsérült, vagy olajos lett. Vannak azonban jó tapasztalatok is: akad, aki textilzsákban szállít, más be is fóliázza a textíliát, de ez persze az árakat is megemeli.

Annak a menetét is ügyesen ki kell találni, hogyan adják át a szennyest a mosodának, mikor mennyit visznek és hoznak, ki számolja le és hogyan az átadott árut, ami a szállítólevélre kerül. Mivel nagy a hibázás lehetősége, a kis házaknak érdemes havonta, a nagyoknak is félévente leltárt tartani, valóban megvan-e a készlet.

Ügyelni kell, hogy a tiszta és a koszos textília nem keveredhet, egy helyiségben sem tárolhatják ezeket, ami jogszabályi előírás is.

A HK-vezetőnek muszáj odafigyelnie arra is, hogy a szobalányok ne a használt vendégtörülközőkkel takarítsanak, ahogyan az sokszor előfordul. Nemcsak azért, mert ez higiéniai okokból tilos, hanem azért is, mert a törülköző néha 24 órát is állhat a takarítás során magába szívott vegyszerekben, amíg kimossák, s ez roncsolhatja az anyagot.

 

Külsős vagy belsős munkaerő?

A housekeeping minél hatékonyabb működéséhez meghatározó, hogy jól állítsák össze a csapatot, hiszen az emberi tényező itt is kiemelt szerephez jut. Jellemző, hogy a kisebb házak főként belsős kollégákkal dolgoznak, a nagyobbak viszont saját és külsős munkaerőt is foglalkoztatnak. Balázs Tünde szerint ideális esetben érdemes annyi belsős kollégát alkalmazni, amennyi lefedi a szezonon kívüli foglaltság munkaigényét, szezon alatt pedig ezt a számot külsős kollégákkal emelhetik.

Mivel sem a szállodának, sem a szobalányoknak nem jó, ha gyakori a változás és mindig új embereket kell betanítani, érdemes alaposan átgondolni az igényeket, ahogyan azt is, hogy például télen megengedheti-e magának a szálloda a nagytakarítást, mert ez esetben a külsős munkaerő egy részének akár egész éven át tudnak munkát adni.

A munka szervezése mellett a housekeeping-vezetőnek arra is oda kell figyelnie, hogy a külsős kollégák semmilyen negatív megkülönböztetésben ne részesüljenek. Ne látszódjon a különbség az egyenruhájukon, kezeljék őket egyenrangú munkaerőként, és a bérezésben se legyenek aránytalanságok.

Érdekes és kérdéses, ám létező megoldás az is, hogy a költségcsökkentés miatt sok hotelben egyes részlegeken a dolgozók maguk után takarítanak, a szakácsok és a mosogatók például a konyhát.

 

Szobalányok motiválása

Fontos a szobalányok tréningezése: tudjanak néhány szót idegen nyelven, legyenek barátságosak és udvariasak a vendégekkel, mindig köszönjenek, vagy ejtsenek el egy-egy kedves szót, kérdezzenek rá, szükségük van-e valamire, valamint legyenek tisztában azzal is, mennyire fontos a szálloda számára, hogy jó munkát végezzenek. Mindez meghatározó tényező lehet például a pozitív vendégvélemények generálásában is.

Éppen ezért érdemes valamilyen juttatással motiválni a csapatot, akár egy év végi közös vacsorával, voucherekkel, hónap dolgozója elismeréssel stb.

 

Néha az olcsóbb a drágább

Mivel a takarítás állandó és viszonylag magas kiadást jelent, az sem mindegy, hogy milyen tisztítószereket és egyéb praktikákat használunk. Nem árt az óvatosság, mert néha az olcsóbb a drágább.

Balázs Tünde például a vízkő- és zsíroldók esetében inkább a drágább, de jó minőségű és hatékony tisztítószerekre esküszik, míg ablaktisztításra vagy a vízforraló vízkőtelenítésére megteszi akár az ecet is. Ügyelni kell rá, hogy a szobalányok csak olyan vegyszerekkel dolgozzanak, amelyek a padlószőnyegre csöppenve sem hagynak semmilyen foltot. Ugyanilyen lényeges, hogy a szerekből kellő mennyiséget használjanak és várják ki azok hatóidejét: így nem pazarolnak, s a végeredmény is jobb. Aki megengedheti magának, a kád melletti szilikont cserélje le penészölős verzióra.
A drágább illatósítók helyett az NH Budapestben szívesen alkalmaznak egyszerűbb szagközömbösítőket, sőt gyakran a frissesség érzetéhez elég az illatosított bútorápoló is. Ugyanakkor alapvető a sok szellőztetés.

Az sem feltétlenül nyilvánvaló, mekkora szerepe van a takarításhoz használt porszívó típusának: csöndesnek kell lennie, és az is fontos, hogy minél kevesebb port fújjon ki. Előnyös az a típus, amelyikben víz van, így egyáltalán nem jut vissza por a levegőbe a berendezésből, ezáltal a munka is hatékonyabb tud lenni, és nem kell annyi port sem törölni.

 

Gyakornokok bevetésen

Kifejezetten érdemes főiskolai gyakornokokat is bevetni a housekeepingbe, és nem csak a spórolás miatt. A hallgatók fél évre érkeznek, maximum két hónap után teljes értékű kollégaként teljesítenek, a cégnek viszont ennél jóval kevesebbe kerülnek – sorolja az NH Budapest HK-vezetője. Mint Balázs Tünde kiemelte, a gyakornokok rugalmasak és jól kezelik a stresszhelyzeteket, gyorsan tanulnak. Ez a megoldás a kisebb házaknak feltétlenül előnyös, ráadásul ott könnyebben „beforgathatják" a fiatalokat a többi területre is.